3600 ek gösterge nedir? 2018 Maaşlar nasıl değişecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti Seçim Beyannamesi'nde memurların uzun zamandır beklediği 3600 ek gösterge müjdesini verdi. Yeni düzenleme ile memurların maaşında artış olması bekleniyor. Peki, 3600 ek gösterge nedir? 3600 ek gösterge kimleri, hangi meslek gruplarını kapsayacak? İşte detaylar...

3600 ek gösterge nedir? 2018 Maaşlar nasıl değişecek?
3600 ek gösterge nedir? 2018 Maaşlar nasıl değişecek?
GİRİŞ 16.08.2018 09:53 GÜNCELLEME 16.08.2018 09:53
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Ak Parti seçim beyannamesi toplantısında ek gösterge müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilik ek göstergelerinin 3 bin 600'e çıkacağını ve adaletsizliğin giderileceğini ifade etti. Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması sonrasında merak konusu olan 3600 ek gösterge nedir? 3600 ek göstergenin gerçekleşmesi ile emekli maaşları ne kadar artacak? 

CUMHURBAŞKANI 3600 EK GÖSTERGE MÜJDESİNİ VERDİ

 

Seçim beyannamesi toplantısında ek göstergelerin 2 bin 600'e çıkarılacağını duyuran Erdoğan,  ''Değerli kardeşlerim önemli bir konuya geliyorum. Burayı hassas dinleyelim. Polis, öğretmen, hemşire, din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum. Diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3 bin 600'e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği gidermiş olacağız.Yeni dönem yepyeni bir anlayışla başlıyoruz. Çünkü vakit birlik vakti. Çünkü vakit Türkiye vakti. Erdem, irade, cesaret ile Türkiye şahlanacak.'' dedi. 

3000'den 3600'e çıkarak memurların maaşlarına büyük katkı yapması beklenen ek göstergenin ne olduğu merak ediliyor. Eski bir tarihte TBMM Genel Kurulu'nda bir görüşmede bu konuya değinerek, "Bu ek gösterge meselesi birçok kamu görevlisini, meslek grubunu ilgilendiriyor yani ek göstergenin 3000'den 3600'e çıkarılması, 3600'den 4800'e çıkarılması her ne kadar bir gösterge rakamı gibi olsa da kişilerin emekli aylığını etkileyen önemli bir faktör. Burada, tabii, bütün bu düzenlemeleri bir bütünsellik içerisinde yapmak gerekiyor." ifadelerinde bulunmuştu.

Öğretmen, Vaiz ve Avukat emeklilerinin 2018 yılı maaş ve ikramiye miktarları;

DÜZENLEMEDEN ONLAR DA YARARLANACAK!

Ek gösterge artışından belirtilen meslek gruplarından emekli olan vatandaşların da yararlanacağını söyleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Yapacağımız düzenlemeyle polisimiz, öğretmenlerimiz, hemşirelerimiz, din görevlilerimiz ve idarecilerin emeklilik ek göstergelerini 3600'e çıkaracağız. Bu düzenlemeden, halihazırda bu görevlerden emekli olmuş vatandaşlarımız da yararlanacak' dedi.

EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yeri olan unsurlardan bir tanesidir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulundukları unvanların 1 inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile,2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır.

Ek gösterge rakamı 3000 olan öğretmen ve hemşireler özellikle ek göstergelerin artışını beklemekteydi. Ek göstergenin özellikle emeklilik haklarına etkisinin fazla olması nedeniyle, memurlar emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli bir göreve atanma ya da ek göstergelerinin bu düzeye çıkarılması isteği oluşturmaktadır. 657 sayılı Devlet Kanunu'na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlardı. 

ÖĞRETMEN VE POLİSLERİN EK GÖSTERGE TALEBİ

30 hizmet yılında ve 1 inci derecenin 4 üncü kademesinde bulunan “öğretmen” ve “hemşire” kadro unvanlı personelin ek göstergesinin 3600'e yükselmesinin, bu personelin; aylık ücretine, emekli aylığına ve emekli ikramiyesine büyük katkı yapacağı tartışılmaz. Öğretmenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz aylarında yapılırken, bu aylar dışında emeklilik talebinin gerçekleştirilmesi il sınırlarında sınıf ve branş öğretmen fazlasının bulunması ve işlemlerin Bakanlık tarafından uygun görülmesine bağlıdır.

Öğretmenler için ise her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde, kasım ayı net maaşı tutarında ikramiye verilmesini öngören kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulmuştu. 

TBMM başkanlığına polis memurlarına 3600 ek gösterge verilmesine ilişkin kanun teklifi, sonrasında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelmişti. Göstergenin yükselmesi ile beraber bir polis memurunun maaşında 400 ila 500 lira emekli ikramiyesinde ise 17 bin ile 27 bin lira arasında bir artış meydana gelecek. Kanun teklifi yasalaştığında polis memurlarının sosyal ve özlük haklarına ilişkin mağduriyetleri giderilmiş olacak.

EK GÖSTERGE 3600 OLURSA NELER DEĞİŞECEK?

Ek gösterge hemşire ve öğretmenler için 3000'den 3600'e çıkarsa memur maaşları, emekli aylığı ve emekli ikramiyesinde büyük değişiklikler olacak. Ek göstergenin yükselmesi ile meydana gelecek maaş değişikliği aşağıdaki gibidir;

Ek gösterge 2200'den 3600'e çıkarsa;

        ARTIŞ
 AYLIK NET MAAŞ      23 TL                
EMEKLİ MAAŞI     641 TL
EMEKLİ İKRAMİYESİ   123 BİN 121 TL

 

Ek gösterge 3000'den 3600'e çıkarsa;

       ARTIŞ
AYLIK NET MAAŞ                  -38TL                    
EMEKLİ MAAŞ      569 TL
EMEKLİ İKRAMİYESİ  20 BİN 516 TL

 

 

YORUMLAR 68
  • özlem yunus 4 yıl önce Şikayet Et
    hemşireleri kapsıyor ebeleri kapsamıyor deniyor insanın aklınla dalgamı geçiliyor acilen bu yanlıştan dönülmeli olurmu öyle bir şey
    Cevapla
  • Yusuf 5 yıl önce Şikayet Et
    Sanki bu 3 meslek grubuna verdide digerlerine istiyorsunuz.
    Cevapla
  • Özcan Aslıyüce 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizler lisans mezunu personelleriz tüm lisans mezunu memurların 3600 ile değerlendirilmeleri yerinde ve adaletli olacağı kanaatindeyiz saygılarımızla hükümetimizden bunu beklemekteyiz.
    Cevapla
  • Seyfettin özdemir 5 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetimizden 2200 ek göstergesi olan tüm emeklilerin yeni düzenlemeden yararlandırılmasını arz ediyorum teşekkürler
    Cevapla
  • haci Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    tüm 1/4 ü gelir uzmanlarına merkez taşra ayrımı yapılmaksızın 3600 ek gösterge verilmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle