"Arıcı değil, aracı kazanıyor"

Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özdemir "Arıcılarımız balı toptan satıyor. 10 liraya büyük şirketlere, firmalara veriyorlar onlar da 35 liraya satıyor. Aradaki uçurum 25 lira. Arıcı değil aracı kazanıyor" dedi.

"Arıcı değil, aracı kazanıyor"
"Arıcı değil, aracı kazanıyor"
GİRİŞ 27.07.2018 12:37 GÜNCELLEME 27.07.2018 12:37
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, "Arıcılarımız balı toptan satıyor. 10 liraya büyük şirketlere, firmalara veriyorlar onlar da 35 liraya satıyor. Aradaki uçurum 25 lira. Arıcı değil aracı kazanıyor" dedi. 

Özdemir, AA muhabirine, birliklerine kayıtlı 2 bin 300 arıcının olduğunu, tüm üyelerinin kaliteli üretim yapmak için çalıştığını söyledi.

Bu yıl mart, nisan, mayıs ve haziran aylarındaki hava koşullarının çiçek balı üretimini olumsuz etkilediğini aktaran Özdemir, "20 yıldır bu güne kadar olmayan bir iklimi yaşıyoruz. Arı, balı ve nektarı bulamıyor. Bu sene çiçek balı üretilmedi. Arıcılar çok zor bir dönemden geçiyor. Bir tek umudumuz çam. Onun da verip vermeyeceği belli değil." diye konuştu.

Aydın'da yaklaşık 150 bin ton bal üretildiğini anlatan Özdemir, "Çiçek balı olursa meblağ daha da yükseliyor. Çam balına kalırsak düşüyor. Biz genelde çiçek balını iç piyasada tüketen bir ülkeyiz. Bu sene çiçek balı üretiminin az olmasından dolayı fiyatların da yüksek olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Kovan başına devletten alınan 10 liralık desteğin artması halinde arıcıların mutlu olacağını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Geçen yıla göre çiçek balında yüzde 85 düşüş var. Buradaki arıcılarımız balı toptan satıyor. 10 liraya büyük şirketlere, firmalara veriyorlar onlar da 35 liraya satıyor. Aradaki uçurum 25 lira. Arıcı değil aracı kazanıyor. Her zaman fiyat politikasını belirleyen hiçbir kurum, kuruluş yok. Bizde kim nasıl istiyorsa fiyatı o belirliyor. Yani balın fiyatını tüccar belirliyor."

Babadan kalma arıcılığı sürdüren üreticilerden Mustafa Tekin de "2018 bizim için çok kötü geçiyor. Hava şartları bizi çok etkiledi. Her gün arıların başındayız. Devletten destek bekliyoruz. Kovan başına desteğin 20-25 lira olması gerekiyor." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Muhammed 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar tuhaf; Sinop ta çiçek balının kilosu 80 TL civarında. Hele ki yöreye özgü kestane balının kilosunu hiç sormayın. 200 TL yıl gördü neredeyse. Ama şu da bir gerçek dediğim bu ballar da en ufak şeker dahi bulamazsınız. Buradan Aydın lı kardeşlerime sesleniyorum, Sinop a felin
    Cevapla
  • aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    araciya vereceginize kendiniz satin 15liraya sende kazan vatandas da kazansin araciyi kaldirin ortadan
    Cevapla
  • izmirden 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de ekonomik olarak her alanda bu aç gözlülük var bizim milletimiz aracılık ederek üretenden daha fazla kazanmayı hak biliyor ve böyle maymun iştahlılar yüzünden hep bizim milletimiz sömürülüyor. İnşaAllah hükümet artık bu kanayan yaraya tuz basar......
    Cevapla
  • FM.. 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne yazık ki tarım ve hayvancılığın en büyük sorunu bu , üretici çok zor şartlarda üretiyor ama parayı aracı kazanıyor
    Cevapla