16 bin ton Avrupa'ya gönderiliyor...

Amasya'da üretilen 40 bin ton kirazın yaklaşık 16 bin tonu, Avrupa başta olmak üzere 10 ülkeye ihraç ediliyor. Bu yıl Rusya'da düzenlenen Dünya Kupası finalleri sebebiyle en çok ihracat bu ülkeye yapıldı.

16 bin ton Avrupa'ya gönderiliyor...
16 bin ton Avrupa'ya gönderiliyor...
GİRİŞ 17.07.2018 11:51 GÜNCELLEME 17.07.2018 11:52

Amasya'da üretilen 40 bin ton kirazın 16  bin tonu, Avrupa başta olmak üzere 10 ülkeye gönderiliyor. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye  göre, yüksek kesimlerde yetiştiği için kalitesi de yüksek olan Amasya kirazı, 25  bin dekar alanda üretiliyor. Yörenin kirazı, yurt dışından da rağbet görüyor.

 

 

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baş, AA muhabirine, Amasya'nın  yılda ortalama 40 bin ton rekolte ile Türkiye'de kiraz üretiminde ilk sıralarda  yer aldığını söyledi.

Kentte üretilen kirazın 16 bin ton civarındaki bölümünün Almanya,  İngiltere, Fransa ve Rusya'nın da arasında bulunduğu 10 ülkeye ihraç edildiğini  belirten Baş, "Kirazı gönderdiğimiz ülkeler bizden memnun, üreticilerimiz her gün  onlardan teşekkür mesajı alıyor. Özellikle Amasya kirazı diye tabir edilen  kirazımız büyük rağbet gördü." dedi.

Beşgöz Kiraz Paketleme Tesisi yetkilisi Selim Okur ise Amasya'da  ihracata uygun kiraz cinsleriyle üretime devam ettiklerini, yıldan yıla üretim  miktarının arttığını ifade etti.

"HİÇBİR ŞİKAYET ALMADIK"

Türkiye'nin kiraz rekoltesinin yüzde 7'sinin Amasya'da üretildiğini  belirten Okur, "Kirazlarımızı Rusya ile pek çok Avrupa ülkesine gönderiyoruz.  Danimarka ve İsveç'e de bu yıl ilk kez ihracatımız oldu. Gönderdiğimiz ürünlerden  bugüne kadar hiçbir şikayet almadık." diye konuştu.

Okur, Türk kirazının dünyaya tadı ve kalitesiyle nam saldığını  vurgulayarak, "Firmamız bugüne kadar bin 500 ihracat gerçekleştirdi. İhracatımız  devam ediyor. İhracatımız bu yıl Rusya'da düzenlenen Dünya Kupası'nın da  etkisiyle arttı." ifadesini kullandı.

Kirazın çabuk bozulan bir meyve olduğunu ancak önlem alınabildiğini  belirten Okur, şunları kaydetti:

"Kirazın soğuk zincirini bozmamamız gerekiyor. Daldan koparılan kiraz  28-30 derecede işletmemize geliyor. Sulu soğutma sisteminden geçerek ısı 1-2  dereceye kadar düşürülüyor. Bu sırada ani şoklama geçiriyor ve uyuyor. Daha sonra  soğuk zincir bozulmadan paketleniyor, boyuna göre ayrılıyor ve tüketicilerin  sofrasına ulaştırılıyor. Fiyatı kalitesine göre değişen kirazı ihracatçı firmalar  aracılığıyla başka ülkelere gönderiyoruz."

Türk kirazına Rus ilgisi

Rus ihracat firmasının yetkilisi Laçin Mahmur da Rusların Türk  kirazını çok beğendiğini dile getirerek, "Buradan en iyi ürünü göndermeye  çalışıyoruz. Rus halkı kirazı çok seviyor, özellikle Türk kirazına ilgi  gösteriyor. Türk kirazı daha olgun ve lezzetli oluyor. Bundan dolayı Rus halkının  hoşuna gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.