Bakan açıkladı: Otoparkta yeni dönem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor, son dönemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

GİRİŞ 09.11.2017 11:38 GÜNCELLEME 09.11.2017 13:39
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yaptığı açıklamada "Eskiden bir bina yapılırken, üç tane daireye bir tane otopark gösterme zorunluluğu vardı. Yani belediyeye gittiniz 12 daire yapıyorsunuz, 4 tane yer göstereceksiniz. Şimdi daire başı bir tane göstereceksiniz. 12 tane daireye 12 otopark yeri. Yoksa yapamazsınız" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin konuşmalarından satır başları;

Bugün sonuç bildirgesini okuyacağız. Türkiye'nin ortak aklının almış olduğu kararları, şehircilik konusundaki kararları bugün topluma açıklayacağız.

Bütün bu yapılanları yasalarımıza dercedeceğiz. Kimisi belediyelerle, yönetmeliklerle, depreme hazırlıkla ilgili bir çalışma var, dercedip sonra toplumda uygulanmasını sağlayacağız.

Bina bazlı dönüşüm, doğru bir dönüşüm değil. Aslında risk taşıyan binalar için doğrudur, yenilemek lazım ama şehircilik ilkeleri açısından ada bazlı bir dönüşüm gerekiyor. Şehirlerdeki sorumluluk ortak sorumluluktur. Bütün yöneticilerin sorumluluğu vardır, vatandaşın da sorumluluğu vardır. Kimse kendini kenara çekmemeli. Bunu zorlayan vatandaş, onu da söyleyelim.

YENİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ

Eskiden bir bina yapılırken, üç tane daireye bir tane otopark gösterme zorunluluğu vardı. Yani belediyeye gittiniz 12 daire yapıyorsunuz, 4 tane yer göstereceksiniz. Şimdi daire başı bir tane göstereceksiniz. 12 tane daireye 12 otopark yeri. Yoksa yapamazsınız.

Eskiden otopark yeri sıkıntılı, çok yok, biz bunun parasını verelim diye bir düşünceyle paraya çevrilme vardı. Bunun kötüye kullanıldığını gördük. 

Şimdi yeni gelecek yönetmelikte bodrumda gözükmemek kaydıyla kaç kat isterse, emsalden sayılmamak üzere otopark yapabiliyor. Aşağı doğru yap, gözükmesin diyoruz.

Binalardan biri derse ki, ben bunun Manhattan'da gördüm. Otomatik asansörlü binalar var. Yıksın, yapsın. Gitsin belediyeden plan-tadilat bir sene uğraşmasın. Yıkıp otopark yapabilir, oraya da vinç sistemini kurar çalıştırır. Haliyle bu binaların çoğu dönüşüme uğrayacağı için, Türkiye’nin neredeyse yarısı dönüşüme uğrayacak. Otopark işi çözüme kavuşacak."

YORUMLAR 28
  • yunus 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu saatten sonra apartman altlarına otopark yapsan ne olur yapmasan ne olur. iş işten geçmiş hele İstanbul da.
    Cevapla
  • Ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Şu hataya gelin bi bakın sayın bakanım rezillllllllllll bir yapılaşma var burda, yemin ediyorum çığlık atacaz artık, sıkışık sıkışık dip dibe evler, araba park yeri bulmak her geçen gün katlanilmaz hale geliyor çoğu evde otopark bile yok, aglayacaz sinirden
    Cevapla
  • himm 6 yıl önce Şikayet Et
    peki bu kadar bina yapildi bir tane otopark yok yozgat sorgun ilcesi sozlerin hava da kaldi sayin bakan birsey soyluyorsaniz denetleyin burdaki belediye baskanini alin yoksa sorgunlular birseye benzetecek sabir kalmadi adam hep faul artik
    Cevapla
  • Mehmet Akif 6 yıl önce Şikayet Et
    Günaydın, yeni anladılar 15 yılda.
    Cevapla
  • Ali günay 6 yıl önce Şikayet Et
    ada bazlı kentsel dönüşüm yapılsın .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle