Zam haberiyle başladılar! Olan vatandaşa oluyor

İlaca zam açıklaması stokçuları harekete geçirdi. İlaçları eczanelere vermeyip stok yapan depo ve firmalar hastayı mağdur ediyor

Zam haberiyle başladılar! Olan vatandaşa oluyor
Zam haberiyle başladılar! Olan vatandaşa oluyor
GİRİŞ 05.12.2017 15:07 GÜNCELLEME 05.12.2017 15:19
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 19 Aralık'ta ilaca zam uygulanacağını açıklamasının ardından yine stokçular zaman kaybetmeden harekete geçti. Stok yapan depo ve ilaç firmaları hastayı mağdur etmek pahasına eczanelere ilaç vermemeye başladı.

DEPOLARDA İLAÇ YOK

Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, "Zam gelecek ilaçlar eczanelerde ve ecza depolarında bulunmuyor. Fiyatı düşecek ürünlerse piyasada rahatlıkla bulunabiliyor. Firmalar fiyatı artacak ilaçları piyasaya ya daha az miktarda veriyor ya da hiç vermiyor" diye konuştu.

Eczacı Rana Kuzgun ise, her zam dönemi ilaç bulma sıkıntısı yaşadıklarını, hastaya bu durumu anlatmakta güçlük çektiklerini söyledi. Kuzgun, "Biz stok yapamayız. Her işlemimiz Medula sistemi ile kayıt altında. Ancak bu stok sorunu yüzünden hem hasta hem de biz mağdur oluyoruz" dedi. Kuzgun, bulunamayan ilaçların içinde antibiyotik ve ağrı kesicilerin yanı sıra kanser ve kan ilaçlarının da bulunduğuna dikkat çekti.

STOKA KARŞI YASAL İŞLEM
Öte yandan Sağlık Bakanlığı'ndan da stokçulara karşı uyarı geldi. Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, "İlaç Takip Sistemi üzerinden eczane ve ecza depolarının ilaç stoklarının takibi yapılmaktadır. Tespit edilen eczane ve depolar hakkında kurumumuz tarafından yasal işlem yapılmaktadır. Tedarik sorunu olması halinde gerekli inceleme ve araştırmalar yapılmaktadır" denildi.

2018'DE YARISININ FİYATI DÜŞECEK
Döviz kurlarındaki artışa rağmen bazı ilaç fiyatlarında ise düşüş olacak. 19 Aralık'tan itibaren 917 ilacın fiyatı düşecek. Sağlık Bakanlığı, 2004'ten bu yana ilaç alımlarında, referans fiyat sistemi ile ilaç fiyatlarını belirliyor. Bu sayede, dünyada satılan en uygun fiyat, referans olarak belirleniyor.

İthal ilaçlarla ilgili en büyük sıkıntı dövizde yaşanan artışa bağlı olarak kur farkından kaynaklanıyor. Sağlık Bakanlığı kur değişimine bağlı olarak ilaç stoku yapılmasını önlemek için ise denetim başlattı.

FİRMALAR STOKÇULUK YAPIYOR
TEB Başkanı Erdoğan Çolak ise, eczacıların elinde ilaç olduğu halde ilacı vermemesinin suç olduğunu, stok konusunun eczacılar üzerinden yürütülmesinin büyük bir hata olduğunu söyledi. Çolak, "İlaç şirketleri yüzbinlerce, depolar da binlerce kutuyu bekleterek bu işten kâr edebilirler, önlerinde bir engel yok. Ama suç eczacıya atılıyor" diye konuştu.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 14
  • v.ali 6 yıl önce Şikayet Et
    fazla aklım yetmez ama muakkak bir yolu bulunur.mesala üretim tatihi tahribi depoya giriş ve çıkış tarihleri. olmuyorsa devlet eli ile yada teşarona(güvenilir kişiler) VERİLEMEZMİ?
    Cevapla
  • Samii 6 yıl önce Şikayet Et
    Doktorlarada bir sistem bağlarsınız piyasada olmayan ilacı yazmaz. Yazarsada cezasını verirsiniz. Bak bakalım stok karaborsa kalıyor mu.
    Cevapla
  • millet 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu millet asıl zamları yılbaşından sonra görsün herşeye en az % 20 zam var...
    Cevapla
  • Sss 6 yıl önce Şikayet Et
    İhtiyac olan mala karaborsacilik haramdir
    Cevapla
  • Ağca 6 yıl önce Şikayet Et
    Karaborsacılığın her türlüsü haramdır...
    Cevapla
  • rte 6 yıl önce Şikayet Et
    İstediklerini yapsınlar ekonomi iyi durumda. Vatandaşın alım gücü yüksek.
    Cevapla
  • serdar 6 yıl önce Şikayet Et
    sadece maas aldiginda evine yarim kilo kiymayi alabilen vatandasmi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle