Fiyatı 75 TL birden indi! Daha da ucuzlayacak

Bu ay başında kilosu 170 TL'yi geçerek tavan yapan antep fıstığının fiyatı, hasat mevsimiyle birlikte inişe geçti. Rekoltede geçen seneye göre 4 katlık artış bekleyen uzmanlara göre fıstık fiyatları daha da ucuzlayacak.

Fiyatı 75 TL birden indi! Daha da ucuzlayacak
Fiyatı 75 TL birden indi! Daha da ucuzlayacak
GİRİŞ 28.07.2018 09:20 GÜNCELLEME 28.07.2018 09:22
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Nisan ayında marketlerde kilosunun 100 lirayı bulması ile Habertürk'ün gündeme taşıdığı antep fıstığı, yeni mahsülün çıkmasıyla ucuzlamaya başladı. Bu yıl rekoltenin yüksek olmasının beklendiği fıstıkta, tüketicinin de meraklı bekleyişi sürüyor. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, fıstığın başkenti Gaziantep Ticaret Borsası'nda kırmızı kabuklu fıstığın kilosu 30-33 TL aralığında işlem görüyor. Bu rakam temmuz ayın başında ise 40 lira bandında seyrediyordu.

Aynı şekilde baklava üretiminde kullanılan boz iç fıstığın fiyatı da geriledi. Dün Gaziantep Ticaret Borsası'nda 95-110 lira aralığında işlem gören boz iç fıstık, bundan 10 gün öncesine kadar 170 liradan işlem görüyordu. Fıstığın fiyatının gerilemesinin en büyük sebebi, rekoltenin geçen yıla göre daha yüksek olması. Sektör temsilcileri, bu yıl rekoltenin 2017'e göre yaklaşık dört kat daha fazla olmasını bekliyor. Piyasadaki fıstık sayısı çoğalınca da, fiyatlar kendiliğinden düşmüş oluyor.

 

 

Fıstık fiyatlarındaki gerilemenin süreceğini kaydeden Gaziantep Ticaret Odası Antep Fıstığı ve Kuruyemiş Meslek Komitesi Üyesi Müslüm Yıldırım, bu yıl rekolte beklentisinin 210 bin ton civarında olduğunu belirtti. Yıldırım, "Geçen yıl ki rekolte yaşanan kuraklığın da etkisiyle 50-60 bin ton civarında kalmıştı. Bunun sonucunda da, geçtiğimiz aylarda piyasada fıstık kalmadığı için fiyatlar çok yükselmişti. Yüksek rekolte sayesinde, vatandaş bu yıl fıstığı değerinde yiyebilecek" dedi.

MARKETTE 120 LİRAYI BULUYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, antep fıstığının kilo fiyatı nisanda 73, mayısta 75 ve haziranda 80 lirayı aştı. Aynı dönemde, baklavanın da 1 kilosunun fiyatı TÜİK'e yaklaşık 38, 39 ve 40 lira olarak yansıdı. Bu dönemde fiyatların 3 ay içinde yükselmesi Ramazan Bayramı öncesinde baklavacıların boykotuna neden oldu.

Her ne kadar boykotun ardından fıstığın kilosunda 50 TL'ye varan azalmalar görülse de, hali hazırda market raflarında kilosu 70 liranın altında antep fıstığı bulmak pek mümkün değil. Öyle ki, bazı markalarda 90 gramlık paketler halinde satılan antep fıstığı 12 liradan alıcı buluyor. Bu da tüketicinin antep fıstığının kilosuna halen 120 liranın üstünde para verdiğini gösteriyor.

'HASAT EYLÜL'E KADAR SÜRER'

Antep fıstığının kullanım amacına göre farklı dönemlerde hasat edildiğini söyleyen Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan, bugünlerde ağırlıklı olarak baklava üretiminde kullanılan boz fıstığın hasat edilmeye başlandığını vurguladı. Antep fıstığı hasadının eylül ortasına kadar devam edeceğini aktaran Nevzat Aslan, "Fıstığın yoğun olduğu Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Kahramanmaraş ve Siirt illerimizde ekiplerimiz tabakalı örnekleme metoduyla çalışma yürütüyor. Bunları değerlendirip net rekolteyi belirleyeceğiz. Geçen sene Antep fıstığının yok yılıydı, bu sene ise var yılı. Sene içerisindeki yapıları da göz önünde bulundurduğumuzda oldukça yüksek bir rekolte olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: HAERTÜRK / YİĞİTCAN YILDIZ
YORUMLAR 51
  • Yeşilbere 5 yıl önce Şikayet Et
    250-300 tl olsun fıstık, yiyen yemeyen belli olsun. Her üründe bir fırtına koparırlar. Yok dolu vurdu, yok sel aldı, yok don vurdu, yok böcek yedi vs vs. Bir sonraki sene veya iki sene sonra başka bir hikaye. Biz tüketiciler de hep konuşuruz. Yüksek fiyatlı olan gıda maddelerini protesto edelim, bir süre evimize sokmayalım. Antep fıstığı, kayısı, fındık, badem, baklava yemediği için ölen bir insan vakası yok hiçbir haber programında
    Cevapla
  • isa 5 yıl önce Şikayet Et
    tarım ürünlerimizi biz tüketmiyoruz ki hep ihraç ediliyor. fiyatlarda arz azalınca artıyor. birazda bizleri düşünseler. vatandaş köyünde evin varsa oraya git şehirde herşey para. göreceksen senin yediğin domatesi eti sütü imrenip senden alacak etrafındakiler.
    Cevapla
  • erbat 5 yıl önce Şikayet Et
    İNŞALLAH diyelim
    Cevapla
  • Nobut 5 yıl önce Şikayet Et
    Bütün mağazalarda 75 lira fıstık.
    Cevapla
  • bugün ayın 24 ü 5 yıl önce Şikayet Et
    tarımda ve hayvancılıkta balımıza gelen musibet kendi davranışımızdan kaynaklanıyor. lüks sitelerde oturup organik ürün beklemek kadar saçma aptalca bir düşünce olamaz. köyler yaylalar boş tarımla uğraşan Yok hayvancılık dahada beter neden böyle oldu . tabi biz millet olarak hazıra kolaya kaçmayı çok iyi bilir olduk. tarım zor hayvancılık zahmetli ve pis iş. bunun yerine elindeki tarla veya hayvanı satıyor şehre göçüyor ve asgari ücrete razı oluyor insanımız sonrada niye böyle oldu. olacağı bu küçük çiftçi ve hayvancılık tukaka oldu sıkıntı burdan başlıyor. büyük çiftlikler de tekel oluşturuyor istediği gibi oynuyor piyasa ile.
    Cevapla
  • Emre bey 5 yıl önce Şikayet Et
    Köylere yoğurt şehirden gidiyor. Bu duruma geldik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle