Karadeniz'den büyük petrol müjdesi

Bir milletvekili, Enerji Bakanı Güler'e ulu orta sorunca bakan açıklamak zorunda kaldı. Güler, Karadeniz'de çok büyük bir petrol damarı tespit edildiğini açıkladı. Güler temkinli konuştu.

Karadeniz'den büyük petrol müjdesi
Karadeniz'den büyük petrol müjdesi
GİRİŞ 26.08.2007 14:35 GÜNCELLEME 26.08.2007 14:35
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Müjdeli haber önceki gün Meclis'te Cumhurbaşkanlığı 2. tur oylaması yapılırken geldi. Muharrem Sarıkaya, Enerji Bakanı Hilmi Güler'in verdiği müjdeli haberi yazdı.


Karadeniz'de petrol ağa takıldı


Müjdeli haber önceki gün Meclis'te Cumhurbaşkanlığı 2. tur oylaması yapılırken geldi.
Bir milletvekili, kuliste sohbet etmekte olduğumuz Enerji Bakanı Hilmi Güler'in yanına gelerek söze girdi:
'Kutlarım, turnayı gözünden vurmuşuz...'
Bakan milletvekilinin cümlesine anlam veremedi.
Neden söz ettiğini sorduğumuzda, milletvekili, 'Karadeniz...' kelimesini söyler söylemez Bakan Güler, 'Tamam, tamam ben anladım' deyip kendisini susturdu.
Ancak, milletvekili sevincinden sözü bırakmadı:
'Çok büyük rezerv, uzun yıllar Türkiye'nin yıllık ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söylediler...'
Güler, bilginin yayılmasının kızgınlığı içinde, başlangıçta 'Kim bu bilgileri açıkladı; kim söyledi?' diye çıkışsa da biraz da bizlerin sıkıştırmasıyla gerisini kendisi getirmek zorunda kaldı.
Söze bir süre önce Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunduğunu anımsatarak başladı:
'Bu, Türkiye'nin toplam tüketiminin yüzde 1.5'ini, evlerdeki tüketiminin ise yüzde 10'unu karşılayacak miktar. 2 milyon metreküp kadar çıkarılıyor, ama artacak...'

Asıl müjde
Bakan, Akçakoca'daki kuyuların büyük bölümünün Türkiye'nin karasuları içinde kaldığını belirtip devam etti:
'Açıklarda daha büyük bir havzada yeni rezerve ulaştık. İlk tespitler ve sonar çalışmaları iki ayrı havzada Türkiye'nin uzun yıllar ihtiyacını karşılayacak petrol ve doğalgaz bulunduğu bilgisini veriyor.'
Hilmi Güler, sondaj çalışmasının TPAO ile anlaşma imzalayan ve derin denizde petrol kuyusu açmasıyla ünlü Brezilyalı Petrobras Oil and Gas şirketi tarafından yürütüldüğü bilgisini de aktardı.
Bu yıl sonuna kadar deniz altındaki çalışmaların sonuçlandırılacağını da bildirip devam etti:
'Bulduğumuz alanda deniz derinliği fazla. Önce 2 bin metre deniz dibine inilecek. Oradan da 3 bin 600 metre aşağıya sondaj yapılacak.'
Bu aşamada temkini de elden bırakmadı:
'Matkabın ucu kuyudaki petrole veya doğalgaza değmeden bir şey diyemem. Ama bilimsel veriler büyük bir rezerv bulduğumuzu gösteriyor. Eğer çıkarsa, Türkiye büyük bir yükten kurtulur...'

Karadeniz sorun değil

Peki, Hazar ve Akdeniz'de, hatta kutuplarda petrol aramaları sert tartışmalara yol açarken, Karadeniz'de de aynı sorunla karşılaşılır mı?
Güler, Karadeniz'in statüsünün Hazar ve Akdeniz'e benzemediğini, uluslararası bir deniz olduğunu belirtti.
Petrol arama ve çıkarma konusundaki uluslararası bütün prosedürlerin de yerine getirildiğini söyledi.
Çıkarılan petrolün de deniz altına döşenecek boru hattıyla kıyıya ulaşacağını kaydetti.
Nitekim, Akçakoca açıklarından çıkarılan doğalgaz 18 mil öteden (32940 metre) boru hattıyla kıyıya taşınıyor.
Eğer bu sahalardan önümüzdeki yıldan itibaren petrol ve doğalgaz çıkarılırsa, Türkiye yıllık, 3035 milyar metreküp doğalgaz, 2530 milyon ton da petrol yükünden de kurtulmuş olacak.
Daha önemlisi Karadeniz'de önemli bir avantajı ele geçirecek.
YORUMLAR 20
  • ERDEM ESİN 16 yıl önce Şikayet Et
    Petrol Değil Bor. Bor madenlerimizle devrim niteliğindekli değişiklikler ve büyük hamleler yapmak elimizde..Akıllı, basiretli yöneticilere acilen görev düşmektedir.
    Cevapla
  • FERHAT DİNÇ 16 yıl önce Şikayet Et
    MİRAY BAYRAK\'a cevap.... Sayın Kardeşim Miray kesinlikle haklıdır ama şunu da bilmeli bunu ilk etapta yüzde 43 idrak etti ama geriye kalanlar medya oyuncağı olduğu için biraz geç kaldılar bence onlarda yakında doğru yolu bulacaklardır. Teşekkürler
    Cevapla
  • alengrey 16 yıl önce Şikayet Et
    güzel bir gelişme fakaaat. yorum yapan arkadaşalar dogru söylüyorlar gerçekten.şu anda ABD ile ortak çalışıyor denilen Recep tayyip erdogan hakkında suclamalarda bulunnan oncekı hukumet adamları zamnaında neden petrol yoktuda bu zamanda petrol var oluyor tabi kendilerini anlaşmaları nasıldı bilmiyoruz ABD ile.FAKAT birde son zamanda açılan kuyularla ilgili bu mesajı okuyan kanal 7 degerlendiricisine su soruyu sormak istiyorum daha önce Niğdeni Bor ilçesinin Badak köyünde bulunan petrol kuyusu o kadar verimli olmasına ragmen ne oldu.
    Cevapla
  • volkan gürel 16 yıl önce Şikayet Et
    ben akp ye oy verdim ama... geçen dönem yabancı şirketlerin petrol işletme hakkı alması yasasyı hala yürürlükteyse yandık demektir çıkan petrolun %2 si bizim demek değilmi ozaman !! Allah rızası için bunun aksi olduğunu bana söyleyin highfrequwncy60@hotmail.com a yazın lütfen..
    Cevapla
  • Miray BAYRAK 16 yıl önce Şikayet Et
    CAN ALICI SORU . Bugün(5 yıldan bu yana) yurdumuzda açılan ve işlenmeye başlanan bir çok petrol kaynağının daha önceki hükümetler döneminde neden konusu bile açılmadı? Neden Türkiyede petrol olduğu inkar edildi her fırsatta! Bugün kafasını kuma sokmuş, hükümete birebir zıt olduğu ABDcilik iftirasını atan gafiller!Araştırın bakalım bundan önce Türkiyede tespit edilen petrol kuyularını \"burda bişey yok\" deyip mühürleyen ABD şirketlerini kim getirmiş bu memlekete!Öğrenin bakalım asıl ABD uşaklarını!tabii o çapa sahip iseniz!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle