İmar barışında yeni müjde! İsteyen yapabilecek

İstanbul Zirve Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Akpınar, İmar Barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşların isterse kat mülkiyetli tapuya geçiş yapabileceğini belirterek, "Vatandaşın başvuru esnasında verdiği bilgiler, binanın proje-ölçüm çalışmaları ile örtüşmediği takdirde tapu hakkını kaybedebilir" dedi.

İmar barışında yeni müjde! İsteyen yapabilecek
İmar barışında yeni müjde! İsteyen yapabilecek
GİRİŞ 22.07.2018 12:52 GÜNCELLEME 22.07.2018 12:52
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İstanbul Zirve Yapı Denetim ve  Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik  Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye genelinde 13 milyona yakın yapıda ruhsat sıkıntısı bulunduğunu ve bu nedenle İmarBarışı'nın yürürlüğe girdiğini söyledi.

Burada, imara aykırı veya mülkiyet sorunu çözülememiş, ruhsatsız veya  ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapıların kayıt altına alınması için  getirilen bir yasal düzenlemenin söz konusu olduğunu aktaran Akpınar, bu  düzenleme ile istisna tutulan alanlar hariç imar ve mülkiyet sorunu olan tüm  yapılara yasallık kazandırılmasının amaçlandığını anlattı.

 

 

Akpınar, Yapı Kayıt Belgesi alan vatandaşın bu süreçten sonra isterse  kat mülkiyetli tapuya geçiş yapabileceğini kaydederek, bunun için mevcut binanın  projesinin çizilmesi gerektiğini, bundan dolayı da mühendislik, yapı denetim  büroları ile iş birliği yapılmasının lazım geldiğini bildirdi.

Binanın projesi çizildikten ve onay aldıktan sonra kat mülkiyeti  tapusunu vatandaşların alabileceğini aktaran Akpınar, şu değerlendirmelerde  bulundu:

"Bu süreçte vatandaşın başvuru esnasında verdiği bilgiler, binanın proje-ölçüm çalışmaları ile örtüşmediği takdirde tapu hakkını kaybedebilir. Alınan yapı kayıt belgesi iptal edilebilir ve yanlış beyandan dolayı devletle  barışmayı beklerken bir de davalık olunabilir. Bundan dolayı bizim vatandaşlarımıza tavsiyemiz, ilk olarak alanında uzman mühendislik büroları veya  yapı denetim kuruluşları ile çalışmalarıdır. Arazi çalışmaları yapılarak yapı ölçümlerinin tespiti yapıldıktan sonra vatandaşlarımızın Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunmalarını öneriyoruz. Ayrıca bu kanunla beraber, iş yeri ruhsatıyla yaşanan yapının imarla ilgili sorunları da ortadan kalkmış olacak."

"Maliklerden herhangi birisi veya vekili başvurmalı"

Akpınar, İmar Barışı'nın 31 Aralık 2017'ye kadar inşa edilen binaları kapsadığını anımsatarak, başvuruların 31 Ekim'e kadar devam edeceğini hatırlattı.

İmar Barışı'ndan yararlanmak için yapı maliklerinden herhangi birisinin veya vekilinin başvurması gerektiğini dile getiren Akpınar, e-Devlet ve bakanlığın açtığı irtibat büroları üzerinden Yapı Kayıt Belgesi Formu'nun doldurulmasıyla başvuru yapabileceğini aktardı.

Akpınar, İstanbul'da her ilçede bakanlığın irtibat bürosunun bulunduğunu, bu bürolara yapılan başvuruların tamamen e-Devlet şifresi üzerinden yürütüldüğünü anlattı.

"Arsa emlak değeri belediyelerden öğrenilebiliyor"

Cumhur Akpınar, İmar Barışı'na Türkiye'nin her yerindeki yapıların  dahil olmadığını kaydederek, İstanbul Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi  ile Tarihi Yarımada içindeki bazı alanların ve Gelibolu Yarımadası Tarihi  Alanı'nın kapsam dışında olduğunun altını çizdi.

Akpınar, "Ayrıca yeşil alan, okullara ayrılmış alanlarda yapılmış olan  yapılar ve başkasının parselleri üzerinde yapılmış olan yapılar İmar Barışı  kapsamına girmiyor. Bu gibi alanlar için başvuru yapanların başvuruları iptal  olacaktır." diye konuştu.

Yapı Kayıt Belgesi bedelinin, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık  maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olarak  hesaplanacağını dile getiren Akpınar, şu bilgileri verdi: "Arsa emlak değeri belediyelerden öğrenilebilecek. Yapıların  maliyetini hesaplamak için de tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200  lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7  katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira, 8 ve daha  yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa,  alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2 bin lira,  güneş enerjisi santrallerinde (GES) megavat başına 100 bin lira değer  alınacaktır."

"Yanlış beyana suç duyurusunda bulunulabilir"

Akpınar, müracaatta yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi  gerektiğini belirterek, tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren  proje isteneceğini ve bu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu  olmasının aranacağını vurguladı.

"Yapının depreme dayanıklılığı, fen ve sanat norm ve standartlarına  aykırılığı hususu yapı malikinin sorumluluğundadır." diyen Akpınar, şu ifadeleri  kullandı: "Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden  veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar  hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun "Resmi belgenin  düzenlenmesinde yalan beyan" başlıklı 206'ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda  bulunulur. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin  düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda, Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir, bu  belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınır, Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak  yatırılmış olan bedel iade edilmez ve belge düzenlenmesi safhasında yalan ve  yanlış beyanda bulunulan müracaat sahibi hakkında 10. maddenin ikinci fıkrası  uyarınca suç duyurusunda bulunulur."

Akpınar, Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış  beyanda bulunulan husus nedeniyle bedelin düşük hesaplanması durumunda eksik  alınan bedelin ilgili kişiden alınacağını vurguladı.

Cumhur Akpınar, eksik meblağın ödenmemesi halinde verilen Yapı Kayıt  Belgesi'nin iptal edileceğini ve daha önce yatırılan bedelin iade edilmeyeceğini  de sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • yüksekovalı kürt 6 yıl önce Şikayet Et
    imar barışından istenen bedel elimizden gelmediği için eski uygulamaya devam etmek zorunda kalacağız 220 metre kare iki katlı evim bütün zorluklara karşı ancak tamamlamışız imar barışına başvurup yapabilmem ve işlemi tamamlayabilmek için 22 ile 23 bin lira ödemem gerekiyor bu parayı ödemem imkansız duyurulur.
    Cevapla
  • reis 6 yıl önce Şikayet Et
    Bulmaca gibi çözümlerden bıktık her kafan ayrı ses ve yine burokrasi çokluğu
    Cevapla
  • türk 6 yıl önce Şikayet Et
    devlet büyüklerine sesleniyorum taksit olmazsa sonuç almak zor fakirinde faydalanmasını istiyorsanız lütfen tapuda olduğu gibi taksitlendirme yapın
    Cevapla
  • XXX 6 yıl önce Şikayet Et
    istenirse %10 pesin kalani 5 yilda odeniyor. Ancak odeme bitene kadar tapu alinamiyor. Yeterli mi?
    Cevapla
  • korkma 6 yıl önce Şikayet Et
    Bütün zorluğu devlet çıkartıyor kimse neyapacağını bilmiyor ağzı olan konuşuyor biraz daha sade ve anlaşılır olsa daha iyi olurdu.
    Cevapla
  • eyt li 6 yıl önce Şikayet Et
    önce işten anlayan memur koyun ofislere soru soruyoruz matmat suratıma bakıyor bize bukadar eytim vermediler diyor projede olmayan balkon bukapsama girermi soru bu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle