Milli üretime teknoparklar damga vuracak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'deki teknopark sayısının, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile 72'ye ulaştığını belirterek, "Bu yılın ilk yarısında hedefimiz bu sayıyı 80'e çıkarmak." dedi.

Milli üretime teknoparklar damga vuracak
Milli üretime teknoparklar damga vuracak
GİRİŞ 24.02.2018 11:14 GÜNCELLEME 24.02.2018 11:14

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk  Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak firmaların  gelişmesine imkan sağlayan teknoparkların kurulmasına ve kuruluşu tamamlanan  bölgelerin en kısa sürede faaliyete geçmesine özel önem verdiklerine dikkati  çekti.

Son dönemde büyümesi ve gelişmesi için büyük gayret sarf ettikleri  teknoparkların sayısının her geçen gün arttığına işaret eden Özlü, faaliyete  geçmiş teknoloji geliştirme bölgelerinde (TGB) de ilerleme kaydedildiğini ve ek  alanlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Özlü, Antalya OSB ve Kapadokya Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin  kuruluş kararlarının yayımlandığını hatırlatarak, İZÜ Teknoloji Geliştirme  Bölgesi'nin kuruluş kararının 10 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlandığını  kaydetti.

Ağırlıklı olarak gıda, yazılım, enerji ve sağlık sektörlerinde  faaliyet göstermesi beklenen İZÜ TGB’de ilk etapta kuluçka faaliyetlerine ağırlık  verilmesinin planlandığını belirterek, bu alanda toplam firma sayısının 3 yıl  içinde 60’a ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Özlü, İZÜ Teknopark tam olarak faaliyete geçtiğinde bu alandaki toplam  girişimci sayısının bine çıkmasının öngörüldüğünü belirterek, "Söz konusu  teknopark ile birlikte üniversitedeki öğretim üyesi, öğretim elemanları ya da  öğrencilerle yapılan çalışmaların projelendirilmesi ve hayata geçirilmesi hız  kazanacak, tez çalışmalarının bölge sanayisinin ihtiyaçları ile uyumlu olmasıyla  etkin bir işbirliği hayata geçirilecek." ifadelerini kullandı.

İZÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile Türkiye'deki teknoparkların 72'ye  ulaştığını vurgulayan Özlü, bu yılın ilk yarısında ülke genelindeki teknopark  sayısını 80'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Özlü, söz konusu teknoparkların 56'sında Ar-Ge, yazılım ve tasarım  faaliyetleri sürdürüldüğünü anlatarak, İZÜ ve diğer 15 teknoparkta ise yapılaşma  süreçlerinin devam ettiğini anlattı.

46 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI

Hükümetin teknokentlere Ar-Ge, vergi ve SGK teşvikleri gibi önemli  destekler sunduğunu anımsatan Özlü, teknokentler aracılığıyla 37 bin 740'ı Ar-Ge  personeli olmak üzere toplam 46 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydetti.

Özlü, teknokentler sayesinde projelerin somut çıktılara  dönüştürüleceğini, katma değeri yüksek, yerli, milli ürünlerinin sayısı ve  çeşidinin daha da artacağını vurgulayarak, "Staj yapacak öğrenciler için de  teknoparklar önemli bir alternatif sunuyor. Bu şekilde gençlerimiz mezuniyetten  önce bilinçli ve araştırma odaklı, ne istediğini bilen bakış açısıyla sektöre  adım atabilecek." değerlendirmesinde bulundu.

OSB BÜNYESİNDEKİ TEKNOPARK SAYISI 18

Özlü, sanayinin ihtiyaç duyduğu teknolojilere daha rahat ulaşması,  Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini daha etkin bir biçimde yürütebilmesi, mevcut  teknolojileri kendi süreçlerine daha kolay adapte edebilmesi amacıyla OSB'ler  bünyesinde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kurulmasının da özellikle  desteklendiğini söyledi. Özlü, şunları kaydetti:

"2015 yılında kurulan Afyon Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesinin  ihtiyaç duyduğu ek alan Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilmiş ve Resmi  Gazete'de yayımlanmıştır. Uşak OSB Teknopark ek alanı ile ülkemizde OSB  içerisinde kurulan teknopark sayısı 18’e, bu teknoparkların bulunduğu il sayısı  ise 14'e ulaşmıştır. Uşak OSB teknopark ek alanında ağırlıklı olarak, deri ve  kimya sanayi, tekstil, tarım, hayvancılık, orman ürünleri, robotik, gıda, plastik  sanayi, tıbbi mühendislik, ileri teknoloji enerji üretimi, tekstilde ileri  teknoloji uygulamaları, yapay zeka uygulamaları gibi faaliyetlerin yer alması  bekleniyor. Teknopark inşaatı tamamlandığında, 3 yıl içinde 40 firmanın yer  alması ve 200 Ar-Ge personelinin istihdam edilmesi öngörülüyor."

KAYNAK: AA