Çarpıcı analiz:Yastık altında 200 milyar dolar var

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Ayşen Esen, "Yastık altındaki altın yaklaşık 200 milyar dolar ediyor. Türkiye'de bu para var ama ekonominin içerisinde değil." dedi.

Çarpıcı analiz:Yastık altında 200 milyar dolar var
Çarpıcı analiz:Yastık altında 200 milyar dolar var
GİRİŞ 01.04.2018 16:06 GÜNCELLEME 01.04.2018 16:06
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Açıklamalarda bulunan Esen, yastık altı altının ekonomiye kazanılmasının Türkiye'nin gelişmesi ve kalkınması için çok önemli olduğunu söyledi.

Esen, "Türkiye'de yastık altı 3 bin ila 5 bin ton arasında altın olduğu hesap ediliyor. Yastık altındaki altın yaklaşık 200 milyar dolar ediyor. Türkiye'de bu para var ama ekonominin içerisinde değil. Müthiş bir değer." açıklamasında bulundu.

Bankalarla altın bankacılığı çalışmalarını başlattıklarını kaydeden Esen, "Şimdi hazine ile altın tahvili çalışması yapılıyor. Altın çalışmasını başlattığımız zaman bankalarla kuyumcular ilk başta bize biraz kızdılar. Siz kuyumcuların işine engel olmaya mı çalışıyorsunuz diye. Oysa ki hiç alakası yoktu. Çünkü kuyumcu müşterisinin getirdiği hurdayı satın alıyor. Yastık altında duran altını ise halkımız satmak istemiyor, altınını altın olarak korumak istiyor." diye konuştu.

Esen, bankanın yaptığı görevin altını satın almak değil saklamak olduğunu, vatandaşın ise kuyumcuya altınını saklamak için değil satmak için götürdüğünü belirtti.

Esen, "Kuyumcuları bu sistemin içerisine dahil edecek bir model üzerinde çalışma yapıyoruz. Biz çok ciddi yol aldık. Ciddi altyapısı ve yazılımları olan büyük bir sistem olacak. Bu sistemi kuyumculara anlatmaya başlayacağız. Onlardan gelen öneriler ile daha çok geliştireceğiz. Ama 5-6 ayı geçmeyecek şekilde bu işi yapmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

11 banka ile 6 yılda 60 ton altın toplandığının altını çizen Esen, "Buna mukabil geçen yıl Hazine'nin yaptığı altın tahvili ihracında, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıkladı, sadece Ziraat Bankası aracılığı ile 1 ayda 2,5 ton altın topladı. Bu çok ciddi bir başarı." dedi. 

YORUMLAR 27
  • Balibey 6 yıl önce Şikayet Et
    Mundar edilmedik o kalmıştı zaten zırnık vermem
    Cevapla
  • Usta 6 yıl önce Şikayet Et
    Takı dışında bu bir stokçuluktur dinimizce de sakıncalıdır lakin insanlar gelecek kaygısından böyle yapıyorlar yarısı bile ekonomiye kazandırılsa yabancı yatırımcıya ihtiyaç kalmaz
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    bankalar aç mı kalmışlar ?
    Cevapla
  • cahit57 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu altınlar piyasaya girse herşey bir başka olur
    Cevapla
  • Neco 6 yıl önce Şikayet Et
    O kadar milli sermaye satıldı ne değişti saat başı zam bunlarıda versek vatandaşlıktan çıkarırlar bizi
    Cevapla
  • Enes 6 yıl önce Şikayet Et
    70 ade
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle