Resmen açıklandı! İşte F 35'lerdeki Türk imzası

Savunma Sanayi Başkanlığı, ABD’nin Türkiye’yi proje dışında bırakmaya çalıştığı F 35 savaş uçağın projesinde Türk şirketlerinin ürettiği ürünleri ve Türkiye’nin yerini açıkladı. Uçağın, gövdesinden motoruna kadar tam 19 noktasında 7 Türk savunma sanayi firmasının imzası bulunuyor.

Resmen açıklandı! İşte F 35'lerdeki Türk imzası
Resmen açıklandı! İşte F 35'lerdeki Türk imzası
GİRİŞ 05.09.2018 16:19 GÜNCELLEME 05.09.2018 16:21
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S 400 füze sistemi almasını gerekçe göstererek, Türkiye’ye F 35 teslimatını bloke etti. ABD Senato’sundan geçen karar Başkan Trump tarafından da onaylandı. ABD’li yetkililer, F 35’lerdeki blokenin kalkması için Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S 400 füze sisteminden vazgeçmesini ön koşul olarak sunuyor. Türkiye, 2002 yılında başlayan F 35 projesinin ABD, İngiltere, Danimarka, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Avustralya ile birlikte 9 ortağından biri.

 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, Türkiye’nin F 35 projesine olan katkılarını ve Türk savunma sanayi firmalarının proje için yaptıkları üretimleri açıkladı. Aralarında TAI, ASELSAN, Havelsan gibi dev Türk firmalarının yer aldığı 7 Türk şirketi, uçağın gövdesinden motoruna kadar 19 ayrı noktasına parça üretimi yapıyor.

700 MİLYON DOLARLIK FATURA

Uçağın orta gövdesinde birçok parça TAI tarafından üretiliyor. ASELSAN ise F 35’lerin komünikasyon, navigasyon ve tespit (CNI) sistemine ait, Aviyonik Arayüz Kontrol (CAIC) modülünü hazırlıyor. Gövde ve kanat parça üretimi Kale Aero tarafından, motor bölümündeki bazı parçaların üretimi ise Kale Pratt&Whitney tarafından üretiliyor. Havelsan F 35’ler için mühendislik desteği sağlarken iniş takımları, fren sistemi ve yakıt pompası gibi parçalar Alp Havacılık tarafından üretiliyor. Ayesaş ise uçakların kokpit camlarının kart üretimini üstleniyor. Türk firmaları F 35’ler için bugüne kadar toplam 700 milyon dolarlık fatura kesti.

Türkiye’nin projedeki yeri, alacağı toplam 100 adet F 35 uçağının çok daha ilerisinde bulunuyor. Uçağın kritik parçalarının üretimini yapan Türk firmaları, F 35’lerin üretim ve teslimatının zamanında yapılması için büyük rol üstleniyor. ABD Savunma Bakanı James Mattis, daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye’nin projeden çıkarılmasının F 35’lerin üretiminde ve teslimatında aksamaya neden olabileceğini belirtmişti.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 52
  • Abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu uçağın daha iyisini yapabiliriz. Bir bilim insanımızın keşfi bir materyal var. Radar dalgalarını emme konusunda abd in kullandığı malzemeden çok daha emici radarda görünmeyen bir malzeme. Test edilmiş patentli. Devletimiz ilgilenirse bunun gibi teknolojilerle bu uçaktan daha iyisini yapabiliriz. Umarım bu konuları ciddiye alırlar.
    Cevapla
  • İhsan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu Milletin gönlünden çıkmış olan güzel insan Mehmed Zahid Kotku rahmetlinin dediği gibi gerekirse yediğimizden içtiğimizden tasarruf edip Yerli ve Milli Uçak ve Silahlarımızı en üstününü yapmak mecburiyetindeyiz.
    Cevapla
  • Üretelim 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun devletimizden özel sektörümüzden üniversitelerimizden savunma sanayimiz için üretenlerimizden milli yerli savunma sanayi teknolojimizde daima üretelim her şeyden üretelim çok üretelim tahrip gücü çok etkili mühimmatlar helikopterler tanklar gemiler füzeler uçaklar motorlar üretelim ve daima ARGE ler yapalım.
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Yanlışın var 'ın UNUTTUĞU! Hemen hemen hiç bir aracın tüm parçalarıbir fabrika ve ülkede oluşturulmamaktadır.Son zamanlarda mercedesin bir modelinde renault motoru kullanması gibiMühim olan aracın hareket dengesini sağlayıc ıteknolojiyi oluşturmak ve duruma göre ilerde lazım olanları ya kendi ve ülkesinde yapmaya yönelmek.Aracın yurt içinde kullanılıp diğer elemanlarının ucuza veya yurt içinde yapılması ortamının oluşmasıdır aslolan.
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Akdeniz! Beğenmemezlik dolayısıyla değil,devletin mevcut aracı satın alarak bu seviyedeki ihtiyacını karşılamaya harcadığı parayı buna vererek,gelişimine katkıda bulunmasına işaret edilmiştir.Bu gün bizim kısa menzilli füzeleri geliştirerek yaptığımız füzeleri devletin satın alıp gelişmeye katkıda bulunması gibi,geç kalınmış osa bile.S400 tipi füzeleri almaya kalkışmamız,etrafımızdaki,özellikle güney ve güneydoğudaki aciliyet hissettiren durumdandır..İlk planda yeterincebu tip füzelerin temininden sonra,bu ve daha gelişmişlerini üretmeye zaman ve fırsatımız olacaktır.
    Cevapla
  • Akdeniz 5 yıl önce Şikayet Et
    Mercedes ve BMW sadece bu pazar için 2.0 altı motor hacmine sahip dizel ve benzinli araba üretiyor. Bahsettiğin motor 1.6 dizel motor evet Renault'dan alınma. Ama Otomotiv Distribütörleri Derneği satış rakamlarına bakarsan senede topu topu satılacak 5.000 tane 1.6 dizel motorlu araç için yeniden motor tasarlamak astarı yüzünden pahalıya geliyor. Onun için Mercedes sadece 1.6 dizel motoru Renault'dan aldı. Beğenmediğin Mercedes geçen sene Formula 1 yarışında şampiyon oldu. Ayrıca piyasa değeri Toyota yı geçerek dünyanın en değerli otomotiv şirketi oldu. Eğer Mercedes yeni 1.6 dizel motor yapsaydı pire için yorgan yakmış olacaktı
    Cevapla
  • enes 5 yıl önce Şikayet Et
    allah için şu uçağın altına söyle bir bakın nasıl bir mühendislik var uçacağı bile meçhul dıs gövde mühendisliğinden dolayı aşırı yakıt tüketiyor menzili havada yakıt ikmalı yapmadan sadece 900 km. 450 gidiş 450 geliş diyemiycem görev sonrası tarlaya iner
    Cevapla
  • dayı 5 yıl önce Şikayet Et
    beğenmediğin uçakla israil Tahran semalarında uçtuda iran'ın haberi bile olmadı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle