7 bin 500 TL çeyiz parası nasıl alınır? Kimler nasıl yararlanacak? Şartları...

Devlet katkısıyla birlikte çeyiz hesabına destek yüzde 25’e çıkarıldı. Evlenmek isteyen ve iş hayatına yeni başlayan gençlere uygulanan çeyiz hesabına en yüksek devlet katkısı 7 bin 500 TL oldu. Peki çeyiz hesabından kimler yararlanabilir?

7 bin 500 TL çeyiz parası nasıl alınır? Kimler nasıl yararlanacak? Şartları...
7 bin 500 TL çeyiz parası nasıl alınır? Kimler nasıl yararlanacak? Şartları...
GİRİŞ 07.04.2018 16:47 GÜNCELLEME 07.04.2018 16:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çeyiz hesabı, iş hayatına yeni başlayan, evli olmayan ve evlenmek isteyenlerin yararlanabileceği bir hesap. Çeyiz hesabı, 2016 yılında yürürlüğe girdi ve yeni işe başlayanların maaşlarından aylık küçük miktarlarda paralar ödeyerek katılabilecekleri bir destek hesabı haline geldi. Başlarda birikim tutarının yüzde 20 kadarı ve en fazla 5 bin lira devlet katkısı sağlandı. Çok sayıda başvuru beklenirken başvurular beklenin altında kalınca çeyiz hesabı katkı miktarı da artırıldı. Geçen hafta yasalaşan Torba Kanunu tasarısı ile devlet katkısı yüzde 20’den Yüzde 25’e, en yüksek katkı miktarı da 5 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseldi. Peki çeyiz hesabından kimler yararlanabilir? Çeyiz hesabı için şartlar nelerdir?

ÇEYİZ HESABINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Çeyiz hesabından yararlanmak için bazı kriterleri taşımak gerekiyor. Bunlardan en önemlisi yaş sınırı. Çeyiz hesabı desteğini alabilmek için 24 yaşını doldurmamış ve evlenmemiş olmak gerekiyor. Mevduat ve katılım bankalarından TL cinsinden çeyiz hesabı açtırılıyor ve hesaba aylık en az 125, en fazla da 1.250 lira yatırılıyor. Çeyiz hesabı açtıran, başta, bir kereliğine toplu para da yatırabilir. Bugün için de bu rakam, 18 bin lira. Bu ne sağlar? Devlet desteğinden daha fazla yararlanma imkanı sunar. Hesap açıldıktan sonra 3 yıl düzenli olarak aylık katkı tutarlarının yatırılması gerekiyor. Bu 3 yıl içinde de kişinin aylık yatırdığı paralar bankalar tarafından değerlendiriliyor, böylece birikim artıyor.

Gelelim, çeyiz hesabında biriken paranın nasıl ve hangi şartlarda kullanılacağına. Kişinin kendi yatırdıklarında bir sorun yok, istendiği zaman birikimi ile birlikte çekilebilir. Ancak devlet katkısından yararlanmanın belli şartları var. Öncelikle 3 yıl sistemde kalınması şart. 36-47 ay arası para yatıranlar devlet katkısının yüzde 10’una hak kazanıyor. 48 ila 59 ay para yatıranlar devlet katkısının yüzde 15’ini; 60 ay ve üzeri para yatıranlar yüzde 20’sine hak kazanıyor. Devlet desteğinin tamamından yararlanmak için de ödemelerin düzenli olması ve 27 yaşından önce evlenilmesi gerekiyor. Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde bankaya başvurulduğunda banka, çeyiz hesabındaki hem birikiminizi hem de devlet katkısını ödüyor. 27 yaşını kaçırdınız mı, devlet desteğinden yararlanamıyorsunuz.

ÇEYİZ HESABI İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?

- Çeyiz hesabı açtırmak için 24 yaşını doldurmamış olmak gerekiyor.

- Devlet desteğinden yararlanmak için en az 3 yıl hesaba para yatırılmalı.

- 27 yaşını doldurmadan evlenmek şart.

- 27 yaşını dolduranlar devlet desteğinden yararlanamıyor.

- Çeyiz hesabına aylık en az 125, en çok 1.250 lira yatırılması gerekiyor.

- Ayrı ayrı da hesap açılabiliyor.

- Şartları yerine getirenler devlet katkısının tamamını alabiliyor.

- Evlilik sonrası, 6 ayda, hesaptaki birikim ve devlet katkısı kişiye ödeniyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 1
  • tatvanlı 5 yıl önce Şikayet Et
    paran içerde kalacak çalıştıralcak sonrasında faizi katki diye verecekler. işiniz gücünüz faiz faiz..
    Cevapla