E-bordro sorgulama nasıl yapılır? E-devlet'ten maaş bordrosu sorgulama

Her ayın 14'ünde erişime açılan maaş bordrosunu sorgulamak isteyen çalışanlar araştırmalara başladı. Peki, maaş dökümünü görmek isteyen vatandaşlar maaş bordrolarını nasıl alırlar? E-devlet'ten maaş bordrosu nasıl sorgulanır? İşte, e-Devlet üzerinden e-bordro sorgulama işlemi tüm ayrıntıları...

E-bordro sorgulama nasıl yapılır? E-devlet'ten maaş bordrosu sorgulama
E-bordro sorgulama nasıl yapılır? E-devlet'ten maaş bordrosu sorgulama
GİRİŞ 14.07.2018 10:16 GÜNCELLEME 14.07.2018 10:16

Pek çok özel ve kamu sektörü çalışanı maaşlarının girdi çıktısını içeren bordoları merak ediyor. Geçmiş yıllarda yalnızca Maliye Bakanlığı tarafından Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü internet sitesinden erişime açılan maaş bordrolarını sorgulamak artık çok daha kolay. Vatandaşlar kişisel bilgileri ile giriş yaptıkları e-devlet devlet kapısından e-bordro sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar. Her ayın 14'ünde erişime açılan maaş bordrolarını sorgulamak için e-devlet şifresi ve TC.kimlik numarası ile portala girmek yeterli oluyor. Peki, e-devlet üzerinden e-bordro sorgulama nasıl yapılır? Maaş bordrosu sorgulama işlemi detayları nelerdir, maaş bordrosu çıktısı nasıl alınır? İşte, e-devletten maaş bordrosu (e-bordro) sorgulamaya ilişkin tüm merak edilenler...

E-BORDRO SORGULAMA NASIL YAPILIR?

 

 

Eskiden kamu kuruluşları aracılığı ile saatler bazen de günler süren işlemlerle halledilen pek çok bürokratik işlem, artık e-devlet aracılığı ile kolaylıkla çözülebiliyor. Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan, "Maliye Bakanlığının 02.07.2015 tarihli Genelgesi uyarınca Maaş Bordroları 01 Eylül 2015 tarihinden itibaren yalnızca e-devlet kapısından alınabilmektedir. (https://www.turkiye.gov.tr/) Söz konusu Genelge nedeniyle bu tarihten itibaren Mutemetliklerden maaş bordrosu verilememektedir." ibaresi gereğince yalnızca e-devlet bu hizmeti gerçekleştirmektedir. 

Birçok çalışanın merakla incelediği e-bordro hizmeti de her ayın 14'ünde yayınlanıyor. 14 Mart itibariyle yayınlanan bordroları sorgulamak isteyen vatandaşların TC. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile bu işlemi gerçekleştirmeleri oldukça kolay. 

e-Bordro Sorgulama Basamakları;

* Öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine girin, "Sisteme Giriş" butonuna tıklayın.

* Ekranda açılan e-Devlet Şifresi, e-İmza, Mobil İmza, T.C. Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı seçeneklerinden biri ile giriş yapın.

* e-Devlet şifresi ile girmek için TC. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi alana yazın.

* Sisteme girdikten sonra arama kutucuğuna "e-Bordro" yazın ve sorgulamayı gerçekleştirin. Ayrıca Hizmetler bölümünden de Maliye Bakanlığı e-Bordro hizmetine erişebilirsiniz.

* E-bordro sorgulama hizmeti için öncelikle 'Yıl Seçiniz' butonunu kullanarak görüntülemek istediğiniz yılı seçin.

* İkinci adım olarak ise 'Ay Seçiniz' butonu üzerinden görüntülemek istediğiniz bordro döneminin ayını seçiniz. Son olarak da 'Sorgula' butonunu kullanarak bordronuzu sorgulayabilirsiniz.

* Dilerseniz maaş bordronuzu "Yazdır" butonuna tıklayarak çıktı alabilirsiniz.

E-BORDRO SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

E-DEVLET'E NASIL GİRİŞ YAPILIR?

E-Devlet uygulamasında bulunan hizmetler ile ilgili işlem yapılabilmesi için, E-Devlet’e giriş yapılması gerekir. Giriş, "turkiye.gov.tr" internet sitesinden yapılır. Giriş için kullanıcılar; T.C. kimlik kartı, E-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza ve internet bankacılığı seçeneklerini kullanabilirler. Kullanıcılar tarafından en fazla kullanılan seçenek, E-Devlet şifresidir. Giriş işlemi yapıldıktan sonra e-Hizmetler menüsündeki kurumlar üzerinden istenilen hizmete ulaşılarak işlem yapılabilir. Ana sayfada bulunan arama kutucuğuna ulaşılmak istenen kurum ya da hizmet adı yazılarak da daha hızlı işlem gerçekleştirilebilir. 

E-BORDRO HİZMETİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Bu hizmetten yararlanmak için maaşınızın Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi üzerinden ödenmesi ve 657 sayılı kanuna tabi memur olmanız gerekiyor. 2006/4 sayılı Başbakanlık genelgesi kapsamında, 4C veya farklı şekilde sözleşmeli olarak çalışan memurlar bu sistemden yararlanamıyor. Sadece kamu görevlilerinin erişim sağlayabildiği maaş bordrosu sorgulama işlemini yapmak isteyen özel sektör çalışanları, bordrolarını çalıştıkları kurumun finans ve muhasebe birimlerinden ya da insan kaynakları departmanı aracılığı ile öğrenebilirler.