Beklenen yasa yayımlandı! Fiyatlar düştü

Şirket kuruluş işlemlerini azaltıp, maliyet ve süreleri düşürerek yatırım ortamının iyileştirilmesini amaçlayan 35 maddelik yasa tasarısı Resmi Gazete'de yayımlandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı açıklamada kanun ile yatırımlarda sıçramanın çok yakın olduğunu belirtti.

Beklenen yasa yayımlandı! Fiyatlar düştü
Beklenen yasa yayımlandı! Fiyatlar düştü
GİRİŞ 12.03.2018 11:03 GÜNCELLEME 12.03.2018 11:03
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Resmi Gazete'nin 10 Mart tarihli sayısında yer alan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la yabancı yatırımcıların süre, maliyet ve prosedür anlamında karşılaştıkları idari ve bürokratik süreçlerinde iyileştirilme öngörülüyor.

REHİN KANUNU DEĞİŞİYOR

 

Öte yandan KOBİ'lerin finansmana daha kolay erişebilmesi amacıyla taşınır rehini kanunu değiştirilerek KOBİ'lerin sahip olduğu her türlü taşınırın rehinine imkan sağlanması da amaçlanıyor.

İNŞAAT RUHSATINDA İMZA SAYISI AZALIYOR

Dünya Bankası'nın takip ettiği iş yapma kolaylığında önemli bir yeri olan şirket kuruluşlarındaki gerekli işlem sayısı bu yasa ile birlikte bire iniyor. İnşaat işlem süreçlerinde gerekli izin sayısının da azaltılmasını öngören yasa, inşaat ruhsatındaki imza sayısı gerekliliğini de azaltılıyor.

TİM'DEN YAZILI AÇIKLAMA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe giren "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"na ilişkin yazılı açıklama yaptı.

35 MADDE VAR

Kanun ile yatırımlarda sıçramanın çok yakın olduğunu bildiren Büyükekşi, 35 maddelik düzenlemenin dış ticaret işlemlerinden şirket kurulumuna, yapı izinlerinden belediye işlemlerine, tapu işlemlerinden KOBİ’lerin finansmana erişimlerine kadar yatırımla ilgili birçok alanda kolaylık içerdiğini kaydetti.

SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ

Büyükekşi, kanunda yer alan maddelerin bazılarının kendileri tarafından hükümete iletildiğini anımsatarak, "Bu kanun sayesinde, önceliklendirme esas alınarak, genele yayılan ve en çok karşılaşılan sorular çözüme kavuşturuldu.

MALİYET VE SÜRE AZALDI

Örneğin dış ticaret işlemlerinde depolama maliyetleri düşürüldü. Yine tahmil, tahliye, ardiye gibi masraflar için azami sınır uygulamasına geçildi. Bu gelişmeler yatırımların yanında, dış ticaretimize de ivme kazandıracak. Diğer taraftan şirket kuruluşu işlemlerinde maliyet ve süre azaldı. Bu da hem büyük ölçekli yatırımcıları, ama özellikle girişimcilerimizi çok olumlu etkileyecek.

SIÇRAMA OLACAK

KOBİ’lerin finansmana erişimi konusunda da çok önemli maddeler yasada yer alıyor. Özellikle taşınır rehin işlemlerine getirilen kolaylık, firmalarımıza maddi anlamda büyük destek verecek. Yatırım, ticaret gibi konularda gerçekleştirilen tüm yapısal reformlar, ülkemizi 2023 hedeflerine bir adım daha yakınlaştırıyor. Bu adımlar sayesinde yatırımlarda sıçramanın çok yakın olduğunu biliyoruz. Bu günlerde toprağa attığımız bu gibi tohumların meyvelerini, inşallah Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde hep birlikte toplayacağız. Kanunun yasalaşmasını sağlayan hükümetimize ve TBMM'ye tüm ihracatçılarımız adına şükranlarımı sunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 23
  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    şirket kapatma işini de kolaylaştırmalısınız. ortaklıktan ayrılmak, boşanmaktan daha zor. ortaklar anlaşamıyorsa uzatmanın bir anlamı yok...
    Cevapla
  • sst 6 yıl önce Şikayet Et
    duyulmayan isimler kurumlar nasıl da duyulur oldu iş para olunca nasıl devreye giriyor
    Cevapla
  • kimsesiz yaşar 6 yıl önce Şikayet Et
    şirket kurmanın maliyeti ve sermayesi 1 lira olsun. herkes kurabilsin.
    Cevapla
  • Oset 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir zamanlar şirket kurmak 2 liraydı.Şirket kurup devleti ve milleti dolandırdıkları için şirket kurmak zorlaştı.Şimdi yine eskiye dönersek üç kağıtçılarla başımız belada demek.
    Cevapla
  • kamil 6 yıl önce Şikayet Et
    sonra dolandırıcılık artsın maduriyetler artsın mahkemeler dolsun taşsın kitlensin adalet sistemi
    Cevapla
  • Mehmet yalcin 6 yıl önce Şikayet Et
    Bide banka faizlerini düşüreler ıyi olacak
    Cevapla
  • Erenler 6 yıl önce Şikayet Et
    Faiz düşürmek çare değil kökten kaldıracaksıniz
    Cevapla
  • makinacı 6 yıl önce Şikayet Et
    Ah bu sistem ah fatura kesip te 1000 lira kar edersen vay haline devlet parayı alıp almadığına bakmaz hemen %18 kdv ister sonra o bin lira karın %20 sini daha ister bu karın %1 ini ticaret san odası ister sonra bu parayı şirketten şirket almaya kalkarsa %15 daha devlet para ister parayı tahsil edebildiysen 1180 liradan sana 671 tl kalır devlet 509 lirasını almıştır. kur farkı filanda oluştuysa oda gider. parayı alamadıysan mahkemeye gidersin mahkemeler 3 yıldan az sürmez . maliyeci korkusuyla yaşarsın acaba hangi evraktan ne kadar ceza yazar diye. işçiden korkarsın kaza geçirirse onun cezaları ne olacak diye
    Cevapla
  • Dursun 6 yıl önce Şikayet Et
    Cokdoru.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle