Yerli otomobil açıklaması! Bir haftası kaldı

Sanayinin ithalata bağımlılığının azaltılması için harekete geçerek Yerlileştirme Yürütme Kurulu oluşturan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı odak sektörleri belirledi.

Yerli otomobil açıklaması! Bir haftası kaldı
Yerli otomobil açıklaması! Bir haftası kaldı
GİRİŞ 30.03.2018 09:23 GÜNCELLEME 30.03.2018 09:24

Buna göre, Türkiye 19,6 milyar dolarlık yerlileştirme programı kapsamında beş ana sektöre yoğunlaşacak. Bunlar; kimya-petrokimya, ilaç, yarı iletkenler-elektronik motorlu taşıtlar, makine-teçhizat ile gıda-içecek olacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TBMM’deki sohbetinde yerli otomobilde CEO’nun belirlendiğini ve Ortak Girişim Grubu’nun bu ismi nisanın ilk haftasında açıklayacağını belirtti. Özlü, özetle şunları kaydetti:

 

YERLİLEŞTİRMEDE BEŞ ODAK SEKTÖR

Yerlileştirme programımız kapsamında odak sektörlere yoğunlaşıyoruz. Bu çerçevede beş odak sektör belirledik. Bunlar, kimya-petrokimya, ilaç, yarı iletkenler-elektronik motorlu taşıtlar, makine-teçhizat ile Gıda-içecek olacak. Biz yazılım ve bilişimi yatay düşünüyoruz. Yani hepsinde yerlileşme olmalı diye düşünüyoruz. Bu alanlarla ilgili yaklaşık 19,6 milyar dolarlık bir yerlileştirme programı üzerinde çalışıyoruz. Bunu Yerlileştirme Yürütme Kurulu’na arz ettik. Geçtiğimiz gün Bakanlar Kurulu’nda Başbakanımıza da arz ettik ve onaylarını aldık. Şu anda yoğunlaştığımız alan bu. TÜBİTAK’ın da bir takım kaynaklarını buna ayıracağız.

TÜBİTAK KAYNAKLARI KULLANILACAK

Bu çerçevede yurtiçinde üretilmeyen, yurtdışından ithal edilen ve yurtiçinde üretme potansiyeli olan şirketlerimize kaynak sağlayacağız. Bu kaynağı TÜBİTAK’tan da karşılayacağız. ‘Süper Teşvikler’ Ekonomi Bakanlığı’nın konusu ama yerlileştirilecek sektörler süper teşvik kapsamındaki alanlarla da örtüşüyor. İş adamlarından gelen, yatırımcılardan gelen talepler var. Mesela diyor ki; ‘Ben polipropilen üreteceğim, yatırım yapacağım’ diyor. Bu petrokimya ve kimya sektörüne giriyor ama onunla ilgili Ekonomi Bakanlığı o şirketlere teşvik veriyor.

CEO HAFTAYA AÇIKLANACAK

Ben daha önce CEO kriterlerimizi açıklamıştım. Uluslararası alanda başarı elde etmiş  bir isim olacağını söylemiştik. Bir de Türk olması gibi bir kriterimiz vardı. Bunlara uyan bir isim arayışı vardı. Kim olduğu yakında belli olmuş olacak.

KAYNAK: MİLLİYET