Yerli olarak yapıldı! En önemlileri koruyacak

Kritik kurumların kozmik verilerini yerli yazılım ‘MİLAT’ koruyacak. Argela’nın geliştirdiği MİLAT, verileri bir noktadan bir noktaya kriptolayıp götürecek. Olağanüstü durumlarda bazı servislerin kesilmemesi sağlanacak.

Yerli olarak yapıldı! En önemlileri koruyacak
Yerli olarak yapıldı! En önemlileri koruyacak
GİRİŞ 28.03.2018 08:43 GÜNCELLEME 28.03.2018 08:43
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Kamunun verilerinin güvenli bir şekilde depolanması ve kurumlar içi paylaşımı için Kamunet sisteminin altyapısı güçlendiriliyor. Bu kapsamda Kamunet’te Argela’nın geliştirdiği yerli bir ürün olan ‘MİLAT’ yazılımının kullanımı için çalışmalara başlandı.

MİLAT’la veriler kriptolanırken, bir bütünü ihtiyaca göre dilimlenmesi yöntemiyle olağanüstü durumlarda bazı servislerin hiç kesintiye uğramadan hizmet vermesi de sağlanacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın kamunun güvenli bir sistem üzerinden haberleşmesi ve veri paylaşımında bulunabilmesi için geliştirdiği Kamunet uygulamasında teknik altyapı güçlendiriliyor.

HAZİRANDA 147 KURUMDA

 

 

Terör örgütlerinin bilgi edinememesi ve bunların mensuplarının da erişiminin engellenmesi için uygulamaya alınan Kamunet projesine bugüne kadar belirlenen 147 kamu kurumundan 107’si başarıyla geçti. Hazirana kadar diğer kalan 40 kurumun da programa dahil olması için gerekli teknik ve altyapı çalışmaları sürerken, bunun için kurumlar gerekli kriterleri yerine getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kamunet’e bir kurumun geçebilmesi için ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi’ni sağlaması, düzenli zafiyet taramaları yapması, sistemdeki sunucu cihazlarla kullanıcı istemci ağlarını birbirinden ayırması, DDOS saldırılara karşı koruma sağlaması, network kontrol sistemi kurması ve bir siber güvenlik katmanının olması gerekiyor.  

Genelkurmay için de testler başlatıldı

Edinilen bilgiye göre, Genelkurmay Başkanlığı’nın da sisteme entegre olduğu, güvenlik testlerini başlattığı öğrenildi. Genelkurmay içerisindeki veri ve bilgi paylaşımını entegre muhabere sistemi TAFİCS üzerinden yapan kurum, kendi dışında bir kuruluşa bilgi aktarırken Kamunet’i kullanacak. Öte yandan MİLAT bir diğer özelliğiyle de hizmet sunacak. Bu özellikle bir bütünün ihtiyaca göre dilimlenmesi yöntemiyle olağanüstü durumlarda bazı servislerin hiç kesintiye uğramadan hizmet vermesi de sağlanacak.

Kamunet'e uyarlanıyor

Türk Telekom’un iştiraki Argela’nın Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın destekleriyle hazırladığı MİLAT, Kamunet’e entegre edilecek. Yazılım, verilerin kriptolanarak geçişini sağlarken, yetkili olmayan hiç kimse ya da sistem tarafından görülmemesini sağlıyor. 2 ay önce çalışmalar başlarken, yıl ortasında Kamunet’e uyarlanması bekleniyor. 

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 8
  • selami 6 yıl önce Şikayet Et
    windows tabanlı sistemleri her zaman kırar cia önemli olan kendi işletim sistemimizi yapmamız pardus gibi değil linux da olmayacak
    Cevapla
  • türk kriptocu yok 6 yıl önce Şikayet Et
    koskoca sözde en bilimsel olacak kurum tübitakta koca proflar sözde kriptolu telefon yaptılar sonra şifresinin 5 saniyede kolayca kırıldığı ortaya çıktı.
    Cevapla
  • bakış açısı 6 yıl önce Şikayet Et
    bir Türk atasözü: hain içerden olunca kapı kilit tutmaz...
    Cevapla
  • yasin 6 yıl önce Şikayet Et
    abd ucakları tasınalı 2 ay olmus yeni haberimiz oluyo hava sahamızsdan haberimiz yok
    Cevapla
  • ömer 6 yıl önce Şikayet Et
    :) Gülmemek elde degil. Türk telkom diye bir tane alt yapın var hepsini bunun üzerine kurup hangi güvenlikten bahsediyorsun. Yazılımın adı milat kullandıgı alt yapı telecom :)
    Cevapla
  • chpkkk 6 yıl önce Şikayet Et
    neslihan bunlara anlatamazsın bunlar anca muhalefet ve köstek olurlar
    Cevapla
  • neslihan 6 yıl önce Şikayet Et
    her yapılan yenilikte aynı safsata. neyi engellemeye çalışıyorsun? yerli yazılımı mı? hiç yokken daha mı iyiydi? yerli silahlar için de aynı şeyler söylenmişti. 'yok millet uzay mekiği yapıyor, bizim ne işimiz var silahla, zaten ithal ediyoruz ya' geçti o günler. 15 temmuz, Fırat kalkanı ve zeytin dalı ile görmüş olmalısınız yerli olmanın önemini. insan olarak da tabii.
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    ALLAHIM yar ve yardımcımız ol. Şüpe yokki herşeyin sahibi her şeyi yaradan mülkün sahibi galip olan yalnız ve yalnız sadece SENSİN.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle