Dünyanın en büyüğü Türkiye'nin ilki olacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu yıl yapılması planlanan rüzgar ve güneş Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ihaleleri için aday bölgeler belirlendi.

Dünyanın en büyüğü Türkiye'nin ilki olacak!
Dünyanın en büyüğü Türkiye'nin ilki olacak!
GİRİŞ 25.03.2018 14:53 GÜNCELLEME 25.03.2018 19:37
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük off-shore rüzgar YEKA projesi olma özelliğini taşıyacak proje için Saros, Kıyıköy ve Gelibolu aday bölgeleri seçilirken, bu alanlar güneşte Hatay-Erzin, Niğde-Bor ve Şanlıurfa-Viranşehir oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca bu yıl ihalesi planlanan ve dünyanın en büyük, Türkiye'nin ise ilk off-shore (deniz üstü) rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) santrali olma özelliğini taşıyacak proje için Saros, Kıyıköy ve Gelibolu aday bölgeler olarak belirlendi.

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nce yayımlanan "Aday YEKA İlan Metni"nden yaptığı derlemeye göre, geçen yıl gerçekleştirilen biner megavat kapasiteli rüzgar ve güneş YEKA ihalelerinin devamını sağlamak üzere yeni aday YEKA bölgeleri tespit edildi.

Buna göre, bin megavat kapasiteyle bu yıl ihalesi yapılması planlanan güneş YEKA için Hatay-Erzin, Niğde-Bor ve Şanlıurfa-Viranşehir aday bölgeler oldu.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından söz konusu alanlar için detaylı çalışmalara başlandı.

Çalışmaların ardından, aday alanlar arasından en uygun bölgeler seçilerek ihale şartnamesi hazırlanacak.

Güneş YEKA'ya batarya şartı getirilebilir

Bakan Albayrak, aday bölgeleri belirlenen güneş YEKA'nın ihale şartnamesine batarya teknolojileriyle ilgili bir şart getirmeyi planladıklarını açıklamıştı. Böylece, bu ihaleyle Türkiye'de ilk defa büyük çaplı bir yenilenebilir enerji santrali batarya tesisiyle elektrik üretimine başlamış olacak.

Güneş ve rüzgarda biner megavatlık ilk YEKA ihaleleri geçen yıl yapılmış, rüzgar YEKA'da megavatsaat başına çıkan 3,49 dolar/centlik fiyat bir dünya rekoru olarak gerçekleşmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • Ramazan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bedava nükleer enerji gelecek için
    Cevapla
  • sessiz 6 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar güzel şeyler. Ancak acilen nükleer enerjiye geçilmezse önümüzdeki süreçlerde ekonomide çok ağır bedeller ödenecektir.Enerjinin en az %50 si nükleer olmalıdır.
    Cevapla
  • Serhat 6 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyi paraya bağlayın ev sahipleri sizde evinize yapabilirsiniz hemde ucuz kullanırsın durmayın yaptırın güneşi kullanalım rekabet herzaman tüketiciye yarar
    Cevapla
  • huysuz 6 yıl önce Şikayet Et
    tabi tabi kafadan 50bin tl yi ver de yapalım
    Cevapla
  • birkissadanbinhisse 6 yıl önce Şikayet Et
    karadenizdeki firtina ruzgar bol sinopluyum sinopta ruzgar oyle bir olurki canlari titretir yeri gelir ruzgar enerjisi karadenize bolca yapilmali karadenizin yazi az surer 1 bucuk 2 ay gerisi yagmur ruzgardir karadeniz es gecilmemeli bu konuda yetkililere duyurulur
    Cevapla
  • Tohat'li Yusuf... 6 yıl önce Şikayet Et
    abi firtina denilmiyor ruzgar deniliyor.... karadeniz delidir, ne yapacagi belli olmaz.
    Cevapla
  • huysuz 6 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş son derece haklı. zaten rüzgar türbini kurulacak düz zemin olması gerekmiyor
    Cevapla
  • can 6 yıl önce Şikayet Et
    karadeniz kıyıları aniden derinleşiyor böyle bir tesisi kardenize kursalar maliyeti fazla olur fikrimce. enerjiye ileride çok ihtiyacımız olacak ama rüzgar ve güneş alanında milli üretim konusunda arge yapılmalı savunmada olduğu gibi
    Cevapla
  • ..... 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel ataklar ama offshore olarak bizde o potansiyel yok. Turizm bölgesine kuramayiz pratik olarak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle