ABD'ye büyük misilleme! Hepsi birleşti

ABD’nin Avrupa Birliği (AB), Kanada ve Meksika’dan ithal ettiği çelik ile alüminyuma ek gümrük vergisi koyması sonrası Kanada ve Meksika anında misilleme kararı alırken AB ise18 Haziran’dan itibaren ABD ürünlerine ek vergiye hazırlanıyor.

ABD'ye büyük misilleme! Hepsi birleşti
ABD'ye büyük misilleme! Hepsi birleşti
GİRİŞ 02.06.2018 07:35 GÜNCELLEME 02.06.2018 07:35
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross perşembe günü yaptığı açıklamada alüminyum ve çeliğe ek gümrük vergisi uygulamasından iki ay kadar muaf tutulan AB, Kanada ve Meksika’nın muafiyetlerinin 1 Haziran itibariyle kaldırılacağını belirtmişti. Ross, Kanada ve Meksika ile 24 senedir varolan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) yenilenmesi görüşmelerinin “beklenenden uzun sürmesi” ve görüşmelerin bitiş tarihiyle ilgili “kesin bir zamanlama olmaması” nedeniyle bu iki ülke için muafiyeti kaldırma kararı aldıklarını aktarmıştı.

İLK MİSİLLEMELER GELDİ

 

 

ABD’nin bu adımına Kanada ve Meksika’dan karşı adım gecikmedi. Kanada, ABD’den ithal edilen et, kahve, şekerleme, kontraplak, akçaağaç pekmezi ve çelik ile alüminyuma karşı toplamında 12 milyar 800 milyon dolar değerindeki ürüne misilleme gümrük vergisi uygulama kararı aldı. Meksika’da aralarında domuz eti, elma ve peynir çeşitlerinin bulunduğu birtakım tarımsal ürünlere ek gümrük vergisi uygulamaya karar verdi. Meksika Ticaret Bakanı Yardımcısı Juan Carlos Baker Twitter’da yaptığı açıklamada, “Meksika, ABD’nin Kuzey Amerika’da ticareti bozan tek taraflı ve korumacı önlemlerini kuvvetli bir şekilde reddediyor” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise, “Bu dünya ticareti için kötü bir gün” dedi ve ABD’ye misilleme yapacaklarını açıkladı. Yaptığı 15’ten fazla görüşmede bazı açılımlar sunmasına rağmen Trump yönetimini ikna edemeyen AB, ilk adım olarak konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) taşıma kararı aldı. Bu adımı ise ‘dengeleme’ olarak adlandırılan ve en erken 18 Haziran sonrasında devreye girecek misilleme önlemleri izleyecek. AB Komisyonu, ABD’den ithal edilen yaklaşık 2.8 milyar Euro değerinde ürüne ek gümrük vergisi uygulamayı planlıyor.

KARAR YANLIŞ VE YASADIŞI

ABD’ye Avrupa’dan en çok ihracat yapan ülke olan Almanya’nın Maliye Bakanı Olaf Scholz, ABD’nin kararını “yanlış” ve uluslararası gümrük vergileri kurallarını ihlal etmesi nedeniyle “yasadışı” bulduğunu belirterek, AB’nin “güçlü ve akıllıca” bir şekilde yanıt vereceğini belirtti. “Transatlantik ilişkiler için iyi bir gün değil” diyen Scholz, “Avrupa Komisyonu, ilgili uluslararası kurallar ve ilgili zaman aralıkları içerisinde uygulanacak önlemler hazırladı” dedi. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire da ABD’nin ek gümrük vergisi uygulama kararının “haksız ve gereksiz” olduğunu söyledi. Kararın küresel büyüme için “tehlikeli sonuçlar” doğuracağını belirtti.

İŞTE ABD’YE KARŞI MİSİLLEMELER

KANADA: Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ABD’nin gümrük vergilerine karşılık olarak Amerikan çelik ve alüminyum ürünlerine 1 Temmuz’dan itibaren sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 tarife uygulanacağını açıkladı. Amerika’ya en çok çelik ihracatı yapan ülke olan Kanada, ABD’nin ithal ettiği 12.8 milyar dolarlık viski, portakal suyu, çelik, alüminyum ve diğer ürünlere ek gümrük vergisi uygulayacak. Yeni tarifedeki ürünler arasında yoğurt, kahve, şeker, tuvalet kağıdı, yelkenli, çamaşır makinesi gibi ürünlerde var.

MEKSİKA: Meksika hükümetinden yapılan yazılı açıklamada da ABD’den ithal edilen elma, üzüm, yabanmersini, domuz eti gibi çeşitli gıda ürünlerine ve bazı çelik ürünlerine ek gümrük vergileri getirileceği bildirildi. Açıklamada, Washington’un uygulayacağı tarifelerle eş değerde olacak gümrük vergilerinin, çelik ve alüminyuma yönelik vergiler iptal edilmediği müddetçe yürürlükte kalacağı da vurgulandı. Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonsa Guajardo, ABD’nin ek vergi kararının iki ülke arasında ticareti yaklaşık 4 milyar dolar etkileyeceğini belirterek, “Uluslararası ticaret adına çok üzücü bir gün” açıklamasını yaptı.

AVRUPA BİRLİĞİ: Trump yönetimini ikna edemeyen AB, ilk adım olarak konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) taşıma kararı aldı. Bu adım ise ‘dengeleme’ olarak adlandırıldı. Eğer ABD’den yeşil ışık gelmezse 18 Haziran sonrasında devreye misilleme önlemleri girecek. DTÖ’ye iletilen liste AB’nin, ABD’nin sembol haline gelmiş ihracat kalemlerini hedef aldığını ve nokta atışa dayandığını gösteriyor. Bourbon viskiler, Levi’s kot pantolonlar, Harley Davidson motosikletler, pirinç, yabanmersini, portakal suyu, fıstık ezmesi, tütün, puro, demir ve çelik konteynerler listede yer alan ürünlerden bazıları.

YORUMLAR 30
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Abd varsa başka düşmana gerek yok.
    Cevapla
  • turp gibi 5 yıl önce Şikayet Et
    bu turp harbi has american cikti abd yillarca somuruldu ab japonya ve cin tarafindan simdi hesaplasma vakti
    Cevapla
  • DEVLET 5 yıl önce Şikayet Et
    bu yaşanan olaylara sevinenler var... abd ve diğer ülkeler, vergi yükünü halka yansıtacak... böylelikle halklara ödetilen vergiler ile siyonizme bedavadan yeni kaynaklar oluşturacaklar... dünya ticaret örgütüne gelirsek, bu kuruluş siyonizmin ticari adıdır. Sadece siyonistlere kazandırır...
    Cevapla
  • Gamlı Baykuş 5 yıl önce Şikayet Et
    Aga Kara Kardeş,Şunu bil ki ;Zulm ile abad olunmaz !O ukala başakanları Trump ve çok güvendikleri $ onların azraili olacak !İnanalara ALLAH yeter !!!
    Cevapla
  • Çaldıran 5 yıl önce Şikayet Et
    papazı elinde tutan, kozu elinde tutar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle