Vatandaşa uyarı! Başvuran o parayı geri alabilir

Özel hastanelerdeki tedavilerin bir bedeli var. SGK, ne kadar olacağını belirlemiş durumda. Bunun üzerinde ücret alındıysa hakkınızı aramanız mümkün. İşte izlemeniz gereken basit yollar ve geri alınabilecek ücretler..

Vatandaşa uyarı! Başvuran o parayı geri alabilir
Vatandaşa uyarı! Başvuran o parayı geri alabilir
GİRİŞ 10.03.2018 17:34 GÜNCELLEME 10.03.2018 17:34
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Devlette muayene başına alınan katkı payı 5 lira. Özel hastaneler ayrıca SGK’nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200’ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor.

İKİ KATINA KADAR ÜCRET

 

 

Bir örnek vermek gerekirse; kadın hastalıkları nedeniyle özel hastaneye giden bir hasta için SGK 33.48 lira ödeme yapıyor. Hastane, bunun üstüne 66.96 liraya kadar ilave ücret talep edebiliyor. 15 lira katılım payı ise sabit ve muayene başına alınıyor. Bazı özel hastanelerin olması gerekenden fazla ücret aldığıyla ilgili çok fazla şikayetler duyuluyor.

İLAVE ÜCRETİ KONTROL EDEBİLİRSİNİZ

Posta'nın haberine göre, muayene, ameliyat ve tedavi sonrası hastaneye yapılacak ödemelerde, mutlaka ayrıntılı fatura (hizmet dökümü) talep edilmeli. Ödemelerin fazla olup olmadığını ‘https://gss.sgk.gov.tr/OzelSHS... gi/’ linkine girerek ‘Ne Kadar İlave Ücret Ödeyeceğim?’ kısmından sorgulayın. Ödeme fazlaysa hastaneden talep edin. Olumsuz yanıtta iadeli taahhütlü dilekçeyle talebi yineleyin.

ŞİKAYET EDİLİRSE CEZA DA KESİLİR

Tüm iade taleplerinize olumsuz yanıt verilirse, usulsüz ücret alan hastaneyi SGK’ya bildirin. Bunun için ‘Alo 170’i arayabilir veya bizzat il ve ilçelerdeki SGK Müdürlükleri’ndeki ‘Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne başvuru yapabilirsiniz. SGK, hastaneye fazla alınan ücretin 5 katı ceza kesiyor. Hastane, fazla ücreti iade etmezse ceza 10 katına çıkıyor.

HAKEM HEYETİ YOLUYLA

Tüm talebe rağmen hastaneden olumsuz yanıt aldıysanız ‘hakem heyeti’ne başvuru seçeneği var. Büyük şehirlerde 3610 lira, ilçe ve kasabalarda 2400 liranın altındaki alacaklar için hakem heyetlerine başvuru yapılabiliyor. Ayrıca SGK, tedavi sonrası telefonuna “Sizin adınıza hastaneye şu miktarda para ödedik” diye mesaj gönderiyor. Ödediğinizle karşılaştırın.

YORUMLAR 20
  • harbi söz 6 yıl önce Şikayet Et
    bu tür konu ve işlemler için müfettişler yok mu?
    Cevapla
  • Fatih Araz 6 yıl önce Şikayet Et
    BIRAKIN rekabet kalsın. Özel hastenede rekabet olmazsa bizler faydalanamayız. Özel hastenenin bu durumda devletten ne farkı var? Adamların yaptığı hizmet farkı için bırakında ücret alsınlar. Kessinlikle karşıyım bu duruma. Her vatandaş özele gidip cüzzi bir ücret ödeyerek çıkarsa işin içinden ilerde özel diye bir şey kalmaz. Özellerin develt hastanesinden bir farkı kalmaz
    Cevapla
  • Ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Sen doktorsun sanırım
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    En ufak bir tedavi için birkaç binleri bırakır gelirsin o zaman. Ayrıca para kazandıkça tüccarlaşıyor doktorlar. Şu an bile öyle. İlim adamı gibi, araştırmacı gibi, hizmet veren gibi davranan çok çok az!
    Cevapla
  • Mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    Fatih araz adamı güldürme.Parası olana her yer hastane.
    Cevapla
  • Abcd 6 yıl önce Şikayet Et
    Banka, hastahane, otopark, şu, bu... önce vatandaştan alın parayı sonra da gelin paranızı alın ama önce prosedürler ile uğraşın. Vatandaş ile alay etmekten başka bir şey değil bu. Devley dediğin vatandaşının hakkını her daim korur ama nerede bizim ülkede vatandaşın hakkını korumak?
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş neyin ne olduğunu bilmiyor. Hastanenin girişine vatandaşın ödeyeceği ilave ücretlerin listesi mutlaka asılmalıdır. O zaman vatandaş listeye bakarak ne ödeyeceği konusunda bilgilendirilmiş olur.
    Cevapla
  • Mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    devlet bu dedigini zorunlu hale getirmeli
    Cevapla
  • zfr 6 yıl önce Şikayet Et
    bunu denetlemek çok kolay öğrenirsin cezayı kesersin vatandaş kazığı yediğinimi yoksa hastalığını mı düşünsün
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle