Tarihi sefer sona erdi! Dengeler değişecek

Kargo ve taşımacılık şirketi Maersk’e ait konteynır gemisi küresel dengeleri değiştirecek tarihi bir sefere imza attı. Doğu Asya’daki Vladivostok limanından kalkan gemi Kuzey Buz Denizi üzerinden 37 gün sonra Rusya’nın St. Petersburg şehrine ulaştı.

Tarihi sefer sona erdi! Dengeler değişecek
Tarihi sefer sona erdi! Dengeler değişecek
GİRİŞ 01.10.2018 07:20 GÜNCELLEME 01.10.2018 07:20
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Artktik Rusya'nın Kuzey Buz Denizi rotasını kullanan Venta Maersk adlı kargo gemisi, küresel dengeleri değiştirecek bir seyir izledi. Doğu Asya'daki Vladivostok limanından kalkan gemi, 37 gün sonra Rusya'nın St. Petersburg şehrine ulaştı. Böylece mevcut rotalara göre 8 bin kilometre daha az yol yaptı.

Venta’nın çizdiği yeni rota, Çin, Rusya ve Avrupa arasında yeni bir stratejik bağlantı kurarken, ABD’nin su yolları üzerindeki etkinliğini de bypass edecek.

Soğuk Savaş sonrası kurulan uluslararası düzen ve denge hızla değişir ve ABD'nin küresel jandarma rolü her geçen gün kaybolmaya yüz tutmuşken, dünyamızın kuzeyinden dikkat çeken bir haber geldi. Danimarka merkezli ünlü kargo ve taşımacılık şirketi Maersk'e ait, Venta Maersk adlı buz sınıfı bir konteynır gemisi, küresel dengeleri değiştirecek tarihi bir sefere imza attı. Şirket yetkilileri seferin, Rusya'yla eşgüdüm sağlanarak yapıldığını belirtti.

Arktik bölgesinin Rusya üzerinden geçen deniz yolunu kullanan Venta adlı gemi, Doğu Asya'daki Rus toprağı Vladivostok'tan 20 Ağustos günü aldığı dondurulmuş balık kargosunu, Rusya'nın Batısı'ndaki Saint Petersburg şehrine 37 gün sonra ulaştırmayı başardı. Söz konusu adım, dünya ticaretinin yüzde 90'ının deniz yolları üzerinden yapıldığı hesaplandığında, küresel ticaretin seyrini değiştirmeye aday. Bu adım aynı zamanda ABD'nin uluslararası su yolları üzerindeki kontrolüne de güçlü bir darbe anlamına geliyor.

KESTİRME YOL

Venta Maersk'in Viladivostok ve St. Petersburg arasında izlediği tarihi rota, Doğu Asya ile Avrupa arasındaki mesafeyi yaklaşık olarak 8 bin kilometre ve 10-15 gün arası kısaltıyor. Böylece iki kıta arasındaki taşımacılık maliyetlerinde düşüş de sağlanabilecek. Söz konusu rotada gemi seyrini, küresel iklim değişikliği neticesinde kolaylaştığı bildirildi. Şu an için yılda 3 ay açık olan su yolunun iklim değişikliğiyle daha uzun aylar boyunca ticaret amaçlı kullanılabileceği belirtilmekte.

STRATEJİK ÖNEMİ HAİZ

Rusya'ya ait arktik bölgenin kullanıldığı sefer, Çin, Rusya ve Avrupa arasında yeni bir stratejik ticaret rotasının doğmasının da önünü açıyor. Son dönemde ABD'nin üç tarafa yönelik uyguladığı ekonomik ve ticari yaptırımlar düşünüldüğünde, yeni rota sayesinde taraflar ABD baskısından kurtulma yolunda önemli bir alternatife sahip olacak.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, geçen yıl, Arktik bölgesinde daha önce eşi benzeri görülmemiş kapsamda askeri tesisler inşa ettiklerini açıklamıştı. Rusya Arktik bölgesine ilk olarak 2015 yılında üs kurmuştu.

ABD'YE BYPASS

Rota, aynı zamanda ABD donanması tarafından kontrol altında tutulan su yollarının da bypass edilmesi anlamına gelecek. Cebelitarık, Süveyş Kanalı, Kızıl Deniz, Babül Mendep ve Güney Çin Denizi gibi su yolları, küresel ticaret ve enerji piyasasını kontrol altında tutmayı hedefleyen ABD'nin savaş gemileri ve askeri üslerinin denetimde bulunuyor. Yeni rota sonucu daha önce, yine ABD kontrolündeki, Kanada'ya ait Kuzeybatı geçidinden (Northwestern Passage) sağlanan, Atlantik-Pasifik geçişine de alternatif ortaya çıktı.

İngiltere’den Norveç’e çıkarma

İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson, yeni Arktik strateji kapsamında, Norveç’e 800 deniz piyade ve özel kuvvet askeri göndereceklerini açıkladı. Telegraph gazetesinin haberine göre yeni strateji, Rus denizaltılarının faaliyetini daha etkin biçimde izleme fırsatı yaratmayı, tüm tehditlere zamanında ve yerinde yanıt vermek için İngiliz ordu birliklerinin iyi konumlandırıldığından emin olmayı amaçlıyor. Norveç’e gönderilen İngiliz askerler, bu ülkenin askerleri ile ABD ve Hollanda piyadeleriyle birlikte hareket edecek.

Yeni Şafak

YORUMLAR 25
  • Hıdır BUDUR 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD’nin Çin’i kuşatmak için askeri açıdan Orta Asya’ya ulaşması neredeyse imkânsız gözüküyor. Çünkü Rusya ve Çin liderliğinde kurulan iki savunma ittifakı; Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ: Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan) ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan) Pentagon’u bu bölgeye sokmayacak güce sahip. Bu durumda geriye Çin’i kuşatmak için iki seçenek kalıyor: 1) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in devrilmesi, 2) Orta Asya bölgesinin enerji geçişine izin vermeyecek şekilde etnik ve mezhep temelinde kaosa sürüklenmesi (SUNNİ-Şİİ Savaşı?)
    Cevapla
  • bulent 5 yıl önce Şikayet Et
    burda en fazla zarar edecek olan cebeli tarık tan ispanya süveyş kanalından mısır
    Cevapla
  • Alperen 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka anlamadım. Cebelitarık kanal değil, yani geçiş ücretli değil üstelik İspanya'ya değil İngiltere 'ye ait. İspanya neden zarara uğrasın ki?
    Cevapla
  • hamdi 5 yıl önce Şikayet Et
    Cin ABD ekonomisini cöktürecek eninde sonunda.
    Cevapla
  • Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Cebelitarık (Gibraltar),Britanya' nın denizaşırı toprağıdır...
    Cevapla
  • Hakkı Savun 5 yıl önce Şikayet Et
    O rota üzerinde de Gemilerin sebepsizce kaybolduğu bermuda şeytan üçgeni gibi bir üçgen duymaya başlarız
    Cevapla
  • byx68 5 yıl önce Şikayet Et
    iyude haberin sonunda yolu yine ingiliz hollanda ve ABD piyadeleri koruyacak diyor, hani ABD byypas ediliyordu?
    Cevapla
  • haso 5 yıl önce Şikayet Et
    Cin eninde sonunda ABD ekonomisini cöktrecek vaziyet öyle.
    Cevapla
  • Er Al 5 yıl önce Şikayet Et
    Nerde yazıyor? Bi daha oku...
    Cevapla
  • salih 5 yıl önce Şikayet Et
    küresel ısınma sonucunda buzullar eriyor ve orta kuşak doğal felaketlerle çölleşiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle