Kendi ülkesine Çin uyarısında bulundu

Nobel ödüllü ABD’li iktisatçı Joseph Stiglitz olası bir ticaret savaşına yönelik kendi ülkesine Çin uyarısında bulundu.

Kendi ülkesine Çin uyarısında bulundu
Kendi ülkesine Çin uyarısında bulundu
GİRİŞ 26.03.2018 11:58 GÜNCELLEME 26.03.2018 11:58

Çin’den gelen tekstil ve hazır giyim ürünlerine uygulanan tarifelerin artması halinde ABD'de yaşam maliyetinin artacağına vurgu yapan Stiglitz, FED'in ise bunun etkisi ile ekonomiyi yavaşlatacak ve işsizliğin artmasına neden olabilecek bir faiz artışına gideceğine dikkat çekti.

Stiglitz, Çin ekonomisinin iç talep eksenli bir gelişme çizgisine girdiği ve etkilenebileceği alanlarda talebi artıracak hükümet projelerini kullanabileceği için (olası zararlar karşısında) ekonomisini yönetme yeteneğine daha fazla sahip olduğunu söyledi.

AÇIKLAR ARTACAK

Stiglitz, Çin'in ticaret politikalarını değiştirse bile, bunun makroekonominin bir sonucu olarak ortaya çıkan Washington'un ticaret açıkları konusundaki sorununun çözümüne yardımcı olmayacağını ve ABD'nin diğer ülkelerle verdiği açıkların daha da artacağını söyledi.

''ABD'DE YAŞAM MALİYETİ ARTAR''

Stiglitz, ABD hükümetinin düşük maliyetli ithalata çok bağımlı hale geldiği için yapabileceği şeyin çok kısıtlı olduğunu belirtti. Habertürk'ün haberine göre; Stiglitz “Örneğin, Çin’den gelen tekstil ve hazır giyim ürünlerine uygulanan tarifeler artarsa, ABD'de yaşam maliyeti artacaktır, FED bunun etkisi ile ekonomiyi yavaşlatacak ve işsizliğin armasına neden olabilecek bir faiz artışına gidecektir” dedi.

''ÇİN CESURCA YANIT VERMELİ''

Stiglitz, Çin'in ılımlı, temkinli ancak kararlı ve cesur bir şekilde yanıt vermesi gerektiğini söyleyerek “Çin uluslararası hukuk ve Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde ABD ile olan ticaret gerilimlerini çözmek için çalışmalıdır” dedi. Elinde bulundurduğu ABD hazine bonolarını satmanın Çin için rasyonel bir seçenek olmayacağını vurgulayan Stiglitz, bu davranışın ABD doları kuru üzerinde önemli bir etkiye sahip olacağını ve ABD hazine bonosunun değerini düşüreceğini söyledi.