100 bin kişiye emeklilik yolu açılıyor

Yaşı doldurduğu halde prim eksiği olan ve çalışamayan 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılıyor.

 100 bin kişiye emeklilik yolu açılıyor
100 bin kişiye emeklilik yolu açılıyor
GİRİŞ 09.09.2018 07:34 GÜNCELLEME 09.09.2018 07:34
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlanıyor. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabilecek. Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti. Şimdi SGK'lılar için de aynı imkanın sağlanması gündemde. 

YENİ ADIM ATILACAK 

Daha önceden bu konuyla ilgili bir müjde verilmişti. Düzenleme çıkarsa emeklilik yaşını doldurduğu halde çeşitli sebeplerle işsiz kalıp prim miktarını dolduramayan, iş bulup çalışamayan daha doğrusu yaşı ilerlediği için iş verilmeyen 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak. 

BİN 800 GÜN ŞARTI 

Bu kapsamda birkaç formül üzerinde duruluyor. Çalışmayla, öncelikle eksik primi olanlara borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor. Bu durumda belli bir süre hizmet şartı aranabilecek. Örneğin, en az bin 800 gün prim istenecek. Bu formülde yıl ve yaş şartlarını tamamlayıp bin 800 ve üzerinde prim günü olanlar eksik süreyi borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olabilecek. Ancak borçlanma yoluyla emeklilik için yasa çıkması şart. 

Düzenleme Meclis'e gelecek 

Konuyla ilgili çalışmanın tamamlanıp kısa süre içinde Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Yasa öngörüldüğü şekliyle çıkarsa işten çıkarılan, iflastan dolayı işsiz kalan veya işe ara vermek zorunda olan çalışanlara ve kepenk kapattığı için prim yatıramayan esnafa emekliliğin yolu açılacak. 

YORUMLAR 20
  • Yanlış. 5 yıl önce Şikayet Et
    Pirim gününü dolduran kişinin emekli olması gerekiyor. Yoksa millet 15 - 20 yıl yaşı bekleyecek, işler iyice Çorba olacak...Zaten 45 yaşından sonrada kimse o kişiye iş vermez. Adamın 6500 pirimi var ama yaşı 45 bu kişler emekliliği hak ediyor adam çalışmış kardeşim. Niye 60 yaşını beklesin adam.
    Cevapla
  • Osmanmert 5 yıl önce Şikayet Et
    3600 gün 25 yılı doldurmayan emekli olmasın vatandaş ulufe değil hakkını istiyor.
    Cevapla
  • Osmanmert 5 yıl önce Şikayet Et
    1800 günle emeklilik olmaz biz 7000 günümüzü doldurduk 25 yıl oldu 1999 öncesi hakettiğimiz yasayla emekli olmak istiyoruz. Bizi bahane edip pirim ödememiş vatandaşların emekli edilmesine karşıyız. En az 3600 gün prim olmalı.
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Buradan her defasında sesimi duyurmaya çalışıyoruz 1990 SSK başlangıcı 8420 gün prim ödemişim yaş ile karar cıkmış mağdur edildik. O tarihte prim. 5000gün 25yıl. 507sayılı kanun vardı. SSK nın ama kanun 4447sayılı kanun ile yaş getirildi. Bu sürecin ortasında getirildi. Ben 16sene sayarken bir anda 28sene oldu. Bu haksızlık çözüm olmalı
    Cevapla
  • Songül 5 yıl önce Şikayet Et
    Okul stajı SSK başlangıcı sayilsin
    Cevapla
  • Muhasebeci 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayilmasin prim yatmadı çünkü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle