Milli projeler süper bilgisayardan çıkacak!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI), Milli Muharip Uçak ve HÜRJET gibi projelerin yoğun mühendislik hesaplamaları için teknolojik altyapısını güçlendirdi.

Milli projeler süper bilgisayardan çıkacak!
Milli projeler süper bilgisayardan çıkacak!
GİRİŞ 24.03.2018 13:02 GÜNCELLEME 24.03.2018 13:06
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

TUSAŞ, son dönemde Türk savunma ve havacılık sanayisi açısından üstlendiği önemli projeler başta olmak üzere yürütülen çalışmaların aerodinamik, aeroakustik, yapısal ve beka analizleri gibi yoğun mühendislik hesaplamalarında kullanılmak üzere yeni Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemi kurdu.

Sistem sayesinde, bilim ve mühendislik alanındaki yoğun hesaplamaya dayalı karmaşık problemler süper bilgisayarlar kullanılarak çözülüyor. Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemi olarak ifade edilen süper bilgisayarlarda güçlü işlemciler içeren sunucu sistemleri, düşük gecikmeli ve yüksek hızlı özel ağ altyapısı kullanılarak bir bütün olarak çalışabiliyor.

 

 

Sistem, toplamda 10 binin üzerinde işlemci çekirdeğine ve 120 bin gigabayt belleğe sahip bulunuyor.

Uzun süreli yoğun testler sonunda farklı analiz tipleri için özel olarak tasarlanan Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemi'nde, grafik işlemci destekli sunucuların yanı sıra analiz verilerinin saklanması için bin terabayt kapasiteli yüksek hızlı depolama birimleri bulunuyor.

TUSAŞ'ın çeşitli projelerinde yapılan mühendislik analizleri, söz konusu yeni sistem kullanılarak geçmişe göre çok daha kısa sürelerde, daha yüksek hassasiyetle gerçekleştirilebilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • Kerem 6 yıl önce Şikayet Et
    Şu bilgisayarları geceleri bana verselerde biraz bitcoin çıkarsam.
    Cevapla
  • mhmtt.ozzzzz 6 yıl önce Şikayet Et
    işte bir tane daha kisa yoldan para kazanmaya calişan birisi daha bitcoin dediginizde ciftlik banka donecek gidecek :)
    Cevapla
  • Can 6 yıl önce Şikayet Et
    seneye tcg anadolu bitecek. f35 ler ile gövde gösterisi yabacak egede... yunalarda almak istedikleri 10-20 f35 i nasil ödeyeegiz diye düsünüp dusunlar. biz sadece 130+ f35 almayacagiz, su an kendi ucaklarimizi yapiyoruz. TFX ve Hürjette zamani gelince bitecek ins. 2023 dee zaver bayramına hayır olur ins.
    Cevapla
  • Üretelim 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun daima üretim daima ARGE yapalım.
    Cevapla
  • cuma 6 yıl önce Şikayet Et
    Allahuekber
    Cevapla
  • he he !!! 6 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar comodor64 le uzaya çıktılar ; Biz i7 lerle hala çanak okey oynuyoruz! Mesele imkansızlıklar değil mesele başka!!!
    Cevapla
  • HalitBinVelit 6 yıl önce Şikayet Et
    Tabiki Erdoğandan önce Siyasiler hep Amerikaya,Avrupaya çalışıyorlar ,Hizmetkarlık yapıyor iki üç eski silah satıp Adamlar bizi kaz gibi yoluyorlardı, o zamanlar Havaalanlarını,Geniş yolları Mal Pazarı yapıyorduk ne yapacaktık uçağı filan :)).
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle