Milli Muharip Uçak paylaşımı! İngilizler Ankara'da

Savunma Sanayii Başkanlığı, sosyal medyadan Milli Muharip Uçak Projesi'nin kapsamlı infografiğini paylaştı. Başkanlık, paylaşımında "Türkiye, Milli Muharip Uçak Projesi sayesinde, beşinci nesil savaş uçağı tasarım ve üretim kabiliyetine sahip sayılı ülkeler arasına girecek" ifadelerini yer verdi.

Milli Muharip Uçak paylaşımı! İngilizler Ankara'da
Milli Muharip Uçak paylaşımı! İngilizler Ankara'da
GİRİŞ 14.10.2018 10:33 GÜNCELLEME 14.10.2018 10:33
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin kendi savaş uçağını üretmeyi hedeflediği Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’ne yönelik güçlü teşvik mekanizmaları hayata geçirilirken, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin 100 günlük icraat programı kapsamında ‘ön tasarım’ aşamasıyla birlikte proje takvimi başladı. Milli Muharip Uçak'ın 2023'te havalandırmak için çalışmalar sürüyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, sosyal medyadan Milli Muharip Uçak Projesi'nin ilk defa kapsamlı infografiğini paylaştı.

 

Başkanlık, paylaşımında "Türkiye, Milli Muharip Uçak Projesi sayesinde, beşinci nesil savaş uçağı tasarım ve üretim kabiliyetine sahip sayılı ülkeler arasına girecek" ifadelerini yer verdi.

5. NESİL SAVAŞ UÇAĞI

Projede, yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dahili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu ve benzeri teknoloji alanlarındaki çalışmaların sonucunda, Türkiye’nin 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yer alması hedefleniyor. Başkanlık proje için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile ana yüklenici sözleşmesi imzaladı. Şirket ise İngiliz BAE Systems ile MMU geliştirmesine yönelik işbirliğine gitti. İki şirket, uçağın geliştirme ve üretim sürecinin bir parçası olan ‘ön tasarım’ aşamasında birlikte çalışacak. Ön tasarım aşamasında hava aracının yanısıra mühendislik, teknoloji, test altyapılarının ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi, muharip uçak tasarımına yönelik kabiliyet kazanılması amaçlanıyor. Ön tasarım aşaması sonunda ise projenin takip eden dönem ve aşamaları için kesintisiz bir geçiş öngörülüyor.

30 İNGİLİZ ANKARA’DA MESAİYE BAŞLADI

Projede, geçen süre içinde uçağın konsept tasarımı tamamlanırken, iki motorlu seçenekle yola devam etme kararı alındı. BAE Systems ile imzalanan anlaşma doğrultusunda Ankara’ya yerleşen 30 İngiliz mühendis çalışmalara dahil oldu. Radar, elekto-optik ve bütünleşik işlemci alanlarında ASELSAN ve TÜBİTAK çalışmalara başladı. Bu çalışmalarla uçağın kritik bileşenlerinin yerli geliştirilmesi amaçlanıyor. Kabinenin 100 günlük programı kapsamında ‘tasarım ve prototip kalifikasyonunu’ kapsayan birinci dönemin ilk aşaması olan ‘ön tasarımına’ geçilerek proje takvimi başlayacak. Sözkonusu dönemin 4 yıl sürmesi öngörülürken TUSAŞ, insan kaynağı ve altyapı yatırımlarıyla bu süreyi 3 yıla çekmek için çaba gösteriyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 66
  • sinan 5 yıl önce Şikayet Et
    güney koreyle anlaşın , ingilizle olmazzzzz
    Cevapla
  • vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    aynen katiliyorum korelilerle de bu is yapilabilir isvecde olabilir yada rus
    Cevapla
  • Analız 5 yıl önce Şikayet Et
    Kendı ucagını kendın yap bu proje cok eskıdır.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu dunyanin krallari ingilizlerde ondan
    Cevapla
  • yerli BAŞKAN yapar 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu savaş uçağı olucak inşallah. Sırada yerli yolcu uçağınada odaklanmalı. Olmuşken 2023 çe her işimiz yerli olmalı.
    Cevapla
  • Arif 5 yıl önce Şikayet Et
    f35 den yediģimiz kazık ortada iken ingilizin Osmanlının parası ödenen gemileri vermediği ortadaiken bu ingiliz sedasın eden.
    Cevapla
  • Türkiye, 5 yıl önce Şikayet Et
    Tabi ki düşüncelerine hak veriyoruz. Ancak; eleştirileri öneri ile yapmakta yarar var. Ya buyur gel, yada alternatif öner Arif kardeşim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle