Dünya devleri almak için sıraya girdi!

Türk sanayisinin yüksek teknoloji merkezlerinden Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI), geçen yıl yakaladığı ihracat başarısıyla dikkati çekti.

GİRİŞ 20.03.2018 17:22 GÜNCELLEME 20.03.2018 17:31
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Savunma ve havacılık sanayisindeki performansıyla ürün çeşitliliğini artıran TAI, aynı zamanda ekonomik göstergelerini de yukarıya çekiyor.

TAI, yurt içi ve dışı talepleri karşılayarak 2016'da 1 milyar 260 milyon dolar ciro yaptı. Cironun 477 milyon dolarını ihracat oluşturdu. 

 

Şirket, geçen yıl cirosunu yüzde 13,5 artırarak 1 milyar 430 milyon dolara çıkardı. Cironun yüzde 58'i ihracattan oluştu. Böylece şirket cirosunda ihracatın payı 829 milyon dolara ulaştı.

TAI, bu performansıyla "Savunma ve Havacılık Sanayii İhracat Şampiyonluğu"nu geçen yıl da kimseye bırakmadı.

Şirket, Türkiye'nin vizyon hedefleri çerçevesinde 2023'e kadar ihracatını daha da artırmayı ve 2-3 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyor.

TAI, önümüzdeki dönemde, Türkiye'yi ve şirketi uluslararası pazarda daha iyi bir tanıtım ağına eriştirmek için uluslararası saygın fuarlara katılmaya devam edecek. 

Şirketin yurt dışı tanıtım faaliyetlerinde bugüne kadar insansız hava aracı ANKA, ATAK helikopteri, silahlı HÜRKUŞ ve T625 Özgün Helikopter öne çıkan ürünler arasında yer aldı. Bu yıl yoğun bir çalışma temposuyla anılan ürünlerin sözleşme görüşmelerinin satışa çevrilmesi hedefleniyor.

Ciro ve ihracat hedeflerini yakalamak için dünyanın önde gelen havacılık ve savunma şirketleriyle anlaşmalarını güncelleyen TAI, yeni iş paketleriyle de iş birliklerini büyütüyor.

Dünya devlerine tedarik

Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bombardier ve Leonardo gibi lider uçak sanayi firmaları için üretimler yapan TAI, geçen yıl satış rekorları kıran Airbus tek koridorlu uçağı A320Neo'nun Pratt and Whitney (PW) "Motor Kabuğu" Tasarım ve Üretim İhalesi'ni kazandı.

TAI, geçen yıl Sikorsky Aircraft Company ile 10 yıl sürecek ve 270 milyon doları tutarında ürün teslimatı gerçekleştirilecek iş birliği sözleşmesi imzaladı.

Şirket, uçak yapısalları üreticisi Spirit Aerosystems ile mevcut iş paketlerinin devamı ve yeni iş paketlerinin üretimini kapsayan 292 milyon dolarlık sözleşmeye imza attı.

Ayrıca Boeing ile 787 Dreamliner irtifa dümenleri üretimi sözleşmelerinin kapsamı genişletildi ve süresi uzatıldı.

Üretimi tamamlanan ilk F-35 uçağının orta gövdesi de geçen yıl Northrop Grumman ve Lockheed Martin firmalarına teslim edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • adalı 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir an önce. Helikopterlerin motor dışa bağamlılıgını bertaraf etmeai lazım yoksa ileride bu mekanik işlerede ambargo gelebilir
    Cevapla
  • Turan 6 yıl önce Şikayet Et
    Filistin kardeşlerimize bir kaç tanesini hediye edin onlarda bizin kardeşlerimiz
    Cevapla
  • ol derse olur 6 yıl önce Şikayet Et
    acilen otomobili çıkarmamız lazım.daha ne duruyorsunuz.
    Cevapla
  • Aynıtaktik 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim bunlarla uğraşacak vaktiğimiz yok tıpkı Türkiyeye siz üretmeyin yıllarca ,alman ,abd ,italyan arabalarını montaj yaptırarak ülkemize yerli araba ürettirmeyerek oyaladıkları gibi şimdi aynısı uçak için yapıyorlar motor kaputuyla oyalıyarak uçak motoru üretilmesin diye yine montaj sanayisiyle uyutuyorlar OYUNA GELME TAİ ,ASELSAN BIRAKIN FASON ÜRETİCİLİĞİ YERLİ MOTOR ÜRET ONLAR SENDEN ALSIN MOTORU
    Cevapla
  • milletin ferdi 6 yıl önce Şikayet Et
    Böyle oyalama olmaz. Yabancılar ürünü katma değeri en çok olan şekilde yani nihai ürünü satmak isterler. Ticari fayda görürlerse fason üretim yaptırırlar, ama fason üretim yaparsan ürünün tümüne hakim olamazsın, yani sana ticari fayda dışında fazla fayda sağlamaz. Tabi ki marka önemli tümünü kendin üretmek çok önemli ama burada önce şunu bilmek lazım, marka üretememişsen, kendin üretemiyorsan nihai üründe ne kadar çok katma değer sağlıyorsan o kadar iyidir. Otomobilde de öyle Fiat’la ortak olmuş araba üretiyor, tamamı kendinin olsa elbet daha iyi ama bu kadarını yapabilmiş bu da hiç yoktan elbette çok iyi. Ayrıca uçak teknolojisi ayrı motor teknolojisi ayrı niye her şeyi TAİ’den bekliyorsun?
    Cevapla
  • Baver 6 yıl önce Şikayet Et
    En ucuz marketten bile alisveris cok zorlasti...bize faydasi yok bunlarin karinimizi doyuramiyoruz
    Cevapla
  • milletin ferdi 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar sığ yorum yapıyorsun? Bir defa sen Türkiye vatandaşı isen nasıl sana faydası olmaz. Bir defa bunlar savunma sanayisiyle ilgili yani bilakis hayati önemi var. Güvenliğini nasıl sağlayacaksın kime emanet edeceksin? Asıl söz konusu Vatan ise gerisi teferruattır demen lazım. Ayrıca savunma söz konusu olan savuma sanayi olmasa bile memlekette Üretim yapılırsa, kalkınmaya olursa sana faydası nasıl olmaz? İnsanlar yatırım üretim olunca iş buluyor, para kazanıyor. Yiyip içtiklerin, kullandıkların memlekette üretilen şeyler değil mi? İthal ürün kullanıyorsan da onu almak için döviz lazım değil mi? Dövizi alım gücümüz olması için de memlekette ihracat olması gerekmez mi? Lütfen sığ düşünmeyin
    Cevapla
  • Abdullah Birkul 6 yıl önce Şikayet Et
    Namazlarını aksatma. İsrafı azalt. Olana şikret. Rabbim bolluk verir.
    Cevapla
  • gizliarsiv 6 yıl önce Şikayet Et
    sikayet etmek yerine kendini gelistirip gelirini artirmani tavsiye ederim kardes
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle