Şimşek: ABD çok önemli bir ortağımız değil

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Para politikasında güçlü adım attık. Maliye politikasına ilişkin endişeler yersiz. Yapısal reformlarla da bu süreci güçlendireceğiz." dedi.

Şimşek: ABD çok önemli bir ortağımız değil
Şimşek: ABD çok önemli bir ortağımız değil
GİRİŞ 23.06.2018 10:36 GÜNCELLEME 23.06.2018 11:16
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Donald Trump'ın, AB'den ithal edilen otomobillere yüzde 20 tarife uygulanabileceğini söylemesi ardından hükümetten konuyla ilgili ilk değerlendirme geldi.

"Amerika bizim çok önemli bir ticaret ortağımız değil" diyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek"Ticaret, özellikle de otomotiv  ihracatı açısından en az etkilenecek ülkelerden biri Türkiye'dir." ifadelerini kullandı. 

Şimşek açıklamasında şunları söyledi: "Maalesef Amerikan yönetimi, kendi  inşa ettiği kurala dayalı çok taraflı, 2. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan,  aslında dünyanın da şu an itibarıyla menfaatine gördüğümüz yapıyı hırpalıyor.  Şunun net olarak altını çizeyim, Amerika bizim çok önemli bir ticaret ortağımız  değil. Amerika önemli bir ülke, önemli bir müttefikimiz. Anlaşamadığımız konular  var ama genel olarak Amerika, önemli bir ülke. Ticaret, özellikle de otomotiv  ihracatı açısından en az etkilenecek ülkelerden biri Türkiye'dir. Onun için o  konuda Türkiye'ye ilişkin bir endişeye gerek yok ama genel anlamda havayı  bozar."

Türkiye'nin maliye politikaları hakkında da açıklamalarda bulunan Şimşek, "Dış talebin destek olduğu, iç  talebin bir miktar yumuşayacağı, cari açık, enflasyon gibi dengesizliklerin  giderileceği, yönetilebilir noktaya geleceği bir dönemin içindeyiz. Para  politikasında güçlü adım attık. Maliye politikasına ilişkin endişeler yersiz.  Yapısal reformlarla da bu süreci güçlendireceğiz." dedi.

ÜZDE 20 VERGİ İLE TEHDİT ETMİŞTİ

ABD Başkanı Trump dün Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ABD üzerindeki gümrük vergisi ve ticaret engelleri kaldırılmaz ya da indirilmezse, Avrupa Birliği'nden ithal edilen tüm araçlara yüzde 20 gümrük vergisi uygulayacaklarını ve araçları ABD'de üreteceklerini duyurmuştu.

TÜRKİYE'Yİ ETKİLERSE KARŞILIK VERİLECEK
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise daha önce yaptığı açıklamada, "ABD'nin otomobil ithalatı soruşturmasında bir tedbir alınması halinde karşılık veririz" ifadelerini kullanmıştı.


Zeybekci, ABD'nin Türkiye'den ithal çeliğe gümrük vergisi getirilmesinin ardından buna eş değerde karşılık verildiğini hatırlatarak, "Gelecekle ilgili nasıl olacak? Bu devam edecek. Şu anda otomobil ile ilgili bir soruşturmanın olduğunu biliyoruz. Orada da bir ilave gelirse biz de aynı şekilde cevabını veririz" dedi.
 

YORUMLAR 9
  • Kamil 5 yıl önce Şikayet Et
    Sıfır faiz istiyoruz. Bu reisimizin sözüdür.
    Cevapla
  • ünal 5 yıl önce Şikayet Et
    amerika pkk terör örgütü ve işid terör örgütünü ve diğer terör örgütlerini . kuran bölge ülkelerine salan ve saldırtıp asker polis sivil vatandaşlarımızı katlettiren düşmanlıktan başka bişey vermeyen ülke. ben amerikayı pkk nin 40 yılda şehit ettiği tüm insanımızın sorumlusu terör başı ülke olarak görüyorum. dost edinilecek ülke değil.. çıkarımız olduğu sürece ikili ilişki oda pür dikkat sözlerinede güvenilmez bir üke.
    Cevapla
  • İnanan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim şimdi şimdide 100 adet Su57 türünde taarruz savaş uçağı gerekiyor Ve acil olarak milli hava füzeleri mız Hisar kısa. Hisar orta menzilli füzelerimiz seri üretime geçilmeli Hisar uzun menzilli testleri ne başlanılmalı.laser silahları seri üretime geçilmeli uzay füzeleri yapmalıyız.
    Cevapla
  • Milliyetci 5 yıl önce Şikayet Et
    Dahası var abd ve israil, insanlıktan medeniyetten cihanda sulh tan nasibini almamış 3. sınıf şer bir topluluktur.
    Cevapla
  • Turkiyem Canim Feda 5 yıl önce Şikayet Et
    Agzina saglik Sayin Bakanim, guzel bir cikis,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle