Zeybekci'den ABD'ye yanıt: Bizi bağlamaz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "ABD'nin (İran petrol ticaretini durdurması talebi konusunda) aldığı kararlar bizi bağlamaz, ancak Birleşmiş Milletler kararlarını tanırız" dedi.

GİRİŞ 27.06.2018 12:41 GÜNCELLEME 27.06.2018 12:49
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

ABD Hazine Bakanlığı'ndan kıdemli bir yetkilinin telekonferansla  gazetecilere yaptığı açıklamada, müttefik ülkelerin ve şirketlerinin İran'dan  yaptıkları petrol ithalatını 4 Kasım'a kadar sonlandırmalarını talep etmesine hükümetten yanıt geldi.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, güncelenen Türkiye-Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) serbest ticaret anlaşması toplantısında yaptığı konuşmada, "ABD'nin (İran petrol ticaretini durdurması talebi konusunda) aldığı kararlar bizi bağlamaz, ancak Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını tanırız." dedi.

Zeybekci'nin konuşmasından öne çıkan diğer satırbaşları ise şu şekilde:

- EFTA ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşması revize edildi ve kapsamı oldukça genişletildi.
 
- Aralarında Almanya'nın da yer aldığı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Gümrük Birliği güncellenmesi sürecine ilişkin olumlu geri dönüş alıyoruz, sürecin hızlanacağına inanıyorum.
 
- Revize EFTA serbest ticaret anlaşması AB ile Gümrük Birliği güncellemesi sürecinde önemli rol oynayacak.
 
- Çin'e ihracatımızı tarife ve tarife dışı engeller nedeniyle geliştiremiyoruz, en yoğun önlem aldığımız ülke Çin, önlemleri artıracağız.
 
- EFTA ile anlaşma öncesi 10 milyar dolar ticaret hacmimiz var 2-3 yıl içinde iki kata çıkar.

ABD, İRAN'DAN PETROL İTHALATININ DURDURULMASINI İSTEDİ 
 
ABD Hazine Bakanlığı'ndan kıdemli bir yetkilinin telekonferansla  gazetecilere yaptığı açıklamada, müttefik ülkelerin ve şirketlerinin İran'dan  yaptıkları petrol ithalatını 4 Kasım'a kadar sonlandırmalarını talep ettiği  belirtildi.
 
Açıklamada, söz konusu şirketlerin bu tarihten sonra İran'dan petrol  ithal etmeleri durumunda ABD'nin yaptırımlarıyla karşılaşabilecekleri uyarısında  bulunuldu.
 
Yetkili, ayrıca, ABD'nin Türkiye, Çin ve Hindistan gibi İran petrolü  ithal eden ülkelerle konu hakkında temaslar içinde bulunacağı bilgisini paylaştı.
 
Açıklamanın ardından küresel petrol piyasasında ham petrol  fiyatlarında hızlı artış görüldü.
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın mayıs ayı başında ülkesinin İran nükleer  anlaşmasından çekilmesi kararını almasıyla, ABD Hazine Bakanlığı İran'a yönelik  yaptırımların 90 ve 180 günlük periyotlarla yeniden uygulanmaya başlanacağını  duyurmuştu.
 
Hazine Bakanlığı, ayrıca, söz konusu periyotların sırasıyla 6 Ağustos  ve 4 Kasım tarihlerinde sona ereceğini bildirmişti.

YORUMLAR 28
  • Mahmut yağmur 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah a çok şükür seçimi muhalefet alsaydı 4 temmuzu beklemeden ilişkiyi keserdi kraldan çok kralcı ya arkadaşlar
    Cevapla
  • Fani 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD Haddini aşmada şımarık çocuk gibi davranıyor.
    Cevapla
  • Vvvv 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizene abd den ya onlara baglı ülkemıyız istedimiz ülkeyle ticaret yaparz
    Cevapla
  • sedat 5 yıl önce Şikayet Et
    Abd ,İsrail ile alış verişi yasaklasın niye İran ı harcıyorsun kardeşim
    Cevapla
  • kaptan 5 yıl önce Şikayet Et
    neden tüm ülkeler ABD nin dünya polisligine boyun egiyorki hepsi bir karar alip seni tanimiyoruz seninle is ticaret yapmiyoruz parani da tanimiyoruz diye bilirler pekala ama neden se abd ye karsi kimsenin cesaretei yok sürünmeye razi olmus bir dünya bu durum da ABD az bile yapiyor bence her yeri bombalasin zaten yapiyor da sadece rusya cin hindistan türkiye pakistan almanya fransa AYAGA KALKSA ABD nin cöktügü nün delili olur ama tissssssssssss yürekli tek adam yok dünyada itrail dünya ya hükmediyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle