Dolar karşısında en güçlü duran para birimi

Ukrayna Grivnası, sene başından bu yana dolara karşı en fazla güçlenen gelişen ülke para birimi oldu.

Dolar karşısında en güçlü duran para birimi
Dolar karşısında en güçlü duran para birimi
GİRİŞ 13.06.2018 16:25 GÜNCELLEME 13.06.2018 16:25
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ukrayna'da 2013 sonunda ayaklanmalarla başlayan, Şubat 2014'te Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle devam eden ve kısa sürede doğu kentlerinde iç savaşa dönen kriz, ülkenin görünümüne hâlen olumsuz yansıyor.
 
Ancak bu kriz ortamından sıyrılan çıkan bir gösterge var: Grivna. Ülkenin para birimi, uluslararası kurtarma paketinin bir yıldan fazla süredir dondurulmuş olmasına hatta  Maliye Bakanı'nın geçen hafta kovulmasına rağmen gelişen ekonomiler arasında dolar karşısında en iyi performans gösteren döviz cinsi oldu.
 
Grivan, Gürcistan'ın Lari'si ve Kolombiya'ın Peso'sunu geçerek dolar karşısında sene başından bu yana yüzde 7,7 güçlendi.  
 
Ukrayna Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oleg Churiy'e göre işin sırrı, cari açığın finansmanı için kısa vadeli sermaye akışlarına bel bağlamamak.
 
"Bu çok tehlikeli bir durum" diyen Churiy, "Çünkü size karşı negatif bir algı varsa, yatırımcılar piyasayı terk edecek ve para politikası ile döviz kuru üzerinde çok büyük baskı oluşacaktır. Ancak bu durum, Ukrayna için söz konusu değil" ifadelerini kullanmıştı.
 
Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranı yüzde 17. Ciddi bir deflasyon görmedikçe para politikasını gevşetmeyeceklerini aktaran Churiy, "Sıkı para politikası bize enflasyonu, gelecek yılın ortasında hedefe oturtma imkanı sağlayacak. Ancak bu, daha erken bir dönemde olamaz" dedi.

KRİZ SONRASI BÜYÜSE DE BORÇ ÇOK
 
Dünya Bankası'nın verilerine göre 2014'ü yüzde 6,6, 2015'i yüzde 9,8 küçülmeyle kapatan Ukrayna, 2016 bir sıçrama yaparak yüzde 2,3 büyüdü.
 
2018 büyümesinin yüzde 3,5 tahmin edildiği Ukrayna'nın yabancı rezervleri  ise oldukça düşük seviyede. Yolsuzluk hâlâ yaygın ve kamu borcu çok yüksek.
 
Ülkeye geçen sonbahardan bu yana 550 milyon dolarlık "sıcak sermaye" girişi oldu. Bunun 200 milyon doları, diğer gelişen ekonomilerdeki piyasa bozulmalarıyla birlikte eridi.

KAYNAK: BLOOMBERG NEWS
YORUMLAR 5
  • TurkUkr 5 yıl önce Şikayet Et
    Avrupanin vizeleri 3 ayligina kaldirmasiyla ukraynalilar avrupada rahatca calismaya basladi. Sicak doviz girdisi oluncada haliyle dolar yukselmedi.
    Cevapla
  • Osman 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu gostergeler gercek gosterge degildir. Para babalari oturuyor klavyenin basina istedigi para birimini istedigi sekilde sekillediriyor. Dusunun sana arap bahari olan ulkelerin parasi bzim paradan daha az deger kaybediyor mantik kabul eder mi? Ingiltere avrupadan ayrildinda ingiliz para birimi ani dusus yasamisti, sonradan acikladir klavyede yanlis tuşa basılmasi sonucu olmus. Daha neler var neler.
    Cevapla
  • abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    ukrayna rusya ya karşı bir kullanılan bir enstruman olduğu için para babaları operasyon yapmıyor.
    Cevapla
  • Ahmet Talip 5 yıl önce Şikayet Et
    Ak partinin son 3 yıl haricinde kur yönetiminde başarılı olmasının temel sırrı aslında faizi sürekli düşürmesi olmuştu.
    Cevapla
  • Ahmet Talip 5 yıl önce Şikayet Et
    Faizleri yükseltmek çok kolaydır. ama düşürmek çok zordur. faizle indirilen kur tersini yapıncada ters etki yaratır. orta ve uzun vadede zararı yüksek kurdan çok daha fazl olduğu aşikar.
    Cevapla