Bakan Fakıbaba noktayı koydu! Endişeye gerek yok

Bakan Fakıbaba, "Tarımsal kuraklık endişesi yok. Olması durumunda Tarım Bakanlığımızın sigortaları var, devlet desteği olacak. Bu konuda endişeye mahal yok." dedi.

GİRİŞ 16.01.2018 16:48 GÜNCELLEME 16.01.2018 17:10
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Tarımsal kuraklık endişesi yok. Olması durumunda Tarım Bakanlığımızın sigortaları var, devlet desteği olacak. Bu konuda endişeye mahal yok." dedi. 

Gazetecilerin, tarımsal kuraklık olabileceği yönündeki endişelere ilişkin sorularını da cevaplandıran Fakıbaba, "Allah'a şükür şu an tarımsal kuraklık seviyesinde değiliz. Biz bu konuda önlemlerimiz alıyoruz." dedi.

Bu konuda sıkıntı yaşanmaması için Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da özellikle GAP ve DAP'ın acil şekilde bitirilmesi gerektiğine inandığını vurgulayan Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da bu konuda çok önemli, ciddi çalışmalar yapıyorlar. İnşallah bunların neler olduğunu göreceksiniz. En kısa zamanda açıklanacaktır. Tarım Bakanlığı olarak elimizden geleni yapıyoruz. Esas sorumlu Orman ve Su İşleri Bakanlığı ama yine iki bakanlık el ele vererek, 'bu sorunla nasıl baş edebiliriz' bunun hesaplarını yapıyoruz. Başaracağımıza inanıyorum. İnşallah Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yağış görülüyor. Biz hem hava tahminlerini takip ederek hem de bakanlık ve hükümet olarak neler yapacağımızı en kısa zamanda bütün basına, halkımıza açıklayacağız. Tarımsal kuraklık endişesi yok. Olması durumunda Tarım Bakanlığımızın sigortaları var, devlet desteği olacak, bu konuda endişeye mahal yok."

ÖRNEK KÖY PROJELERİ 2019'DA BİTİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, hayata geçirecekleri Örnek Köy Projesi ile tarım ve hayvancılığı kalkındırmayı amaçladıklarını belirterek, "250 köyü kendimiz yapacağız. Proje kapsamında her ilde 3 köy olacak. 250 örnek köyün bitiş tarihini 30 Haziran 2019 olarak veriyoruz." dedi.

Örnek Köy Projesi'nin amacının kırsalda yaşayan vatandaşların hayat standartlarını daha iyi bir noktaya çıkarmak olduğunu ifade eden Fakıbaba, "Yozgat'ta böyle bir köyümüz var. Bu köyde normalde 450 vatandaşımız yaşarken bu projeyle 110 kişi tekrar şehirden köye gelmiş." diye konuştu.

Fakıbaba, projeyle köylerdeki işletmelerin birleşerek yeni bir yapı oluşturacağını ve çiftçilerin birçok girdi maliyetinin azalacağını bildirdi.

Proje kapsamında çiftçilerin tarım konusunda eğitimli insanlarla faaliyette bulunabileceğini belirten Fakıbaba, "Bu sayede daha verimli ürünler üretilecek ve arsanın değeri de artacak. Yozgat'ta basınçlı sulamaya geçmişler, enerji kullanımında azalma var. Traktör sayısı bile 14'e inmiş. Mazottan yüzde 40 tasarruf sağlanmış." dedi.

Köylerde istihdam artacak

Fakıbaba, proje sayesinde istihdamın da artacağına işaret ederek, Yozgat'taki köyde başka yerlerden gelen 450 kişinin de istihdam edildiğini anlattı.

Proje kapsamında gönüllü köylerin dönüştürüleceğini dile getiren Fakıbaba, şunları kaydetti:

"250 köyü kendimiz yapacağız. Proje kapsamında her ilde 3 köy olacak. Diğer vatandaşlar gelip gördüğünde 'Biz de istiyoruz.' diyecekler. Örnek Köy Projesi ile amacımız tarımı ve hayvancılığı kalkındırmak. Özellikle kırsalda yaşayan insanımızın hayat seviyesini yükseltmek istiyoruz. Yaptığımız bütün işler önce insan için. 250 örnek köyün bitiş tarihini 30 Haziran 2019 olarak veriyoruz."

Fakıbaba, projenin parçalı ve hisseli arazilerin toplulaştırılmasında da kolaylık sağlayacağına işaret ederek, bu köylere destek ve teşviklerde bazı ayrıcalıkların tanınacağını bildirdi.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • seyma 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakan Tütün ve Alkol Piyasasını kapattınız. Kapatılan kurumun tasviye işlemlerini bir daire başkanına bıraktınız bürüokrasi azalacaktı daha çok arrtı Müsteşarlık düzeyinde olan bir kurum daire başkanı ile yönetilirmi ? Müsteşar yardımcısının birini koordinasyon için görevlendirsenizde en azından bürokratik engelleri daha çabuk hallederiz. Birde Kurumda çalışan kamu personeli maaşlarını alamıyorlar. herkes birbirinin üstüne atıyor.
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    kuraklık olunca sigorta olsa ne olur olmasa ne olur komedi gibi açıklama
    Cevapla
  • asimin nesli 6 yıl önce Şikayet Et
    baba ya
    Cevapla
  • Eyt 6 yıl önce Şikayet Et
    Tarımda bizi yıkan kuraklık değil , İTHALAT.
    Cevapla
  • Kayı boyu 6 yıl önce Şikayet Et
    Hayır köyler boşaldı,genç nüfus kalmadı. Kızlar köyde durmak istemiyor, hal böyle olunca erkekler evlenemiyor ve otomatikman köyde kimse kalmıyor. Bu TV kanalları mahvetti toplumu, her dizide herkesin bir şirketi var. Yurdum insanı hep şirket sahibi. Çocuklar bile şirketçilik oynuyor. Daha kim durur köyde.
    Cevapla
  • isa öngel 6 yıl önce Şikayet Et
    sigorta ne yapıyor? kuraklığı mı gideriyor? yağmur mu yağdırıyor?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle