İş garantili meslekler

TÜİK verilerine göre üniversite mezunlarının yüzde 12.7’si işsiz. O nedenle artık üniversitelerde her yıl yaklaşık 300 bin kontenjan boş kalıyor. Ancak bu durumdan etkilenmeyen meslekler de var

İş garantili meslekler
İş garantili meslekler
GİRİŞ 11.04.2018 06:22 GÜNCELLEME 11.04.2018 06:22

Tıp, hukuk, psikoloji, pilotluk, anaokulu öğretmenliği, yaşlı bakımı bunlardan bazıları. Son yılların yükselen mesleği ise aşçılık. İşsiz kalanı yok, maaşlar da tecrübeye göre 30 bin TL’ye kadar ulaşıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2017 yılında üniversite mezunlarının işsizlik oranı, yüzde 12.7’ye çıktı. Tıp, hukuk, pilotluk, psikoloji, fizyoterapi, anaokulu öğretmenliği, yaşlı bakımı gibi birkaç bölüm dışındaki bölümlerden mezun olan öğrencilerin büyük çoğunluğu uzun yıllar iş bulamıyor. Üniversite sınavlarına doğru, adayların akıllarında hangi bölümü seçersem mezun olduğumda iş bulabilirim, sorusu var. Biz de bu soruya cevap bulabilmek için istihdam oranı yüksek meslekleri araştırdık. Bugün aşçılığa mercek tuttuk. Çünkü son yılların gözde meslekleri arasında yer alıyor. Öyle ki mühendislik, gazetecilik, işletme gibi bölümleri bitirip aşçılığa yönelenlerin sayısı hızla artıyor.

Bunda televizyon ve sosyal medyada takip edilen genç şeflerin etkisi büyük. Turizmin gelişmesi, gastronomiye olan ilginin de artması da önemli etken. Dolayısıyla bu alanda yetişmiş insan gücüne de ihtiyaç duyuluyor.

Artık diplomalılar

Aşçılık yıllarca usta-çırak ilişkisiyle öğrenilen bir meslekken artık üniversitelerde, mutfak okullarında diplomalı şefler yetiştiriliyor. Eğitim ücretleri, 4 yıllık bölümlerde, toplam 40 bin TL’ye ulaşıyor. Ancak bu eğitim masrafını kısa sürede çıkarmak mümkün. Öğrenciyken stajda 2 bin TL alan aşçılar, mezun olduktan sonra, tecrübeye göre 30 bin TL’yi aşan maaşlarla çalışıyorlar. Dünyanın her yerinde kariyer imkânı olduğu için içlerinde mezun olmadan iş teklifi alanlar oluyor.