Bakan müjdeyi verdi: İlk kuyumuzu açacağız!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptığı açıklamada "Mayısta göreve uğurladığımız Fatih sondaj gemimizle inşallah Akdeniz’de bu yıl ilk kuyumuzu açacağız" dedi.

Bakan müjdeyi verdi: İlk kuyumuzu açacağız!
Bakan müjdeyi verdi: İlk kuyumuzu açacağız!
GİRİŞ 26.07.2018 17:49 GÜNCELLEME 26.07.2018 19:02
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,  Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliğini teminat altına alacak bir sistemin  kurulmasının önemli olduğunu belirterek, "Doğalgaz depolama alanında Silivri ve  Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisleri'nin mevcut kapasitelerinin geliştirilmesine  devam ediyoruz. Nihai hedefimiz, yıllık doğalgaz tüketimimizin en az yüzde  20'sini depolayacak güçlü bir depolama altyapısını hayata geçirmek." dedi.

Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayelerinde,  uluslararası finans kuruluşu ICBC’nin ve Çin Ankara Büyükelçiliği’nin katkıları  ile düzenlenen "Kuşak ve Yol Yatırım ve Finansal İş Birliği Zirvesi"nde  değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Düzenlenen zirve esnasında BOTAŞ ile Çin Endüstri ve Ticaret Bankası  (ICBC) arasında imzalanacak mutabakat zaptının önemli bir işbirliği olduğunu  belirten Dönmez, "BOTAŞ'ın yer altı doğalgaz depolama projelerinde kullanılması  öngörülen kredi ile iki ülke arasındaki güçlü işbirliğini daha ileri bir boyuta  taşımış olacağız." diye konuştu.

Bakan Dönmez, Türkiye'nin oldukça dinamik bir enerji sektörüne sahip  olduğunu vurgulayarak, enerji altyapısında son dönemde önemli bir değişime imza  atarak "Milli Enerji ve Maden Politikası" ile yerli kaynakların ön plana  çıkarılacağı bir stratejinin temelinin atıldığının altını çizdi.

Doğalgaz arz güvenliğini teminat altına alacak bir sistemin  kurulmasının önemli olduğuna değinen Dönmez, "Doğalgaz depolama alanında Silivri  ve Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisleri'nin mevcut kapasitelerinin  geliştirilmesine devam ediyoruz. Nihai hedefimiz, yıllık doğalgaz tüketimimizin  en az yüzde 20'sini depolayacak güçlü bir depolama altyapısını hayata geçirmek."  ifadelerini kullandı.

Dönmez, son iki yılda FSRU (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi)  ve LNG alanında çok ciddi atılımlar kaydedildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Günlük 20 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip Türkiye’nin  ilk FSRU’sunu geçtiğimiz yıl, ikinci FSRU tesisini ise bu şubatta devreye aldık.  Üçüncü FSRU tesisini de en kısa zamanda işletmeye almak için çalışmalarımızı  aralıksız sürdürüyoruz.  Doğalgaz taşımacılığında önemi gittikçe artan ve gelecek  25-30 yıl içerisinde doğalgaz ticaretinin yarısından fazlasının gerçekleşeceği  LNG alanında da yatırımlarımız artarak devam etmektedir. 2016 başında 34 milyon  metreküp olan günlük gazlaştırma kapasitemizi yüzde 88 artışla, 2016 sonunda 64  milyon metreküpe çıkardık. 2017 sonunda ise bu rakam 117 milyon metreküpe ulaşmış  durumdadır. Bütün bu yatırımlar sonucu 2016 sonu itibarıyla sisteme gaz giriş  kapasitesi 190 milyon metreküpten, 2017 sonunda ise 288 milyon metreküpe ulaştı.  Hedefimiz sisteme 400 milyon metreküp gaz sağlama kapasitesine ulaşmak."

YORUMLAR 19
  • Mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede birçok yerde cikan petrol başlarindaki abd li mühendisler tarafindan yetersiz diye kapatildigi halde neyi ariyorsunuz. Bence bulunan petrolleri kullanamiyorsa bosa petrol aramayin!
    Cevapla
  • POLAT 5 yıl önce Şikayet Et
    Bence bulunması ve çıkarmaya hazır hale getirilmesi de bi adımdır. 2023 e hazır olmak gerek.
    Cevapla
  • Poliman41 5 yıl önce Şikayet Et
    daha ne duruyorsunuz. Vurun sondajı.
    Cevapla
  • Yeşilbere 5 yıl önce Şikayet Et
    Ya Allah Bismillah diyelim o zaman
    Cevapla
  • XxL 5 yıl önce Şikayet Et
    Akdeniz de bizde varız, petrol çıksın yada çıkmasın farketmez bu bir beka meselesidir. Kıbrıs Türktür, Türk kalacak.
    Cevapla
  • Murat TANER 5 yıl önce Şikayet Et
    Papaz mapaz hikaye. Türkiye sırf işte bu yüzden kendi enerjisini çıkarmaya başlayacağı ve kendi silahlarını yapmaya başlamasından, ABD'ye sormadan bağımsız kararlarını vermesinden ötürü ABD 'den tehdit aldı. Dik durmaya devam.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle