Bakanlık açıkladı: 'Yarı zamanlı mesai' geliyor

Bakan Sarıeroğlu milyonlarca kadın memurun ilgilendiren 'yarı zamanlı mesai' çalışmalarına başladıklarını belirtti.

 Bakanlık açıkladı: 'Yarı zamanlı mesai' geliyor
Bakanlık açıkladı: 'Yarı zamanlı mesai' geliyor
GİRİŞ 14.04.2018 13:32 GÜNCELLEME 14.04.2018 16:10
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu,  yarı zamanlı çalışma düzenlemesi konusunda, "İşçilerle alakalı düzenlemenin  yönetmeliği çıkmıştı ama kamu çalışanlarıyla alakalı düzenlemenin yönetmeliği  henüz uygulamaya girmemişti. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz Bakanlar Kurulu  toplantısında tekrar bir sunum yaptım. Sayın Başbakanımızın kapsamıyla alakalı  bazı talimatları oldu. Onlarla ilgili çalışmalarımızı inşallah kısa süre  içerisinde, bu hafta tamamlamayı planlıyoruz. Bu yönetmeliği de inşallah çok kısa  bir süre içerisinde uygulamaya koyacağız." dedi. 

Sarıeroğlu, Sabancı Öğretmenevi'nde düzenlenen "Memur-Sen İstanbul  Kadın Buluşması"ndaki konuşmasında, AK Parti iktidarları döneminde kamu  görevlileri ve sendikal hayatla ilgili yapılan mevzuat düzenlemeleri sonrasında  örgütlenmenin yüzde 70'ler seviyesine geldiğini, 666 bin kadın kamu görevlisinin  sendikalı olduğunu kaydetti.
 
Sayıların yönetim kademesindeki kadın sayısıyla örtüşmediğine işaret  eden Sarıeroğlu, "Sendikaların, sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının  kadın komitelerini, komisyonlarını önemsiyorum ama bunun asla sendikaların,  meslek örgütlerinin yönetim kademesinde kadınların daha fazla yer almasının  alternatifi olmadığına inanıyorum. Kadınların yönetim kademelerinde daha fazla  yer alması için daha çok çalışacağız." diye konuştu.
 
Jülide Sarıeroğlu, kamuda kadın çalışan oranının 2002'de yüzde 12  seviyesindeyken, şu anda yüzde 40 seviyesine geldiğini dile getirerek, şöyle  devam etti:
 
"Kadınların çalışma hayatındaki koşullarını iyileştirme adına son 16  yıldır devrim niteliğinde düzenlemeler yapılıyor. Hem sendikal hayat hem de  kadınlar açısından yaptığımız düzenlemeler bugün bu tabloyu oluşturdu. Geçmişte  sadece toplu görüşme yapılırken, 2010'da yapılan referandumla Anayasa'da  yaptığımız değişiklikle, artık toplu sözleşme hakkı kamu çalışanlarına geldi.  Kamu çalışanlarının sorunlarını toplu sözleşme masasında çözüme odaklı olmadan,  sosyal diyalog mekanizmalarını da geliştiren anlayışlar ve platformlar  oluşturduk. Göreve geldiğim an ilk içinde bulunduğum çalışma, kamu görevlileriyle  toplu sözleşme süreciydi. Toplu sözleşme masasının konusu olmayan birçok başlık  vardı, özellikle kadınlarla alakalı gelen tekliflerin yetersiz olduğunu ifade ettim. 

Sorunların sadece 2 yılda bir toplu sözleşme masasında kalmaması için Kamu  Personel Danışma Kurulumuzun daha etkin ve verimli çalışması konusunda bir söz  vermiştim. Göreve geldiğimden itibaren kurulu 2 defa topladık, bir alt komisyon  oluşturduk. Gerek Devlet Personel Başkanlığımız gerekse memur konfederasyonları  ve sendikalarımız hem hizmet kolları bazında hem genel konularda çalışmalarını  yapıyor. İnşallah yakın zamanda 4B statüsünde çalışan kardeşlerimizin izin  konusunda bizlere sürekli ilettikleri taleplerinin gereğini yerine getireceğiz.  Şimdiden bunun hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum."
 
