Dünya devinin tüm varlıklarına el konulacak!

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Gazprom’un Ukrayna menşeli enerji firmasına ait borçlarını ödemediği için tüm varlıklarına el koyulması için çabaladıklarını ifade etti.

Dünya devinin tüm varlıklarına el konulacak!
Dünya devinin tüm varlıklarına el konulacak!
GİRİŞ 08.03.2018 14:40 GÜNCELLEME 08.03.2018 14:44
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin kararlarına uymaması durumunda Gazprom’un varlıklarına dünya genelinde el konulması için çalışmalara başlayacaklarını ve bu noktada Adalet Bakanlığı’na da gerekli talimatları verdiğini açıkladı.

 

 

Stockholm’de yer alan Uluslararası Tahkim Mahkemesi, geçtiğimiz dönemlerde Gazprom’un, Ukrayna’ya yaptığı gaz ihracındaki yükümlülükleri yapmadığından dolayı Naftogaz’a iki milyar beş yüz altmış milyon dolarlık tazminat ödemesine hükmetmişti. Enerji Enstitüsü'nün haberine göre, bu karar sonrasında ise Gazprom, Ukrayna’ya gaz vermeyeceğini belirtmişti.
 
Tüm bunların yanı sıra Gazprom’un yöneticisi Aleksey Miller ise söz konusu mahkemeyi eleştirerek, Ukrayna’daki sözleşmenin feshedilmesi için çalışmalara başladıklarını duyurmuştu.
 
"SÖZLEŞMELERİN İPTALİ UZUN SÜREBİLİR"
 
Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov da Gazprom'un Naftogaz ile sözleşmelerini henüz iptal etmediğini ve iptal sürecinin uzun olabileceğini bildirdi.
 
Gazprom'un Naftogaz'a yönelik attığı adımların tahkim kararıyla bağlantılı olduğunu ifade eden Salikhov, "Amaç, büyük olasılıkla Ukrayna ile transit sözleşmenin sonu olan 2019'a kadar hukuki süreci çıkmaza sokmak ancak kriz nedeniyle gaz akışında bir problem yaşanacağını düşünmüyorum. Naftogaz, transit gazın iletimine devam edileceğini açıkladı. Avrupalı müşterilerine zarar verecek bir adım atmayacaktır." dedi.
 
Merkezi Stockholm'de bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Gazprom ve Naftogaz arasındaki doğalgaz davasında 28 Şubat'ta Naftogaz lehine karar aldı.
 
Gazprom'un Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğine hükmeden mahkeme, Rus şirketinin Naftogaz'a 2,56 milyar dolar ödeme yapmasına karar verdi. Bunun üzerine Gazprom, 1 Mart'tan itibaren Ukrayna'ya gaz sevkiyatını durduracağını açıkladı.
 
TÜRKİYE ETKİLENMEYECEK
 
Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivach, Rus Gazprom ve Ukrayna enerji şirketi Naftogaz arasındaki doğalgaz krizinde Türkiye'nin Avrupa'dan daha avantajlı bir konumda bulunduğunu belirterek, "TürkAkım'da ilk hat neredeyse tamamlandı ve çok yakında faaliyete alınabilir. Böylece, Türkiye'ye Rus gazının sevkiyatında risk kalmayacak" dedi.
 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Türkiyem 6 yıl önce Şikayet Et
    Çökecekler yani
    Cevapla