Elektrik üreten okul, 4 yılda 240 bin lira kazandı

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, okulun elektrik ihtiyacının karşılanması için 4 yıl önce çatıya kurulan güneş enerjisi panelleri sayesinde 240 bin liralık tasarruf sağlandı.

Elektrik üreten okul, 4 yılda 240 bin lira kazandı
Elektrik üreten okul, 4 yılda 240 bin lira kazandı
GİRİŞ 03.09.2018 11:53 GÜNCELLEME 03.09.2018 11:54
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 4 yıl önce okulun çatısına kurulan 60 kilovatlık güneş panelleri sayesinde 240 bin lira tasarruf elde etti. 

Okulun elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden üretmeyi planlayan okul idaresi, 4 yıl önce "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanılması Programı" kapsamında proje hazırlayarak Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına (DAKA) sundu.

 

 

Projenin kabul edilmesiyle çatıya kurulan 260 güneş paneli ve rüzgar gülü sayesinde aylık 10 bin lira olan elektrik faturası 5 bin liraya düşürüldü. Böylelikle öğrencilerin kullandığı sanayi makinelerinin elektrik ihtiyacının yarısı karşılanmış oldu.

DAKA desteğiyle 145 bin liraya kurdukları güneş enerjisi sistemiyle yılda 60 bin lira tasarruf eden okul 4 yılda 240 bin lira kar sağladı.

"25 yıl boyunca bu elektrikten faydalanacağız"

Okul Müdürü Ekrem Erliğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanılması Programı" kapsamında 2012 yılında DAKA'ya sundukları projenin 2013 yılında kabul edildiğini hatırlattı.

Okul çatısına 2014 yılında 60 kilovatlık güneş enerjisi sistemini kurduklarını ifade eden Erliğ, şöyle dedi:

"Bu kapsamda öğrencilerin eğitimi için atölyelerimizde 2 laboratuvar kurduk. Okulumuzun enerji ihtiyacından arta kalan fazla üretim varsa VEDAŞ ile mahsuplaşarak bu ücret okulumuzun açılan bir hesabına aktarılmaktadır. Projemizde öncelikle bölgemizde bir farkındalık oluşturup, öğrenci eğitimlerini ön plana çıkardık. Projeyi hayata geçirdikten sonra Türkiye'nin her yerinden her gün okul müdürleri arayarak hem tebrik ediyor hem de böyle bir projeyi yapmak istediklerini söylüyorlar."

Okul bünyesinde 6 atölyenin bulunduğunu kaydeden Erliğ, şöyle devam etti:

"Projeyi hayata geçirmeden önce aylık 10 bin lira elektrik faturası ödüyorduk. Proje gerçekleştikten sonra elektrik faturamız 5 bin liraya düştü. Böylelikle yıllık 60 bin lira kara geçtik. 4 yıl boyunca okulumuz bu projeden 240 bin lira kar etti. DAKA destekli projemizin maliyeti 145 bin liradır. 25 yıl boyunca bu elektrikten faydalanacağız."

"Bölgemizde kurulması hayal gibi geliyordu"

"Erasmus projesi kapsamında 2005 yılında İsveç'e gittim, orada güneş enerji panellerini görünce bizim bölgemizde kurulması hayal gibi geliyordu. 8 yıl sonra kendi okulumuza kurduk." diyen Erliğ, şunları kaydetti:

"Yenilenebilir enerji ile ilgili amacım farkındalık oluşturmak. Biz bunu kurduktan sonra Doğu ve Güneydoğu'da özel firmalar da artık bu işe el attılar. Artık bunun ticaretini yapmaya başladılar. Vatandaşlar, projenin nasıl yapıldığını öğrenmek, bizden bilgi alarak kendileri de böyle bir sistem kurarak devlete elektrik satmak istiyorlar. Hem özel sektörün hem de okulların bu konuda çok talepleri var. Mesleki eğitim kapsamında okulumuz her yıl en az 1 veya 2 projeyle öğrenci ve öğretmenlerimizi yurt dışında eğitime ve staja göndermektedir."

YORUMLAR 15
  • İstanbullu 5 yıl önce Şikayet Et
    T.C.ülke içindeki bütün okulları, üniversiteleri, camileri, kamu kurum binalarını ve benzeri her devlete ait her binalar da ''YENİLENEBİLİR ENERJİ, GÜNEŞ ENERJİSİ'' kullanılmasını zorunlu olmalıdır, ayrıca ülke genelindeki bütün cadde ve sokaklarda şehirler arası duble ve otoyollarda güneş enerjili çok güçlü led lambalar kullanılmalı, fabrikalarda yüksek enerji harcayan motorlar A+++ motorlar ile değiştirilmeli, evlerde de beyaz eşya ürünlerimiz devlet teşviki ile A+++ cihazlar ile değiştirilmelidir, unutmayalım yapacağımız tasarruflar birkaç barajın üreteceği enerjiye eşit olacaktır.Devlet ve vatandaşlar enerjide milli tasarrufa son derece dikkat etmeliyiz...
    Cevapla
  • Adanalı 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu sektörde Almanyada eğitimli ve 25 yıl orada yaşayıp mesleki tecrübem var.8 yıldır bu sektörde Türkiyede faaliyet gösteren Ltd.Şti açtım , en az 30 okul ile görüştüm malesef aldığım cevap elektriği Okul idaresi değil , Devlet Ödüyor Zaten.. oldu.. Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bakanlıktan talimat gelmezse daha 18 sene uyur bunlar.
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Buradan yöneticilere duyuralım sesimizi tüm kamu kurumları ve hatta vatandaşın hanesine işyerine kadar bu kullanışlı ekonomik ve en önemlisi milli israfı engellemesi sebebiyle ülke genelinda yaygınlaştırılmalı...Elektrik pahalı ülkemiz alternatif enerji çeşitlerine çok uygun örneğin rüzgar enerjisi güneş enerjisi kuraklık giderek artıyor dünya genelinde buna paralel barajlardaki su seviyeleri düşüyor elektriği elde etmenin farklı yolları elde edilmeli...
    Cevapla
  • acaba 5 yıl önce Şikayet Et
    kurulum maliyetini nerden karşılamışlarki
    Cevapla
  • hlt01 5 yıl önce Şikayet Et
    devlet...
    Cevapla
  • enes 5 yıl önce Şikayet Et
    yani. arti tamirat tadilat. cunku cabuk arizalanan bir sistem.
    Cevapla
  • Demir Ersoy 5 yıl önce Şikayet Et
    Diğer okullar neyi bekliyor enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın en güzel örmeği buna camilerde eklene bilir hastaneler yurtlar büyük öteller hatta mejburi olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle