Türkiye'den gövde gösterisi! Görücüye çıktılar

Türk savunma sanayisinin önemli firmalarının katıldığı SAHA EXPO 2018’de yerli teknolojiler gövde gösterisi yaptı. Fuarda, Bayraktar TB2’den Kanatlı güdüm kitine kadar kullanıma başlanan ürünler ile ilk kez sergilenen birçok yerli teknolojik ürün tanıtıldı.

Türkiye'den gövde gösterisi! Görücüye çıktılar
Türkiye'den gövde gösterisi! Görücüye çıktılar
GİRİŞ 16.09.2018 16:11 GÜNCELLEME 16.09.2018 16:14
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türk savunma sanayisine önemli firmalarının bir araya gelerek bu yıl ilk kez düzenlenen SAHA EXPO 2018 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı hedefine ulaştı. Yerli ve milli teknolojilerin  tanıtıldığı ve savunma sayesine katkı vermek isteyen firmaların buluştuğu ve dün sona eren fuarda Türk mühendisler tarafından geliştirilen bir çok yeni teknolojik ürün dünyaya tanıtıldı. Fuara Baykar, Aselsan, TAİ, BMC, Havelsan, Roketsan, Kale Savunma Grubu, STM ve Meteksan gibi önemli firmalar katıldı. 
Milli SİHA’ya yoğun ilgi
 
Fuarda son dönemde terörle mücadele konseptine yeni bir bakış açısı getiren Baykar tarafından geliştirilerek Zeytin Dalı ve Afrin harekatları ile terörle mücadele de aktif olarak kullanılan  Bayraktar TB-2 SİHA gibi en çok dikkat çeken yerli ürünler arasında yer aldı. 65 bin uçuş saatini tamamlayan Bayraktar TB-2 İHA’lar dışında uydu kontrollü ANKA-S SİHA, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen genel maksat bombalarına hassas vuruş yeteneği kazandıran ‘Kanatlı Güdüm Kiti’ gibi yerli teknolojik ürünler ilgiyle takip edildi. 

 

‘Başarı derinleşerek artacak’ 

Fuara katılan firmaların stantlarını gezerek incelemelerde bulunan SAHA İstanbulYönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, “Yerli ve milli savunma ile havacılık sanayisini itici gücü olmak için yola çıktık. Savunma sanayisinde ana platformda elde edilen başarılar, şimdi alt ana sistem ve teknoloji ekosistemi katmanlarında derinleşerek artacak. Türkiye’yi kendi savunma ve havacılık sanayisi araçları ile bölgesel ve küresel ölçekte kilit ülke yapmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Döner namlulu bomba atar TSK envanterine giriyor
 
Ata Silah tarafından üretilen ve MPT-76’ya entegre edilen yerli bomba atar, TSK envanterine girecek. 63 yıldır ateşli silahlar alanında çalışan firma, SSB ile imzaladığı sözleşmeye göre 7 bin bomba atarı 6 ay içinde üreterek TSK’ya teslim edecek. Sağ ve sola açılarak pratik bomba yüklemeye izin veren döner namlulu 40 mm çapındaki tüfek altı BA 40 bomba atar Türkiye’de ilk kez, dünyada ise Belçikalı bir firmanın ardından ikinci olarak üretildi. Öte yandan Usel Makina tarafından üretilerek fuarda sergilenen ‘5 Eksen Su Jeti kesim Makinası’nın ise Pakistan Hava Kuvvetleri tarafından satın alınarak uçak parçaları üretiminde kullanılacağı öğrenildi. 
 
Yanmayan ve su geçirmeyen Aerojel
 
Öte yandan fuarda görücüye çyanmayan ve çok yüksek su iticiliğine sahip olan cam kökenli haho teknolojik ürün Aerojel de dikkat çekti. Aerojel’i üreten Yalteksan dünyadaABD ve Güney Kore’nin dışında bu ürünü üreten dört fabrikadan biri olarak üretime başlıyor. Çerkezköy’e kurulan fabrikada Ekim ayından itibaren ana üretim hattı devreye girecek. Yüzde 98 oranında yerli olarak geliştirilen aerojel maddesi sayesinde ısı ve yalıtım alanında bir çok zorluk aşılacak. Firma tarafından tanecikli granül ve cam yünü keçesi formunda üretilen Aerojel, uçakların gövde ve kabin, zırhlı askeri araç, sivil ve askeri çadırlar, otomobil, rafineri boruları ve roketler başta olmak üzere sıcaklığa hassas bölgelerin yalıtımında kullanılabiliyor. Aerojel askeri kıyafetlerin su ve ısı performansının artırılması ve deniz araçlarının hızlandırılması ve suya karşı koruma amacıyla da kullanılıyor. Yalteksan yetkilileri ahşabı yanmaz solüsyonla kaplayıp içini Aerojel maddesi koyarak yanmayan ve suya dayanıklı mühimmat sandığı üretimine de başlayacaklarını belirtiyor.
 
Türk motoru görücüye çıktı
 
Fuarda BMC tarafından üretilen 600 beygirlik dizel motor da ilk kez sergilendi. BMC yetkilerinin VATAN’a verdiği bilgiye göre, 6 silindire sahip, 12.8 litre hacmindeki motor kamyonlar için üretildi. Motorun mühendisliği bu amaçla kurulan BMC Power şirketindeki Türk mühendisler tarafından tamamlandı. 2017 Şubat’ta start alan proje kapsamında 1.5 yıl gibi bir sürede 2018 Haziran ayında tamamlandı. BMC Power yetkilileri Altay Tankı Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi için çalışmaya devam ediyor. Altay tankı için 12 silindirli, 1500 beygirlik, dizel motor ile ‘Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araç için  üretilecek 8 silindirli motorun konsept dizayn çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirtiyor.

YORUMLAR 1
  • ugur Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Cekemeyenker catir catlasin. Butun bu olan biten kur savaslari, Kredi derecenlendirme kuruluslarinin derdi Turkiye super guc oldugundan korkmalari.
    Cevapla