Binlercesinin izni yok, aylık kazançları 10 bin TL

Türkiye'de verilen vale hizmetinin yüzde 70 kayıtdışı olduğunu söyleyen Avukat Cevat Kazma, "Eğitim verilmediği için müşteri ile sürekli olay çıkıyor. Denetim yapılmıyor. Ciddi vergi kaçağı var" dedi

Binlercesinin izni yok, aylık kazançları 10 bin TL
Binlercesinin izni yok, aylık kazançları 10 bin TL
GİRİŞ 12.04.2018 17:13 GÜNCELLEME 12.04.2018 17:18
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye'de binlerce restoran, cafe gibi mekanların vale hizmeti için işletme izni almadığı ortaya çıktı. Bu mekanların müşteriden aldıkları paraların yasal olmadığını söyleyen Avukat Cevat Kazma, "Karayolları Trafik Kanunu'nun 79. Maddesine göre yetkili idare tarafından işletme izni olmayan gerçek ya da tüzel kişiler tarafından park ücreti alınamaz" dedi.

DENETİM YOK

 

 

Vale hizmeti verenlerin yüzde 70'inin kayıtdışı olduğuna dikkat çeken Cevat Kazma "Bu kişiler herhangi bir denetim ve eğitimden geçmiyorlar. Asla vergi ödemiyorlar. Kazançlar kayıtlı değil. İşletmeler ekstra maliyete girmemek için bu hizmeti kendi çalışanlarına ya da belirli kişilerle daha düşük ücretle anlaşarak yaptırabiliyor. Vatandaş 'park yeri bulamam' endişesiyle kim olduklarını bilmeden araçlarını direk valeye teslim ediyor" diye konuştu.

2 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Bu görevi yapabilmek için bir belge şartı bulunmadığına da vurgu yapan Avukat Cevat Kazma "Çalışan kişiler denetlenmediği için şikâyet konusu olabilecek olumsuzluklar yaşanabiliyor. Örneğin Geçtiğimiz günlerde Kadıköy’de vale ile müşteriler arasında yaşanan tartışmada iki müşteri hayatını kaybetmişti. Bu gibi durumların yaşanmaması için profesyonel hizmet gerek" açıklamasında bulundu.

3 BİN TL'DEN BAŞLIYOR

Bir valenin aylık kazancı mekana göre 3-10 bin TL arasında değişiyor. Alınan en düşük ücret 10 TL. Tabi 50-100 TL bahşiş bırakanları da hesaba katarsak elde edilen rantın cazibesini daha net görebiliriz. Olası kaza ve hırsızlıklarda mekanların sorumluluk almaması da işin bir başka boyutu. Zaman zaman ünlü isimlerin de valelerle başının derde girdiğini görüyoruz.

KAYNAK: POSTA
YORUMLAR 2
  • Alper 6 yıl önce Şikayet Et
    Zaten ülkede %60,70 kayıtdışı. olduğu iddiaları var ama yetkililerin bir şey yaptığı yok.Böyle gelmiş,böyle gider,tesadüfen geri kalmadık.
    Cevapla
  • URFA 6 yıl önce Şikayet Et
    mekan sahibi sorumluluk almıyor.vale gökten zembille mi iniyor.NE GÜZEL MEMLEKETİM...
    Cevapla