Bakan açıkladı! AB'ye referans olduk

Ayrı ayrı yaz ve kış saatinden vazgeçen AB yıl boyu yaz saati uygulayacak. Enerji Bakanı Dönmez, Türkiye’nin sabit saat uygulamasının AB için referans olduğunu dile getirdi.

Bakan açıkladı! AB'ye referans olduk
Bakan açıkladı! AB'ye referans olduk
GİRİŞ 05.09.2018 06:30 GÜNCELLEME 05.09.2018 06:43
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB), yaz ve kış saati uygulamasından vazgeçileceğini ve yıl boyunca yaz saati uygulanacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sürekli yaz saatinde Türkiye’nin öncü olduğunu belirterek, “Türkiye’deki sabit saat uygulaması AB’nin de almış olduğu bu karara referans oldu. Mesai saatleri içerisinde 81 il Türkiye geneli kişi başı 64 saat, toplamda 6 bin 161 saat daha fazla aydınlıktan yararlandı. 2 milyar dolar olan 2 bin megavatlık ilave enerji santrali ihtiyacını ortadan kaldırdı. Aklın yolu bir” dedi.

 

 

'AKLIN YOLU BİR'

AB, sürekli tartışma konusu olan yaz ve kış saati uygulamasından cuma günü vazgeçeceğini artık tüm yıl boyunca geçerli olmak üzere yaz saati uygulayacaklarını açıkladı. AB Komisyonu kıta genelinde 4.6 milyon Avrupalının görüşüne başvurarak yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirmeyi masaya yatırdı. Yaklaşık 6 hafta süren anketin ardından görüşüne başvurulan vatandaşların yüzde 80’den fazlası, Türkiye’de de uygulamada olan kalıcı yaz saatinden yana oyunu kullandı. Böylece her 5 Avrupalıdan 4’ü sabit saat uygulamasını tercih etti. Uygulama, üye ülkeler ve parlamento tarafından onaylanıp yasalaşmasıyla devreye girecek. Türkiye’deki sabit yaz saatinin sonuçlarıyla ilgili İTÜ birinci uygulama dönem raporuna göre, elektrik tüketiminde toplam tasarruf değeri 1.3 milyarkilovatsaat olarak hesaplandı. Elde edilen bu değerin ekonomik karşılığı tek zamanlı tarifeler için yaklaşık 540 milyon lira, üç zamanlı tarifeler için ise 801 milyon lira ediyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Dönmez, “Aklın yolu bir. Sabit saat uygulamasına 2016’da geçen Türkiye, AB’ye de örnek oldu. AB’nin yapmış olduğu anket ve analizler sabit saat uygulamasını teyit ediyor. Sürecin sosyal, ekonomik ve psikolojik taraflarını düşündüğümüzde Türkiye’nin son iki yılda kat ettiği mesafe bizler için önemli bir tecrübe oldu. Türkiye’deki sabit saat uygulaması AB’nin de almış olduğu bu karara referans oldu” dedi.

64 SAAT AYDINLIK

Dönmez, yıl boyunca yaz saati uygulamasının avantajlarını şöyle sıraladı:

- 08:30-17:30 mesai saatleri içerisinde 81 il Türkiye geneli kişi başı 64 saat, toplamda 6 bin 161 saat daha fazla aydınlıktan yararlandı.

- 17:00-18:00 saatlerindeki elektrik tüketiminin azaldığı, net bir tasarruf sağladığı, maliyeti iki milyar dolar olan 2 bin megavatlık ilave enerji santrali ihtiyacını ortadan kaldırdı.

EKONOMİK ETKİ VAR

Vatandaşlardan gelen şikayet dilekçeleri, kış saati uygulamasında gün ışığından mesai saatinde yeterince faydalanılmadığı için ticaret ve ekonomik etkilerinin olumsuz olduğu, kış saatinin olumsuz etkilerinin özellikle doğu illerinde arttığı gerekçeleri dikkate alan TBMM Dilekçe Komisyonu, konuyu gündemine aldı. İTÜ tarafından hazırlanan ekonomik, psikolojik ve sosyal analizlerin yer aldığı rapor uyarınca Türkiye’de 2016’da sabit saat uygulamasına geçildi

YORUMLAR 12
  • Fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    Muhalif kesim yaz saati uygulamasının devamı için çamur atıp duruyorlardı. Bu haberi görünce yüzleri kızararak mi merak ediyorum
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    AB çok çıkarcı çok! Osmanlıyı taklit ediyorlar. Bizden çaldıkları batıyı uçurdu. Türklerin cenk meydanından uzak tutulması AB nin ekmeğine yağ sürdü. Sinsi sinsi sömürgeleri devam ediyor. Ipek yolu açılınca Afrika uyanınca görecez Batıyı bakalım. Şimdiden tedbir alınsın AB gurbetçileri kalkan olarak kullana bilir. Şimdi gönderme tehditi yapıyor. Ha yaz saati. Zaman kıymetli azizdir. Tasarruf eden Türkiye kazanıyor.
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    biz daha önce yaptık ama memur kesmi korkunç direnç gösteriyor daha da sabah çocukları için 1 saat geç ders uygulamasına geçilemedi malesef çocuk muş ,vatandaş mış,trafik rahatlayacak mış bu ülkenin memurunun ve bürokratının umurunda değil .
    Cevapla
  • İzmirli. 5 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa da sabah namazı vaktinde okula gitmeyi ve Araplarla aynı saat dilimine girmeyi tercih etti. Bizdeki fransız kafalılara duyurulur. Bir de CHP'ye.
    Cevapla
  • Fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    Çocukları bahane etmeyin, bu uygulama hem devlet hem millet için çok yerinde bir uygulama.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle