Bayramda çalışanlar dikkat! Çifte yevmiye

Kurban Bayramı’nda 4.5 gün resmi tatil bulunuyor. Resmi tatillerde çalışanlar hem normal yevmiyelerini alacak hem de tam gün için ödeme yapılacak. Mesai varsa ayrıca ödeme var

Bayramda çalışanlar dikkat! Çifte yevmiye
Bayramda çalışanlar dikkat! Çifte yevmiye
GİRİŞ 29.08.2018 12:30 GÜNCELLEME 29.08.2018 12:30
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Kurban Bayramını geride bıraktık ancak tatil hala devam ediyor. Yarın 9 günlük tatil bitecek ve işbaşı yapılacak. Ancak kamu çalışanlarına tanınan bu 9 günlük tatil özel sektörde çok geçerli olmadı.

Faruk Erdem'in haberine göre; Bazı şirketler arefe gününü tatil ilan edip çalışanlarına 9 günlük tatil yaptırsa da birçok işyeri arefe günü açık kaldı. Bu arada bazı mesleklerde bayram süresince çalışma da devam etti.

Dolayısıyla 4.5 günlük resmi tatil boyunca birçok vatandaş çalıştı.
Bu çalışmaların ayrıca bir karşılığı bulunuyor. Yasalarımız resmi tatillerde çalışan sigortalıların çifte yevmiye alacağını hükme bağlamış durumda.
Bayramda yapılan çalışmaların mutlaka para olarak ödenmesi gerekiyor. Bu çalışmalar karşılığında izin yaptırılması söz konusu olmuyor. O yüzden işverenlerin bu konuya dikkat etmesinde yarar var. Ödenmeyen ücretler çalışanlara haklı fesih ile tazminat imkanı getiriyor.

İKİ KATI ÖDENİYOR

Bayramda çalışan işçilere verilecek ücret normal dönemde verilen ücretin iki katı olarak hesaplanıyor. Zamlı ücretler 4.5 gün için ayrı ayrı hesaplanıyor.
Yani bayramın tamamında çalışan işçi için 4.5 günlük mesai hesaplanıyor. Bayramın bir kısmında çalışanlar için ise çalıştığı kadar ödeme yapılıyor.

NASIL HESAPLANIYOR

Aylık maaş alarak çalışan bir kişi için toplam brüt ücreti 30 güne bölünerek bir günlük ücret tutarı hesap ediliyor. Çıkan rakam ikiyle çarpılarak bayram çalışmasının ücreti bulunuyor.

Yani maaşı 3.000 TL olan bir işçinin günlük yevmiyesi 100 lira olarak hesaplanıyor. Bu işçi için bayramda çalıştığı her gün için 100 liraya ilaveten ayrıca 100 lira ödenecek. Bayramda çalıştığı gün için 100 lira değil 200 lira alacak. Eğer bayram günü buna ilaveten mesai de yapmışsa, yani 7,5 saatten fazla çalışmışsa her saat çalışması için de yüzde 50 fazlasıyla ücret ödenecek.

ZORLA ÇALIŞMA YAPILAMAZ

Bayramlarda ve diğer resmi tatillerde işçiler zorla çalıştırılamıyor.
Bu günlerde çalışmak istemeyen işçi için bir zorlama yapılamıyor. Çalışmak istemeyen işçi izin yapıyor.
Ancak iş sözleşmesinde bayramlarda çalışma yapılacağı konusunda bir anlaşma imza altına alınmışsa bu kez işçinin çalışması zorunlu oluyor. O yüzden iş sözleşmesi yaparken her maddeyi okumakta fayda var. Sözleşme gereği çalışmak durumunda olan işçiye de yukarıdaki hesapta olduğu gibi bayram ücreti ödeniyor.

 

 

YORUMLAR 24
  • Hakkı orhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Yetkililerden sadece ellerini vicdanlara koyup doğru adil düzenlemeler yapmaları memur işçi öğretmen polis emekli vb hepsini tek çatı altında topla karşı karşıya getirme maaşlar arasındaki uçurum farkını eşit pay et günü gelip geçmiş olanı emekli et güzelce kardeşce insan olduğunu biilerek yaşasınlar her çalışanın bi emeği var mücadelesi var rahat yaşamak için saygılar
    Cevapla
  • serdar a 5 yıl önce Şikayet Et
    polis, asker, itfaiyeci, garidiyan gaklari gaspediliyor. memuriyet masa basi calisanlardan ibaret degil. ya yasal bir duzenleme ile canini ortaya koyanlar ayrilmali. en azindan bayram mesaisi cift yovmiye verenlerle ayni haklari verilmeli. ALLAH ADALETLE HUKMEDENLERİ SEVER. ZULUM SENDEN ONCE VARDİ DİYE DEVAM ETTİRMEK DE ZULUMDUR!
    Cevapla
  • Adaletli ol Türkiye 5 yıl önce Şikayet Et
    Memurda mesai yaptı . Neden memura yok iki kat ücret
    Cevapla
  • Haricen 5 yıl önce Şikayet Et
    Polİsler ve hastane ve gardiyanlar ve itfaiyeciler hariç
    Cevapla
  • metin 5 yıl önce Şikayet Et
    bu devlet size ne verse daha fazlasını istersiniz allah gözünüzü doyursun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle