'Yeşil Altın' için hasat zamanı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 'Yeşil Altın' olarak bilinen fıstığın hasadı başladı

'Yeşil Altın' için hasat zamanı
'Yeşil Altın' için hasat zamanı
GİRİŞ 02.09.2018 14:48 GÜNCELLEME 02.09.2018 14:49
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Fıstık hasadının başlamasıyla üretimin yapıldığı Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis ve Kahramanmaraş'ta binlerce işçi, gece-gündüz bahçelerdeki fıstığı dalından topluyor. Mahsulde 'Var yılı'nın yaşandığı kentlerden Gaziantep'te 84 bin 230 ton, bölgede ise toplamda toplam 210 bin ton rekolte bekleniyor. Fıstık bahçelerinde çalışanlar ağaçların alt kısmına branda açarak, dallara sopalarla vurarak dökülmesini sağlıyor. Daha sonra fıstıklar dallardan ve yapraklarından ayrıştırılarak, brandalardan kasalara boşaltılıyor.

Fıstık üreticisi Mehmet Pamuk, yeşil altında hasat sezonunun başladığını belirterek, "Fıstık toplama sezonu başladı. Baklavalık olan boz fıstık bundan 25 gün önce toplandı. Son günlerde ise ben fıstık dediğimiz fıstıklar Gaziantep ve bölge illerde toplanmaya başladı. Yaklaşık 10 gün daha toplama işlemi devam edecek. Daha sonra toplama işlemi biter ve ağaçların bakımı yapılmaya başlar. Fıstık Gaziantep'in gözbebeği, yeşil altınımız. Fıstığın değeri piyasa geneline baktığımız zaman çok ucuz. Fakat şartlar bu dönemde bu şekilde devam edeceğini gösteriyor" diye konuştu.

 

 

Bahçelerde fıstık toplama işi yapan ve hır yıl bu aylarda fıstık topladıklarını ifade eden tarım işçisi Mesut Seyvan, "Her yıl bu zamanlarda fıstık topluyoruz. Şalları ağacın altına açarak, dallara sopayla yumuşak şekilde vurarak topluyoruz. Şala dökülen fıstıkları sepetleyerek hazır hale getiriyoruz" dedi.

YORUMLAR 16
  • s.alp 5 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar öncelikle her üründe olduğu gibi üretici değil antep fıstığında da aracılar para kazanmakta.Dünyanın en zor ve meşakkatli işidir fıstık üretimi birde verim 2 yılda bir olmakta .benim 50 dönümlük yerim var başka iş yapmasam aç kalırım.Şu anda üretici kuru halini 22-25 tl arası satabiliyor. Raf fiyatına da siz bi bakın
    Cevapla
  • vay arkadas 5 yıl önce Şikayet Et
    Fıstığın olacak bide vay şöyle oldu dibe vurduydu felan felan . Fıstığın olacak adı üstünde yeşil altın fıstık bahçen varsa çalışma yat her sene en az bi daire al urfada antepte bilmeyen yoktur.Fıstığın varsa zenginsin.
    Cevapla
  • Noname 5 yıl önce Şikayet Et
    Fıstık 20 yılda hasat veriyor. Yan gel yat değil. . Çocuk gibi bakımı var..bunu bilin
    Cevapla
  • Meta 5 yıl önce Şikayet Et
    Fıstık son yılların en güzel fiyatlarını gördü boz fıstık kg şu an 46 ₺ bunu inkar etmilyelim
    Cevapla
  • Birecik Halil 5 yıl önce Şikayet Et
    Benim de fıstık bahçem var. Yaklaşık 400 kg boz fıstık hasat ettik çok şükür. Altın borcum vardı geçen seneden... Ürünü satsam bile borcumun ancak yarısını ödeyebiliyorum. her şey arttı fıstık düştü. çiftçinin elindeki fıstığın fiyatı... altın fırladı fıstık dibe vurdu. ne olacak halimiz bilmiyorum.
    Cevapla
  • Umut 5 yıl önce Şikayet Et
    Ureticide fiyati düşük. Tüketiciye ulasincaya kadar arada ne kadar aracı varsa fiyati katlaniyor. Herkes kâr koyuyor normal olarak. Her aracı da vergi de biniyor. En azından tuketiciden vergi alinmayabilir. Zaten kazanırken vergi veriyor tüketici tüketirken de vergi veriyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle