Kentsel dönüşüme “Teminat” modeli

Kentsel dönüşüm bölgelerinde yaşanan mağduriyetlerde yaşanan artış ve şikayetler, bina tamamlamada yeni arayışları doğuruyor. Bakan Tüfenkçi’de yeni bir “Teminat” modeli üzerinde çalıştıklarını belirtiyor.

Kentsel dönüşüme “Teminat” modeli
Kentsel dönüşüme “Teminat” modeli
GİRİŞ 07.04.2018 13:49 GÜNCELLEME 07.04.2018 13:49

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Biz projeden yer aldık’ diyorlar. Onunla ilgili tamamlama sigortası var. Sadece tamamlama sigortası değil, inşaat firmalarının teminat veya buna benzer güvence vermesinin de önünü açacağız. Çünkü teminat sigortası yapan şirket sayısı az olduğundan çok işlemediğini ifade ediyorlar. Sektörden gelen talep bu. 

Bunun yerine tüketicileri korumak adına ya banka teminatlarını veya başka güvenceler oluşturmak adına bir şey hazırlanacak. Şimdi arkadaşlar onu tamamladılar. Onu da torba tasarının içerisinde koyup, Başbakanımıza arz ettikten sonra Meclis’e sunmayı düşünüyoruz. Diyelim ki maket veya proje üzerinden daire aldınız. Sizin güvencelerinizden bir tanesi tamamlama sigortası. 

Bunu yaptırma zorunluluğu getirmiştik. Fakat Türkiye’deki sigorta şirketlerinin yapısı ve yapan sigorta şirketi az olduğundan istediğimiz verimi alamıyoruz. Sektörle de konuştuğumuzda ‘Sadece tamamlama sigortası olmasın, örneğin projeye bankalar veya biz teminat verelim’ dediler. 

Ya yerle ilgili gayrimenkul teminatları olabilir ya da teminat mektupları olabilir. Bunları getirecek ve tüketicilerin mağdur olmalarının önüne geçmiş olacağız böylelikle.” bilgisini paylaştı.