Türkiye'den yine ters köşe! Bunu beklemiyorlardı

Sandık ayarlı ekonomik operasyon düzenleyen kirli ellere inat Türkiye ilk çeyrekte % 7.5 büyüyecek. Böylece ‘Türkiye % 2.5’ten fazla büyümez’ diyen ‘sıfırcı hoca’ları yine ters köşe edecek.

Türkiye'den yine ters köşe! Bunu beklemiyorlardı
Türkiye'den yine ters köşe! Bunu beklemiyorlardı
GİRİŞ 01.06.2018 09:26 GÜNCELLEME 01.06.2018 10:35
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Geçen yıl yüzde 7.4 büyüyen Türkiye, seçim öncesi dört koldan ekonomik saldırıya uğramasına rağmen bu yıla da hızlı başlıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen iftar programında paylaştığı tahminlere göre Türkiye bu yılın ilk 3 ayında yüzde 7.5 büyüyecek. Bu rakam gerçekleşirse, geçtiğimiz yıl Türkiye ile ilgili büyüme tahminlerini sürekli revize etmek zorunda kalan kredi derecelendirme kuruluşlarının ‘önyargıılı’ yaklaşımı bir kez daha test edilmiş olacak. Kamuoyunda ‘sıfırcı hoca’ olarak bilinen kredi derecendirme kuruluşları ile IMF ve Dünya Bankası Türkiye’nin büyümesiyle ilgili tahminlerini geçen yıl sürekli değiştirmek zorunda kalmıştı. Bazı kuruluşlar 5 kez revizyona gitmişti. 

MOODY’S 2.5’E DÜŞÜRDÜ

 

Bu kuruluşlar revizyon alışkanlığını bu yıl da sürdürüyor. En son Moody’s, Türkiye’nin bu yıla ilişkin büyüme beklentisini şubatta 3.2’den yüzde 4’e çıkarmıştı. Ancak Moody’s önceki gün 24 Haziran seçimleri öncesi devreye girerek Türkiye’nin 2018 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 4’ten yüzde 2.5’e düşürdü. Oysa Bakan Zeybekci’nin paylaştığı yüzde 7.5’lik büyüme ilk çeyrekte gerçekleşir ve sonraki aylarda Türkiye hiç büyümese dahi yılın tamamanında yüzde 1.9’luk büyüme yakalanmış olacak.

İHRACATTA REVİZYON

Bu arada Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci haziranda belil olacak büyüme rakamının yanı sıra 2018 yılında 169 milyar dolarlık ihracat rakamı revize edeceklerini anlattı. Zeybekci “Hziran sonu hedefimizi 172-173 milyar dolar olarak tekrar revize edeceğiz” dedi. Zeybekci turizm gelirlerinde ise 2018 yılında yüzde 35’in üzerinde bir artış beklediklerine dikkati çekti. Zeybekci, 3 milyonun üzerinde İngiliz vatandaşının bu yaz Türkiye’de tatilini yapmak için rezervasyon yaptırdığını bildirdi. Zeybekci, Almanya ve Rusya’nın Türkiye’de tatil yapmak üzere 5 milyonun üzerinde turistle birbiri ile yarıştığına dikkati çekti. 

HERKESİN KURSAĞINDA KALACAK

Bakan Zeybekci DEİK’te yaptığı konuşmada ekonomiye dönük spekülasyonlar konusunda ise şunları söyledi: “Spekülatör Latinceden gelen bir kelime. Roma İmparatorluğu döneminde, karşı ordunun içine Roma Ordusu ajan gönderir, Roma Ordusu’nun ne kadar muhteşem, askerlerinin, silahlarının ne kadar çok olduğu ile ilgili spekülasyon yapar karşı tarafın moralini bozarmış. Türkiye ile ilgili rakamlar ortada. Yurt dışına kaçmış olan bir gazeteci bozuntusu Türkiye’de kurla ilgili seçimlerle ilgili bağlantı kurmaya çalışıyor. Hiç boşuna heveslenme, senin salyaların akacak, hevesin de kursağında kalacak.”   

BLACKROCK'TAN TÜRK VARLIKLARA YATIRIM

Blackrock Gelişmekte Olan Ülke Piyasaları Portföy Yönetimi Birimi Başkanı Trigo Paz, Blackrock’un son dönemdeki satış baskısının ardından geçen hafta Türkiye’nin dolar, Euro cinsi tahvillerini ve TL aldığını duyurdu. Blackrock’un Paz yönetiminde gelişmekte olan kredi piyasalarında 29 milyar dolar portföyü bulunuyor. Paz, “Geçen hafta Türkiye’ye yatırım yaptık... Şimdi TL ve dolar cinsi tahvillerinden memnunuz, ancak faiz oranlarından memnun değiliz” dedi.

YORUMLAR 3
  • Bursali Nevin 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye buyudukce fakirler daha fakir zenginler daha zengin oluyor bu iste bir yanlislik yokmu
    Cevapla
  • Genc 5 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış düşünüyorsunuz Nevin hanım Türkiye zengilestikce herkes zenginleşiyor ekonomiden piyasalardan haberleri yalnız dolara kurlara bırakırsanız sadece siz fikirlerinizin fakiri olursunuz ....bir kardeşimiz den....
    Cevapla
  • Adalet 5 yıl önce Şikayet Et
    kesinlikle katılıyorum. Olan yine hep fakir ve mazluma oluyor. Fakir yine fakirse ben ne yapayim ülkenin büyümesini??? Dahasi büyüyen ülke değil, büyüyen zenginler...
    Cevapla