Güneşten ayda 400 bin TL kazanacak!

Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu illerinden Şanlıurfa'da bu avantajı yatırıma dönüştürmek için yola çıkan Harran Üniversitesinin çatıya konulacak enerji panelleri ile üniversitenin kasasına her ay 400 bin lira para girmiş olacak.

Güneşten ayda 400 bin TL kazanacak!
Güneşten ayda 400 bin TL kazanacak!
GİRİŞ 10.04.2018 16:06 GÜNCELLEME 10.04.2018 16:06
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Harran Üniversitesi (HRÜ) bünyesinde kurulacak Güneş Enerjisi Santrali (GES) hem üniversiteye gelir sağlayacak hem de Ar-Ge çalışmalarına zemin oluşturacak.

SON AŞAMAYA GELİNDİ

Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelinin en yüksek olduğu kentlerinden Şanlıurfa'da bu durumu avantaja dönüştürmek için yola çıkan Harran Üniversitesinin 5 MW'lık GES projesinde kurulum çalışmaları son aşamaya geldi.

YILLIK 3 BİN SAAT GÜNEŞ ALIYOR

Üniversite, kurulacak GES ile bir taraftan kendi enerji ihtiyacını karşılayacak diğer taraftan da bu santral Ar-Ge çalışmaları için dev bir laboratuvar işlevi görecek.HRÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin güneşlenme süresinin yıllık 3 bin saati bulduğunu belirtti.

Taşaltın, devlet teşvikleriyle de desteklenen yenilenebilir enerji yatırımlarına bölgedeki özel şirketlerin yanı sıra kamu kurumlarının da ilgi göstermesi gerektiğini ifade etti. Kendilerinin de bu bakış açısıyla, bölge halkının "güneş tarlası" olarak nitelendirdiği güneş enerjisi santrali yatırımına giriştiklerini anlatan Taşaltın, son dönemde yenilenebilir enerji alanında bürokrasi bakımından sağlanan kolaylıkların kendilerini rahatlattığını söyledi.

27 MİLYON TL'YE MAL OLDU

Kısa süre önce inşaatına başladıkları santralin hizmete sokulması için gün saydıklarını ifade eden Taşaltın, santralde 21 bin 200 panel bulunduğunu ve yaklaşık 27 milyon liraya mal olduğunu dile getirdi.

YORUMLAR 8
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir proje üretilmeli Allah'ın biz insanlara gönderdiği güneş nimetini çağın gereksinimi olan enerjiye niçin çevirmeyelim tüm ülke bundan faydalanabilmeli hatta tüm evlerin çatısında kendi elektriğini üretebilen sistemler olmalı elektrik şirketlerine satadabilmeli bunun önü açılmalı yaygınlaştırılmalı ülke ve vatandaş ekonomisine katkı sağlanmış olur.Japonya ve çin birçok ülke yenilenebilir dönüştürülebilir enerjiyi yaygın hale getirdiler bizim ülkemizde güneşli gün sayısı özellikle güneydoğu anadoluda fazla o halde teşvik etmeli devlet...
    Cevapla
  • Ozgur ata 6 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden yapilmis yapilara tesvik ve yeni yapilacak yapilara mecburi olmali.
    Cevapla
  • RİZELE 6 yıl önce Şikayet Et
    Teşvik yok ama yasa çıkalı baya oldu..
    Cevapla
  • Cihat 6 yıl önce Şikayet Et
    Sadece urfa değil güneydoğunun tamamı güneş tarlası gibi ama hiçbirşekilde faydalanamıyoruz.
    Cevapla
  • Selim Asaf 6 yıl önce Şikayet Et
    5buçuk yılda amorti eder. sonrası kâr
    Cevapla
  • Hakkı'ya 6 yıl önce Şikayet Et
    8 senede kendini amorti etmenin neresi kötü? Temiz enerjiden bahsediyoruz. Üstelik sürekli, 8 seneden sonrası bedava. Tebrik ederim projeyi uygulayanları. Evlerde de yapmalıyız.
    Cevapla
  • Hakkı 6 yıl önce Şikayet Et
    Ancak en az 6 yılda kendini amorti eder ama 6 yıla kadar paranın değeri aynı kalamayacağı için 2 yıl daha gerekecek toplam 8 yılda kendini amorti eder. Ne anladık 8 yıla kadar bir kar yok ve üstüne paneller bozulursa tamir gerekirse onun parası da var ölme eşeğim ölme.
    Cevapla
  • Türk 6 yıl önce Şikayet Et
    1 mw ges getirisi ortalama ayda 70 bin tl 5 mw ayda ortalama 350 bin tl dir kdv dahil devlete fatura kesilir.5 mw ayda 500 bin tl yaz değerleri için geçerli kış değerleri ortalamasıyla güneşin verimliliği düşeceğin için rakamda düşecektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle