Ekonomiye yalan raporlarla saldırı

Ekonomiyi karalamaya çalışan güçler, dış piyasalarda Türk ekonomisinin olumsuz olduğu yönünde raporlar hazırlamaktan vazgeçmiyor. Son olarak kesim, geçen yılki yüzde 7,4’lük büyümeyi ‘fazla büyüme isabetli değil’ söylemi ile manipüle etmeye çalışarak göz önüne çıktılar. Bu eylemlerle faizlerin artırılarak yatırımların durdurulması amaçlanıyor.

Ekonomiye yalan raporlarla saldırı
Ekonomiye yalan raporlarla saldırı
GİRİŞ 13.04.2018 11:21 GÜNCELLEME 13.04.2018 11:21
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği ekonomi üzerinden Türkiye’ye yönelik oyunların ardındaki güçlerin izlediği en kolay karalama yöntemi, dış piyasalarda Türk ekonomisinin olumsuz olduğu yönünde hazırladıkları raporlar. Türkiye’deki hiçbir olumlu gelişmeden mutlu olmayan bu kesimlerin, 2017’te yüzde 7,4 gerçekleşen büyümeden duydukları rahatsızlığı ‘fazla büyüme isabetli değil’ söylemi ile manipüle etmeye çalışmaları da dikkat çekti.

FAİZİ ARTIRARAK TEŞVİKİ VURMAK

 

 

Bu kesimlerin her olumlu adımı boşa çıkarmaya yönelik çabalarının sonuncusu ise bu yıl üretim, 2019’da ise atılım sağlayacak, 2023 yılında Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasına girmesini kolaylaştıracak olan teşvik paketi oldu. Türkiye’nin gelecekte cari açık, yüksek faiz ve borç prangasından kurtulmasının amaçlandığı, 23 sektörde 35 binini doğrudan 134 bin kişinin istihdamını sağlayacak 135 milyar liralık teşvik paketinin hayata geçirilmesi de uykuları kaçırıyor. Bu nedenle MB faiz artırmadığı sürece kurların artacağı dile getiriliyor. Merkez Bankası’nın 25 Nisan 2018 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına kadar kurları ‘diken’ üzerinde tutarak, faiz artırımı baskısı oluşturuluyor. Böylece 135 milyar lira teşvik alacak kesimlerin yükselen faizler karşısında planladıkları yatırımların gerçekleşmesinin önlenmesi hedefleniyor.

BÖLGESEL ENERJİYİ OLUŞTURACAK

İhracatının ortalama kilogram değerinin 1,5 dolar civarında olan Türkiye’nin bir kalp pili kilogram fiyatının 2 bin 454 dolar olduğu dikkate alındığında orta ve ileri teknoloji üretimini artırması planlanan proje bazlı teşvik paketinin önemini ortaya seriyor. Bu kapsamda faizlerin artırılması ile yatırımların durdurulması amaçlanıyor. Ancak söz konusu kesimlerin çok daha önemli endişeleri paketin sadece Türkiye ekonomisini hareketlendirmeyeceği, ‘bölge ülkeleri ile entegreye imkan’ tanıyacak olması.

BÖLGE EKONOMİSİNE ETKİSİ

Teşvik paketinin önümüzdeki yıllarda bölgesel ekonomik büyümeye kaldıraç etkisi olacağı kaygısı taşıyan söz konusu çevreler, bu kapsamda örneğin, ham petrol işleme rafinerisi, karbon elyaf ve kompozit malzeme üretimi, polietilen, polipropilen, polimer gibi petrokimya ürünlerinin başta İran, Irak gibi ülkelerle ilişkilerde önemli etkisinin olacağını biliyor. Yine raylı sistem araçları alanındaki gelişmelerin Rusya olmak üzere, Türk Cumhuriyetleriyle ilişkilere çok büyük yansımasının olacağı görülüyor. Pakistan’ın 30 adet ATAK helikopteri siparişi dikkate alındığında savunma sanayi teknolojilerine ilişkin projelerin desteklenmesi ile de bölgesel güç dengeleri açısından ciddi avantajların Türkiye ve bölge ülkelerinin eline geçeceği endişesi taşıyorlar.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 4
  • Ahmet Caner 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurreisimizin en büyük başarısı faiz lobilerini püskürtmek, faizleri ciddi şekilde düşürmek olacaktır. YANINDAYIZ!
    Cevapla
  • Harun Kuş 5 yıl önce Şikayet Et
    siz ne yazarsanız yazın ben yaşadığımı ve markete gittiğimde alamadıklarımı bilirim
    Cevapla
  • dünya cı 5 yıl önce Şikayet Et
    Dünya ne kadar küçük değil mi? Kendimizi dünyanın merkezine, ortasına koyup öyle yaşıyoruz bu hayatı.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Sakın faizi artırmayın lakin herşeyde güllük gülüstanlık değil ithal ekonomi olduğu sürece dolardaki yukarı yönli gidişat engelenemez zaten enerji ve teknolojide bağımlıyız tarım ürünü et almak neyimize.
    Cevapla