Yerli helikopter motorunda büyük başarı!

İlk uçuşunu başarıyla yapan Türkiye'nin özgün helikopterinin motor ihtiyacının yerli olarak karşılanmasına yönelik Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonunda TUSAŞ Motor Sanayii AŞ’nin (TEI) yürüttüğü projede, önemli kilometre taşlarından biri daha başarıyla aşıldı.

GİRİŞ 23.09.2018 10:44 GÜNCELLEME 23.09.2018 11:02
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Alınan bilgiye göre, motorun kalbini oluşturan çekirdek motorun ön prototip imalatının tamamlanması ve ilk ateşlemenin başarıyla gerçekleştirilmesi sonrasında proje yoğun şekilde sürdürülüyor.

Turboşaft Motor Geliştirme Projesi'nin 8 yıllık süresinin 1,5 yıllık dönemi geride kaldı. TEI, projede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verilen söz doğrultusunda 5,5 yıllık sürede gelinecek noktaya 4 yılda gelmeyi hedefliyor. T625'in yerli motorla ilk uçuşunu 2021 yılının ilk yarısında yapması amaçlanıyor. Proje kapsamındaki çalışmalar bu hedef doğrultusunda hızlandırıldı.

 

 

Tasarım doğrulandı

İlk ateşleme sonrasında projedeki önemli aşamalardan biri, T625'in ilk uçuşunu yaptığı 6 Eylül’den bir gün önce gerçekleşti. Motor 5 Eylül’de kararlı rejimde çalıştırıldı. Projenin kilometre taşlarından birini oluşturan bu gelişmeyle motorun tasarlandığı şekilde çalıştığı görüldü.

TEI bünyesinde motorun karakterizasyon çalışmaları devam ederken, 1 yıl sonunda prototip motorun çalıştırılması planlanıyor.

Projenin ilerleyen aşamalarında motorun kararsız durumlarda nasıl tepki verdiği test edilecek. Örneğin yüzde 150-180 gibi yüklere maruz bırakılacak motorun ne yapacağı, nasıl tepki vereceği gözlemlenecek. Ömür testi için saatlerce, günlerce çalıştırılacak motorun limitleri, tahribatlı testlerde sonuna kadar zorlanacak.

Yüksek teknolojiye giden yol

Turboşaft motorun Türkiye'de geliştirilip üretilebilmesiyle havacılık sanayisi yeni bir yüksek teknolojiye adım atacak. Malzeme, analiz, tasarım, test kabiliyetlerinin en uçlarda olduğu bu teknolojinin Türkiye'ye kazandırılması büyük önem taşıyor.

Uzmanlar, savunma ve havacılık sanayisinde platform üreticiliğine motor üretiminin de eklenmesinin ülkenin güveninin artmasını sağlayacağını vurguluyor. Motor üretimi, ülkedeki yan sanayinin yeni yetenekler kazanması ve gelişimine de katkı sağlayacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 48
  • Konyalı 5 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu tebrik ediyorum..cumhurbşakanımızı ve teknisyenlerimizi..Dip not....okuyan tüm arkadaşlarda heryerde paylaşırlarsa sevinirim.çimento silisyonu,kağıt selülozu,Etil ve metil alkol, de % 100 yerli üretim olup bu ülkede üretilmelidir..hepsini dışarıdan yüksek meblalara alıyoruz...Saygılar okuyan herkez bunları paylaşırsa ülkemizin hayrına olur..
    Cevapla
  • durum 5 yıl önce Şikayet Et
    uretiyoruz hala economi kirize sokuyorlar istedikleri an rusya bu economi kiriz yapan isadamlarini tek tek avaldi ulkeden atti. biz ise buna hale gozlerimizi kapatiyoruz bu cok yanlis, mit harekete gecmeli bazi isadamalrini ipini cekmeli acinlen
    Cevapla
  • Nazım Zengin 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Gazetesi Takviminin 6 Eylül 2018 Tarihli yaprağının arkasını okudum. 2017 yılı sonunda basılan takvim yaprağında, 6 Eylül 2018'de saat 6.00'da helikopterin ilk uçuşunun yapılacağı yazıyordu( 1 yıl önce yapılan takvim baskısı). Plana uygun biçimde o gün helikopterin havalanması artık eski Türkiye'nin gerilerde kaldığını gösteriyor. Tek kelimeyle ''Gurur duydum''....
    Cevapla
  • Üretelim 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun devletimizden özel sektörümüzden üniversitelerimizden savunma sanayimiz için üretenlerimizden milli yerli savunma sanayi teknolojimizde daima üretelim her şeyden üretelim çok üretelim tahrip gücü çok etkili mühimmatlar helikopterler tanklar gemiler füzeler uçaklar motorlar radarlar üretelim ve daima ARGE ler yapalım.
    Cevapla
  • HamidiyeSüvarisi 5 yıl önce Şikayet Et
    Haydi hayırlısı olsun ülkemize.Durmak yok Yola Devam inşAllah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle