Geri sayım başladı! ATAK VE HÜRKUŞ’u da uçuracak

Tasarım ve üretimini TUSAŞ’ın yaptığı ‘İlk Türk Genel Maksat Helikopteri’ T-625’in motoru için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde görücüye çıkan T-625’in çekirdek motoru başarıyla çalıştırıldı.

Geri sayım başladı! ATAK VE HÜRKUŞ’u da uçuracak
Geri sayım başladı! ATAK VE HÜRKUŞ’u da uçuracak
GİRİŞ 27.09.2018 17:24 GÜNCELLEME 27.09.2018 17:25
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Ersun Giray Topçular/Haber7.com

12. Uluslararası sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı ve Havacılık Endüstrisi Tedarik Zinciri Platformu’nda (ISTANBUL AIRSHOW 2018) konuya ilişkin Haber.7.com’a özel açıklamalarda bulanan TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, geliştirdikleri motorun T-625’in yanı sıra ATAK Helikopteri ve HÜRKUŞ’ta da kullanılacağını söyledi. Akşit, “Şu anda aksesuarları hariç çekirdek motoru başarıyla çalıştırdık. 1-1,5 yıl içinde de aksesuarlarını tamamlayıp motor haline getireceğiz. Bu süreçten sonra olgunlaştırma fazına geçeceğiz. Böylelikle hazır hale gelecek” dedi.

 

HÜRKUŞ VE ATAK’I UÇURACAK

Geliştirdikleri motorun Türkiye’ye döküm, soğutma ve kaplama gibi yeni teknolojiler de kazandıracağını aktaran Akşit, T-625 helikopteri için üretilen motorun farklı modellerini de üretileceği bilgisini verdi. Akşit, “Turboprop versiyonu HÜRKUŞ’a adapte edilebilecek. ATAK Helikopteri’ni de uçuracak inşallah” ifadelerini kullandı

TAMAMI TÜRKİYE’DE YAPILDI

Hem ANKA-S hem de helikopter motorlarındaki yerlilik oranına da dikkat çeken Akşit, “ANKA-S Platformu için üretilen PD170 Turbodizel Havacılık Motorunun tasarımı ve imalatı bize ait. Parçalarının yüzde 90’nını yan sanayimizde yaptırdık. Sadece bir parçanın dökümünü yurt dışında yaptırıyoruz. Bu parçanın Türkiye’de yapılabilmesi için çalışmalar devam ediyor. Helikopter motorunun ise tamamı Türkiye’de imal edildi. Bazı ham malzemelerini  yurt dışından alıyoruz. Nikel ve Titanyum alaşımların için Türkiye’de geliştirilmesi Savunma Sanayii Başkanlığı ile projemizi başlattık” dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 32
  • HamidiyeSüvarisi 5 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun.En iyisini yapana kadar devam.Ellerinize ve beyinlerinize sağlık.
    Cevapla
  • Ers61 5 yıl önce Şikayet Et
    Emeği geçenlerden Allah razı olsun. İnşallah, bütün silahlarımızı kendimiz yapacak seviyeye de geliriz ve mazlum İslâm devletlerine veririz.
    Cevapla
  • adanalı 5 yıl önce Şikayet Et
    inşallah hepsi olacak zamanla
    Cevapla
  • Çok saçma 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne gerek var siz bunu zamana yaysaniza illa tum parcalarin yerli olmasina gerek yok zamanla olur siz ihtiyaci karsilamaya bakin
    Cevapla
  • Ibrahim 5 yıl önce Şikayet Et
    Madein Türkey olursa hersey güzel olur zoruna gidenler ermenistana gitsin
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Sıfırdan icat yapılıyormuş gibi 1.5 - 2 yıl gibi bir sürede hazır olacak demek çalışmanın zayıf olduğunu gösterir. Almanlar ikinci dünya savaşında bir kaç haftada motor geliştirip araçlara takmaya başladılar. Bizde ise yıllar yılları kovalıyor.
    Cevapla
  • Erol 5 yıl önce Şikayet Et
    Salama be kardeşim Almanlar zaten birikimi olan teknolojinin verdiği avantajla hava soğutmalı motorları yaptı senin ülken'de hiç var olmayan teknolojinin temelerini atıyorsun 2yıl çok kısa bir süre zenetmiyorum 2 yılda hazır olsun
    Cevapla
  • harun 5 yıl önce Şikayet Et
    o zamanlar sadece motor yapılıyordu. şuan bir motor yapacaksanız bir çok kriteri de gerçekleştirmeniz gerekiyor. çünkü rakipleriniz çok. rakiplerin seviyesinde veya daha iyi olmalı ki yaptığınızın bir geleceği olsun. birde bu açıdan bakarsak daha anlaşılır olur sanırım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle