ABD'ye anladığı dilden cevap! Vergi koyulsun

15 Temmuz’u bertaraf eden Türkiye, bu kez ekonomimizi hedef alan saldırıya karşı ABD’nin ünlü markalarına yüksek gümrük vergileri koyabilir. Lüks yaşam malzemeleri başta olmak üzere bilgisayar, telefon, kozmetik, bilgi işlem makineleri, iş makineleri gibi ürünlere ağır gümrük vergileri gelebilir. Apple, DELL gibi bilgisayar ile IPhone ve benzeri telefon markaları ayrıca Caterpillar marka iş makineleri her yıl Türkiye’de yüz milyonlarca dolarlık satış yapıyor. Türkiye’nin ABD ile ikili ticaretinde verdiği 3,3 milyar dolarlık açık, bu ürün gruplarına ağır gümrük vergileri koyarak kapatabilir. Sanayici de ham madde ve ara mal temininde yurt içine yönelerek Türkiye’nin ekonomik bağımsızlık mücadelesine destek vermeli.

ABD'ye anladığı dilden cevap! Vergi koyulsun
ABD'ye anladığı dilden cevap! Vergi koyulsun
GİRİŞ 13.08.2018 09:35 GÜNCELLEME 13.08.2018 12:28
Bu Habere 194 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Trum’ın bizzat yönettiği ekonomik saldırılara Türkiye, vergi silahıyla karşılık vermeli. Türkiye pazarından büyük pay alan ABD’nin ünlü markalarına yüksek gümrük vergileri koyabilir.

15 Temmuz saldırısı benzeri bir yöntemle ekonomimizi hedef alan ABD’ye karşı Türkiye de elinde önemli kozları kullanabilir. ABD Başkanı Trum’ın bizzat yönettiği ekonomik saldırılara Türkiye, vergi silahıyla karşılık vermeli. Türkiye pazarından büyük pay alan ABD’nin ünlü markalarına yüksek gümrük vergileri koyabilir.

 

 

IBM ve Apple gibi bilgisayar markalarıyla, IPhone gibi telefon markaları ile Caterpillar gibi iş makinesi markalarına karşı ağır gümrük vergileri koyabilir. Çünkü ABD ile ikili ticaretinde Türkiye, lüks yaşam malzemeleri başta olmak üzere bilgisayar, telefon, kozmetik, yat, tekne, otomobil, yarış arabaları, bilgi işlem makineleri, iş makineleri gibi ürünlerde yılda yüz milyonlarca dolarlık açık veriyor.

CARİ AÇIĞIMIZI KAPATALIM

Türkiye’nin ABD ile ikili ticaretinde verdiği 3,3 milyar dolarlık açığı; bu ürün gruplarına ek gümrük vergileri koyarak hem dış ticaret açığını kapatabilir. Çarı açığı yükselten lüks ve konfor ürünlerine getirilecek ek vergilerin, iç piyasada ciddi bir tasarruf sağlayacağı belirtiliyor.

Apple marka bilgisayar ile aynı gruba ait IPhone telefonları ve Caterpillar marka iş makineleri her yıl Türkiye’den yüz milyonlarca dolarlık satış yapıyor. Akıllı telefon piyasasında en çok satanlar listesinde orta sıralarda yer alsa da IPhone, akıllı telefon piyasasındaki gelirlerin yüzde 80’ini kapıyor. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı okyanus ötesi ekonomik saldırıda; kamunun alması istenilen ek gümrük vergilerinin yanısıra tüketicinin de ABD ürünlerini almayarak ülke ekonomisine destek vermesi bekleniyor.

YERLİ ÜRÜN KULLANMA DÖNEMİ

Sanayicinin de ham madde ve ara mal temininde yurt içine yönelerek Türkiye’nin ekonomik bağımsızlık mücadelesine destek vermesi gerektiği belirtiliyor. Geçen yıl 8,5 milyar dolar olan ABD’ye ihracatımız ise yılbaşından bu yana ciddi oranda arttı. ABD, En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz üçüncü ülke.

BAŞKA ÜLKELERDEN ALALIM

Türkiye’nin 2017’de ABD’den yaptığı ithalat bir önceki yıla göre %9,9 artış ile 11,9 milyar dolara yükseldi. ABD ile ticaretimizde dış ticaret açığımız son 3 yılda giderek azalarak, 2017 yılında bir önceki yıla göre % 22,4 azalma göstererek 3,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin bütün bu ürün gruplarında ABD’den alımları durdurarak tavrını ortaya koyması bekleniyor.

Yaptık yine yapabiliriz

Türkiye iki ay önce, ithalat değeri 1,8 milyar doları bulan 22 ABD ürününe ek gümrük vergisi getirdi. ABD’nin demir çelik ve alüminyuma getirdiği ilave gümrük vergisi uygulamasından muaf tutulması talebi yerine getirilmeyince Türkiye, önlemlere karşılık ithalatı yaklaşık 1,8 milyar dolar seviyesindeki ABD menşeli kömür, kağıt, ceviz-badem, tütün, çeltik, viski, otomobil, kozmetik, makine teçhizat ve petro-kimya ürünlerinde aynı şekilde karşı tedbir uyguladı. Türkiye’nin bugün başlayacak ABD yaptırımlarına Haziran’daki gibi karşılık verebilir.

ABD, geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeden ithal ettiği çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 ek gümrük vergisi koydu. ABD Başkanı Trump, bizzat yönettiği Türkiye’ye diz çöktürme operasyonunda çelik ve alüminyum uygulanan gümrük vergilerini iki katına çıkarma talimatı verdi. ABD’nin Türkiye’den ithal ettiği çeliğe yüzde 50, alüminyum ise yüzde 20 vergi uygulaması bugün başlıyor.

Kaynak: Yeni şafak

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 194
  • Cocacola 5 yıl önce Şikayet Et
    Kokakola satılsın Uludağ gazoz ve tum yerli içecekler daha cok buyusun yerli icecek uretiminde abdye israile bagimli olmakdan kurtulalim dün canim kola çekmişti dedim bu israil mali kokakolayi icmektense uludağ gazoz icerim daha iyi dedim yerli mali
    Cevapla
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu yazıyı yazan arkadaşı tebrik ediyorum. Özellikle lüks tüketim malzemelerine kat kat vergi koyalım. Millet yerli ürün kullansın.
    Cevapla
  • Ottomann 5 yıl önce Şikayet Et
    İlk etapta coca cola be pepsi yasaklansin.sirasiyla I phone ve takip eden ürünler.kademe kademe. Iç piyasa ve uzak doğuya yönelim.gorelim ABD ne duruma düşüyor.
    Cevapla
  • TOPRAK 5 yıl önce Şikayet Et
    Azdan az, çoktan çok gider. Abd'de kepenkler kapanmaya başladı bile.
    Cevapla
  • Momedo 5 yıl önce Şikayet Et
    Apple IBM philip moris, jti, coca cola, makinalar, elektrikli ve mekanik aletler, demir/çelik döküntü ve hurdaları, organik kimyasallar ve eczacılık ürünleri, pamuk, kimyasal ve plastik ürünler, soya fasulyesi soya fasulyesi yağı almayalim ceviz almayalım badem almayalıö tütün alamayalım hiç almayalım yaw ne olacak. En önemlisi eczacılık mecbur o alabiliriz. Diğerleri hepsinin alternatifi var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle