Taksi plakalarına düzenleme geliyor

Son günlerde İstanbul’daki taksiciler ve UBER arasında gerilim büyürken Meclis’te KDV yasa tasarısına eklenen madde ile taksi, dolmuş, minibüs ve servis araçlarının plaka devrinde değer artışına gelir vergisi muafiyeti getirildi. Burada elde tutma süresi şartı da aranmayacak

Taksi plakalarına düzenleme geliyor
Taksi plakalarına düzenleme geliyor
GİRİŞ 16.03.2018 09:11 GÜNCELLEME 16.03.2018 09:11
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Taksiciler ve UBER arasında yaşanan gerilimle ilgili tartışmalar sürerken taksi, dolmuş, minibüs ve servis araçlarına ait ticari plakaların devrine ilişkin Meclis’te yeni bir düzenleme yapıldı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen KDV yasa tasarısına eklenen maddede, söz konusu araçlarda plaka devri yapılırken alım satım bedeli üzerinden binde 30 oranında noter harcı tahsil edilmesi öngörülüyor.

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre taksi, dolmuş, minibüs ve servis araçlarının plakalarının elden çıkarılmasından doğan değer artış kazançlarının tamamı gelir vergisinden muaf olacak. Bu plakalarda, elde tutulma süresi gibi şartlar aranmayacak. Değer artış kazançlarına ilişkin geçmişe dönük herhangi bir vergi çıkarılmayacak. Daha önce çıkarılan borçların tahsilinden, davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçilecek.

 

 

İCRA İFLASTA YENİ DÖNEM

Sermaye şirketleri ve kooperatiflere iflas erteleme yerine konkordato talebinde bulunma hakkı getiren hükümler de içeren yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin torba yasa da Resmi Gazete’de yayımlandı. Borca batık durumdaki sermaye şirketi ya da kooperatifin mali darboğazı aşmasını amaçlayan iflasın ertelenmesi kurumuna yönelik eleştiriler üzerine İcra İflas Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Buna göre, borçlarını vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında olan herhangi bir borçlu, vade verilmek ya da tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek yahut muhtemelen bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebilecek.

3.5 MİLYAR LİRALIK HASTANE BORCUNU MALİYE ÜSTLENECEK

Kamuya ait üniversite hastanelerinin uzun zamandır bekleyen 3.5 milyar lirayı bulan borcunu, Maliye Bakanlığı geçici olarak üstlenecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Üniversite hastanelerinin biriken borçları Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak. Üniversite hastaneleri belli bir süre içinde bu borçları geri ödeyecek. Üniversiteler ve sektörle istişare ederek hakkaniyetli olan iskonto oranları üzerinden yapacağız” diye konuştu.

6 MADDE EKLENDİ

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, KDV yasa tasarısının görüşmelerini tamamladı. 26 madde olarak komisyona gelen tasarı, 6 yeni madde ile 32 madde olarak komisyondan geçti.

18 bini İstanbul'da, 7.700’ü Ankara’da olmak üzere Türkiye genelinde yaklaşık 100 bine yakın taksi plakası olduğu tahmin ediliyor.

YORUMLAR 29
  • Yakub 6 yıl önce Şikayet Et
    Taksi tamamen yerli olmalı. Taksicilerde adam gibi çalışması gerek! Sarhoş da olsa, kısa mesafede olsa yardımcı olunmalı. O cc zaten rızkını belirledi! Dabalamaya gerek yok. Ulusal APP ŞART. UBER ASLA ÜLKEME GIREMEZ.
    Cevapla
  • Yaşasın alternatif 6 yıl önce Şikayet Et
    Uber de Alman çalışmıyor. Kendi arabası ile bu milletin insanı çalışıyor. Taksi plakası mafyası için değil.
    Cevapla
  • taksi şöförü 6 yıl önce Şikayet Et
    neden plaka 2 milyon tl ,taksiciler belediyeden makul bir ücretle kiralasa bu konuyla ilgili bütün sorunlar ortadan kalkacak.
    Cevapla
  • bayram ali demirci 6 yıl önce Şikayet Et
    DEVAMI... şimdide tutup değer artış vergisi muafiyeti getiriyorsun... ayıp ayıp... diyceksinki böyle gelmiş enson alanlar ne olacak onlarada belli bir süre örneğin 4-5 yıl verecek ve uyaracaksın duyuru yapıp bundan sonra alanların plakaları para etmeyecek diyeceksin sorunu kökten çözecek ve milleti gerçekten saygılı ucuz seyahat eder duruma getireceksin... yoksa işiniz zor...
    Cevapla
  • Maserati 6 yıl önce Şikayet Et
    Taksiciler ağlıyor hükümet te buna inanıyor. Bir takside 3 şoför niye çalışır? Bir kişi tabii ki kodaman bir kişi elinde birden fazla plaka niçin bulundurur? bir plaka milyon değerinde ise bu taksiciler neden ağlar?
    Cevapla
  • bayram ali demirci 6 yıl önce Şikayet Et
    yok halen kafaları çalışmıyor... ben 10 tl lik yere niye 30 tl vereyim... sebep adam plakaya 1 milyon beşyüzbin para vermiş ... taksi plakası kirası için para verecekmişim... yok öyle dünya ... aracı kim kullanıyorsa ruhsat sahibi aynı olmak kaydıyla sınava girip gerekli yeterliliğe sahip isteyen herkes serbestçe bu işi yapabilmeli... öyle araç sahibi altında aracı kiralayan onun altında ondan kiralayan onun altında gariban şoför... işin daha ilginci bu tür eylemleri en gariban şoförün yapması... bir keresinde bir şoföre böyle anlattım adam şaşırdı... sahiden doğru söylüyon dedi... ama maalesef bizde her yöneticinin ve meşhurun onlarca plakası olduğu için kollanıyorlar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle