Hürjet daha güçlü yükselecek

Türkiye ve dünya pazarlarındaki ihtiyaçlar dikkate alınarak geliştirilen Hürjet Projesi'ne Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından güçlü destek verilecek.

Hürjet daha güçlü yükselecek
Hürjet daha güçlü yükselecek
GİRİŞ 22.07.2018 11:42 GÜNCELLEME 22.07.2018 11:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hürjet Projesi, SSB koordinasyonunda, Türk Havacılık Uzay Sanayii  tarafından Temmuz 2017’de başlatıldı. Proje kapsamında, jet motorlu eğitim uçağı  geliştirilmesi hedefleniyor.

Kavramsal tasarımı Nisan 2018’de tamamlanan Hürjet'in ön tasarım  faaliyetleri kapsamında mühendislik ve analiz çalışmaları devam ediyor.

Türk Hava Kuvvetleri’nin Milli Muharip Uçak için pilot yetiştirmede  kullanacağı jet eğitim uçağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik planlanan Hürjet  Projesi için 2 Temmuz'da SSB, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Türk Havacılık Uzay  Sanayii arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında, SSB ve Hava Kuvvetleri  projeye güçlü destek verecek.

Projede iki konfigürasyonda Hürjet üretilecek. Bunlardan biri tamamen  eğitim uçağı odaklı, ikincisi aynı uçağın silahlı varyantı olacak. Silahlı  varyantında, uçağa atış kontrol radarı, harici yük ve atış kontrol sistemleri ile  çeşitli görev sistemleri eklenecek.

Proje tasarım kurgusunda, daha önceki eğitim uçağı, eğitim sistemi ve  hava aracı geliştirme projelerinden maksimum yararlanılacak.

BİRÇOK ÜLKE ARAYIŞTA

Jet eğitim uçağının pazar büyüklüğü 20 yıl içerisinde yıllık ortalama 1,6 milyar dolara ulaştı.

Gelecek 10 yıl içerisinde Türk Hava Kuvvetleri de dahil olmak üzere  pek çok silahlı kuvvetin mevcut jet eğitim uçaklarının yerini gelişmiş  sürümlerine bırakacak olması sebebiyle artan ihtiyacı karşılamak üzere ABD,  Avusturalya, Brezilya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Kolombiya, Fransa,  Tayvan, Peru, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsveç gibi ülkeler çalışmaya başladı.

Aynı zamanda, yeni nesil savaş uçaklarının üstün performansları ve  harp teknikleri, jet eğitim uçaklarında daha üst seviye performans ihtiyacını  beraberinde getirdi.

HÜRJET İÇİN İDDİALI HEDEF VE TAKVİM

ABD’nin kendi bünyesinde başlattığı jet eğitim uçağı projesinin  üretici firmaları 2020’li yılların sonlarına kadar meşgul etmesi nedeniyle  ABD'nin dış pazarı desteklemekte zorlanacağı değerlendiriliyor. ABD'nin  yaratacağı bu boşluk ile 2017-2025 arasında yaklaşık 2 bin 500 jet eğitim uçağı  satılması ve Türkiye’nin bu ihtiyacın yaklaşık yüzde 20’sini karşılayabileceği  öngörülüyor.

Söz konusu pazardan maksimum seviyede pay alınabilmesi için Hürjet  Projesi kapsamında iddialı bir takvim planlamasına gidildi. Hürjet'in ilk  uçuşunun 2022'de, ilk teslimatın ise 2025'te gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Dünya pazarına yönelik hedeflerin yanı sıra harekat bağımsızlığının  maksimum seviyede sağlanabilmesi için Hürjet’te yerli/milli geliştirilen sistem  ve alt sistemlerin kullanımına ve Milli Muharip Uçak ile sistemlerin  ortaklaştırılmasına öncelik verilecek.

YORUMLAR 1
  • sonosmanlı 5 yıl önce Şikayet Et
    cok geçik 2022. prototip hazırlanmıs zaten 20 tane öncelikle üretilip geliştirme calısması yapılmalı. daha sonraki aşamada seri üretim yapılablir. ama öncelik 5. nesil savas ucağı üretiminin öncüsü olacak bu jet ucağının seri bir şekilde belli bir adet üretilmesi lazım. altay tankı içinde geçerli. altay tankı da üretim alt yapısı oluştuğu için 50 adetlik öncü üretim yapılmalı . coğrafyamız sıkıntılı . acele edilmeli.
    Cevapla