YARI ZAMANLI ÇALIŞMA 

İş ve aile yaşamının uyumlaştırılması adına özel sektörde ve kamuda  çalışan kadınlar açısından önemli düzenlemeler yapıldığını vurgulayan Sarıeroğlu,  şu bilgileri paylaştı:
 
"İzin sürelerini, süt izni sürelerini artırdık. Bunun yanında ücretli  izin sürelerinden sonra birinci çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta  6 ay tam maaş alarak yarı zamanlı çalışma imkanı getirdik. Evlat edinmeler bunun  içindeydi. Çocuklar okul çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışma imkanıyla  ilgili bir düzenleme yaptık, 2016'da. İşçilerle alakalı düzenlemenin yönetmeliği  çıkmıştı ama kamu çalışanlarıyla alakalı düzenlemenin yönetmeliği henüz  uygulamaya girmemişti. Daha önceki bakanlarımız çalışma yapmışlardı ama hükümet  değişikliği dönemlerine denk geldiği için her defasında kadük duruma düşmüş. 

Bu  dönemde biz göreve geldiğimizde tekrardan bakanlıklara ilettik yönetmelik  taslağını ve görüşlerini aldık. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz Bakanlar  Kurulu toplantısında tekrar bir sunum yaptım. Sayın Başbakanımızın kapsamıyla  alakalı bazı talimatları oldu. Onlarla ilgili çalışmalarımızı inşallah kısa süre  içerisinde, bu hafta tamamlamayı planlıyoruz. 

Bu yönetmeliği de inşallah çok kısa  bir süre içerisinde uygulamaya koyacağız. Yarı zamanlı düzenleme sadece  kadınlarla ilgiliymiş gibi bir algı var. Bu hakkı biz kadın çalışanlara da erkek  çalışanlara da aynı şekilde getiriyoruz. Aileler kendi içinde bununla ilgili  kararlarını verecek. Bu anlamda gerekli tercih imkanlarını en doğru şekilde,  çalışanlarımız açısından en uygun şekilde oluşturacağız. Bunu da inşallah kısa  süre içerisinde uygulamaya geçireceğiz."

 

YORUMLAR 5
  • Ahmet Aslan 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanım kadro geldi sevinemedik emekliliğe hak kazandık diye zorla genç yaşta emekli olacağız.Düşük emekli maaşıyla nasıl geçireceğiz.Ailece madur ve perişan olacağız Allah aşkına bizim hayallerimizi yıkmayın sonra bunun vebalini ödeyemezsiniz lütfen hakkımız olan kadromuzu verin Sayın Bakanım
    Cevapla
  • Esma 5 yıl önce Şikayet Et
    Himm ne guzel..biz kadinlar sadece kamuda degilizki.. ozel sektor calisan bayanlari unutmayalim..acilen ozel sektorede tam maas yari calisma istiyoruz aynisindan. Lutfen sesimizi duyun.
    Cevapla
  • Osman 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım işsizlliği önlemek istyormusunuz alın bak ne güzel yarı zamanlı çalışma taktiği 4 saat çalışma haftada bir gün tatil herkes asgari ücret yapın aynı işi iki kişi yapsın işsizlik sıfır memnun olmayan ovaya çapaya gider orda yevmiye ler güzel bakanım yapın bunu dünya size imrensin 4 saat çalışma 2 kişiye iş asgari ücret hafta tatil i 1 kesin çözüm
    Cevapla
  • Muhittin 5 yıl önce Şikayet Et
    Kıyamet alametlerin biri de kadınların erkeklerden üstün olacağıdır.!!!!
    Cevapla
  • F.Ç 5 yıl önce Şikayet Et
    Kamudaki işlerin aksayacağını unutmayın. Doğru bir uygulama değil bunlar. Ev hanımı kadınlara benzer teşvikler getirin. Memur kadınlar bunu suistimal edecektir kesinlikle.
    Cevapla