Dolar kuru sabitlenirse ne olur? Pek çok sektör dolar kurunu sabitledi

ABD'nin Türkiye üzerinde uyguladığı ekonomik baskı ve tehditler sonuçsuz kalıyor. Hem iş dünyası hem vatandaş dolar kuru üzerinde seferberlik ilan etmiş durumda. ABD ürünlerine boykot kararının ardından birçok sektörde de dolar kuru sabitlendi. Peki, dolar kuru sabitlenirse ne olur? İşte detaylar...

Dolar kuru sabitlenirse ne olur? Pek çok sektör dolar kurunu sabitledi
Dolar kuru sabitlenirse ne olur? Pek çok sektör dolar kurunu sabitledi
GİRİŞ 16.08.2018 16:50 GÜNCELLEME 16.08.2018 16:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tüm Türkiye dolara karşı tek yürek olarak savaş açmış durumda. Trump'ın yersiz ve mantıksız açıklamaları ile spekülasyonları devam eden dolar TL karşısında sert bir düşüş yaşadı. 7 lira seviyelerini aşan dolar 15 Ağustos Çarşamba itibariyle 6 liranın altını görmeye hazırlanıyor. Hal böyleyken ekonomik dünyada yalnızlaşması kaçınılmaz olan ABD'ye karşı alınan boykot kararlarının ardı arkası kesilmiyor. Boykot edilecek olan ürünler açıklanırken, inşaat sektöründe ABD ürünlerinin kullanılmayacağı ve otomotiv sektöründe TL ile işlem yapılacağı duyuruldu. Dolara karşı yapılan diğer bir hamle ise dolar ve euro kurunun belirli bir seviyede sabitlenmesi oldu. Peki, dolar kuru sabitlenirse ne olur? Kur sabitlemenin avantajları ve dezavantajları nelerdir? İşte, gündemi meşgul eden dolar kurunda son gelişmeler...

 

 

BU SEKTÖRLER DOLAR KURUNU SABİTLEDİ

Dolar kurunun tavan yapması ile ticari kaygı taşıyan bazı sektörler dolar kurunu sabitledi. Tekstil sektörü adına açıklama yapan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği başlatacakları kampanya ile tekstil sektöründe dolar kurunun sabitleneceğini açıkladı. Öte yandan Merter Sanayici İşadamları Derneği ise dolar kurunu 4 lira olarak sabitleme kararı aldı. Turizm sektörü ise kampanyaya destek verdi ve bazı tur firmaları yurt dışı turlarda doları 5,99 lira, euro kurunu ise 6,99 lira olarak sabitledi.

Dolar kuruna karşı mücadelenin diğer bir adımı ABD'den ithal ürünlere gelen boykot kararı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Ağustos günü boykot kararını açıklarken, inşaat sektöründe ABD ürünlerinin kullanılmayacağı ifade edildi. Bunun yanında otomotiv ve mobilya sektörlerinde dolar kurundan vazgeçilerek TL ile alışverişin önü açıldı.

Dolar 5 lirayı gördü! 15.08.2018 Dolar ve Euro kaç TL oldu?

DOLAR KURU SABİTLENİRSE NE OLUR?

Türkiye ekonomisi için iş dünyasının ve vatandaşların var gücüyle mücadele içinde olduğu şu günlerde seferberlik ilan edilmiş durumda. ABD'den gelen mesnetsiz açıklamalar ile spekülatif şekilde yükselen dolara karşı mücadelede birçok adım atıldı. BDDK, Merkez Bankası vb. kurumların aldığı kararların yanı sıra. Siyasi nedenlerle ekonomiye yapılan bu saldırıyı püskürtmek ve ticari faaliyetlerin devamı ile Türk lirasının değerini korumak adına dolar kurunun sabitlenmesi de bazı sektörler için söz konusu oldu.

Birçok sektör dolar kurunu 4 lira, 6 lira seviyelerinde sabitlerken, bazı sektörler de dolar ile alışverişe tamamen son vererek TL'yi öne sürdü. Kurun sabitlenmesi, işlemlerin TL ile yapılması gibi kararların yanı sıra elinde döviz bulunanın bozdurması ve döviz alımına son verilmesi de son derece önem taşıyor. Elini taşın altına sokması beklenen vatandaşlar bu çağrılara karşılık verirken, döviz bürolarındaki hareketlilik devam ediyor. 

YORUMLAR 1
  • cemal 4 yıl önce Şikayet Et
    bu nasıl bir makale dolar kuru sabitlenirse ne olur cevabı yok dalgamı geçiyorsunuz
    Cevapla