Emekliye haciz şoku!

Yasa gereği; emekli maaşlarına kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle haciz konulamıyor. Fakat kamu ve özel bankaların borç nedeniyle emekli maaşlarını bloke ettiği hatta haciz işlemi başlattığı belirtiliyor. İtiraz hakkı var!

Emekliye haciz şoku!
Emekliye haciz şoku!
GİRİŞ 08.03.2018 08:50 GÜNCELLEME 08.03.2018 09:08
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Maaşları yetmediği için tüketici kredisi ve kredi kartlarına sarılan, yarı aç yarı tok yaşamak zorunda kalan emekliler, kalan hayatlarını huzurlu ve muhtaç olmadan yaşamayı umut ederken, gırtlağa kadar borca battı. Ödenmeyen borçlar her ay katlanarak artınca bankalar emeklilerin maaşlarından kesinti yapmak için haciz işlemi başlattı. Üstelik bu emekliden habersiz yapılıyor. Maaşlarına bloke konan emekli de var.

SİGORTA İÇİN

 

Bankalar, emeklinin izni olmadan para kesintisi, aktarma yapamaz, hesabı mevduat hesabı gibi kullanamaz. Ayrıca emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez. Kanun yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde doğacak alacakların haczine izin veriyor. Üstelik bu haciz miktarı maaşın dörtte birini (yüzde 25) geçemiyor.

SÖZLEŞMEYE DİKKAT!

Emekli örneğin; kredi kartı veya almış olduğu bir eşyadan dolayı oluşan borcu sebebiyle takibe uğrarsa, bu borç için maaşına kesinlikle haciz konulamıyor. Emekli, önüne koyulan ve sayfalarca olan sözleşme metnini imzaladıysa işin rengi değişiyor. Yargı bu konuda bankayı da haklı buluyor. O yüzden sözleşmeleri okumadan imza atmayın. Maaşa haciz konulacağıyla ilgili madde (muvafakat) varsa bankayla bu konuyu görüşün.

HEMEN İTİRAZ EDİN

Maaşlarına haciz konulan emeklilerin Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusunda bulunması gerekiyor. Böyle bir işlem sırasında bankadan, “Haciz konulan maaş benim emekli maaşımdır” şeklinde bir yazı alınarak icra dairesine götürülmeli. Hakim bu konudaki başvuruyu değerlendirip genelde emekliyi haklı buluyor ve haciz işlemi mahkeme kararıyla aynı gün kalkıyor. Ayrıca kredi ve kredi kartı için sözleşmeye ‘maaşa haciz konulabileceğiyle’ ilgili bir madde konulmaz. Bu hukuka aykırı. Emekli maaşına haciz konulamayacağıyla ilgili Yargıtay kararları mevcut.

RIZAYA RAĞMEN 'GEÇİNEMİYORUM' DİYEBİLİR

Emeklinin rızası (muvafakati) üzerine maaşının tamamına haciz konuluyor. Ancak emekli daha sonra İcra ve İflas Kanunu’nun 83’üncü maddesine dayanarak ‘geçimine yetecek miktardan fazlasının’ haczedildiği yönünde şikayette bulunabilir. Bu durumda mahkeme, haczin kaldırılması için gerekli inceleme ve araştırmayı yaptırarak, emeklinin gerçekten geçinip geçinemediğinin tespiti yönünde karar verebilir.

YORUMLAR 5
  • İmocemo 6 yıl önce Şikayet Et
    Garibanın haklarını neden korusunlarki sermayeler para aktarırken soyun yoyabildiğiniz kadar garibanı.
    Cevapla
  • gursel gulener 6 yıl önce Şikayet Et
    iski den aynı tarihte ise girenle adliyeye aynı tarihte ise girdim ben alıyorum 1973 oaliyo 3700 adalet mi bu
    Cevapla
  • Mehmet yüksek 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben mağlup en ssk emekli oldum %57 raporun var aylık 871 bin tl aylık alıyorum en düşük aylık neden bu kadar az buna cevap bekliyorum
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    imzayı bil bilme attırıyor. kanun varsa herşeyin üstünde olmalı. atsın atmasın haciz konulamamalı.
    Cevapla
  • emekl 6 yıl önce Şikayet Et
    muvafakati imzalamama gibi bir lüksünüz yok. yoksa kredi falan yok.
    Cevapla